OTVOREN 11. FESTIVAL TOLERANCIJE

OTVOREN 11. FESTIVAL TOLERANCIJE

10. travanj, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 “Mržnja razara i ubija, oprost smiruje dušu, a zaborav ubija identitet“, citirao je Milan Badić Branka Lustiga u pozdravnom govoru u subotu 8. travnja na svečanom otvorenju 11. Festivala tolerancije. Te mu je riječi naš oskarovac uputio prije sedam godina na povratku sa zajedničkog putovanja u Auschwitz.

Prošlo je 70 godina od kada sam izašao iz logora, ali danas sam se ujutro svega sjetio. I bunkera i bosih, zgaženih nogu, čizama, vješanja i rastezanja. Molim vas, gledajte ove filmove s pažnjom i zapamtite!“ izjavio je Branko Lustig prije početka projekcije remakea kultnog filma iz osamdesetih „Gol među vukovima“, s kojim je otvoren 11. Festival tolerancije. Film je reinterpretacija istoimenog romana Bruna Apitza iz 1958. koji je postao simbol antifašističkog pokreta otpora u Njemačkoj.

Festival tolerancije organiziran je 21 put unutar šire regije, a na njemu je prikazano više od 600 filmskih projekcija, organizirano više od 20 izložbi, 25 koncerata, 75 edukacijskih jutara, 29 diskusija i okruglih stolova. Cjelokupan program fokusiran je na očuvanje sjećanja na holokaust, društveni angažman, poticanje međukulturalnog dijaloga, poticanje društva na djelovanje i razvoj lokalne zajednice.

Ovaj projekt djelo je zajedničkog rada velikog broja ljudi, a posebno smo ponosni što svake godine imamo sve bolji program i sve bolje filmove,“ istaknula je direktorica festivala Nataša Popović.

Ovogodišnje 11. izdanje Festivala tolerancije u Zagreb donosi više od 70 filmova iz raznih dijelova svijeta, dvije izložbe, predstavljanje knjiga, koncerte i dva edukacijska jutra. Osim Branka Lustiga, svjedoka holokausta, govorit će i dr. Daniel Wildmann koji će posjetitelje upoznati s utjecajem buržujske kulture na nacizam tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Uz filmove i diskusije organizirana su i tri okrugla stola, a predstavit će se i Litvanska kinematografija kao i najstariji europski Human Right Film Festival iz Barcelone. T

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.