OSAMDESETI ROĐENDAN MAESTRA KRANJČEVIĆA

OSAMDESETI ROĐENDAN MAESTRA KRANJČEVIĆA

19. studeni, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Izvedbom djela svojega omiljenog skladatelja Antona Brucknera u petak 18. studenoga, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga koncertom iz ciklusa Kanconijer maestro Vladimir Kranjčević proslavio svoj osamdeseti rođendan. Maestro Kranjčević svoje je zrele godine pune stvaralačke snage posvetio Zboru Hrvatske radiotelevizije na čijemu je čelu bio od 1976. do 1982. godine i Simfonijskome orkestru Hrvatske radiotelevizije čiji je šef dirigent bio od 1983. do 1988. godine.

Dirigent je i pedagog koji je u svojoj dugoj i bogatoj karijeri odgojio naraštaje hrvatskih glazbenika, upravljao važnim glazbenim institucijama te umjetnički utemeljio i vodio nekoliko festivala i ansambala, promicao stvaralaštvo hrvatskih autora te je trajno zainteresirao za glazbenu umjetnost mnoge koji su svoje profesionalno djelovanje vezali za neka druga područja. Njegova je uloga u hrvatskome kulturnom životu neizbrisiva i nemjerljiva, a jedna je od ključnih dionica povezana upravo s ansamblima Hrvatske radiotelevizije.

Sedmu simfoniju kojom je Bruckner dobio prva priznanja u javnosti i njegov Te deum izveli su maestrovi dugogodišnji suradnici – Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i Zbor Hrvatske radiotelevizije, kojima je bio na čelu kao šef dirigent, solisti Martina Zadro, Martina Gojčeta Silić, Domagoj Dorotić i Luciano Batinić te Akademski zbor Ivan Goran Kovačić. Slavljenika je brojna publika, u kojoj su bili mnogi maestrovi kolege dirigenti, ugledni hrvatski skladatelji i akademici, nagradila stajaćim ovacijama.

Maestro Vladimir Kranjčević 14. veljače 2017. godine u ciklusu Sfumato Zbora Hrvatske radiotelevizije oprostit će se od aktivnoga muziciranja. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.