ORHAN PAMUK U SARAJEVU

ORHAN PAMUK U SARAJEVU

27. lipanj, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

Turski nobelovac Orhan Pamuk (67) jedan je od najvećih živućih pisaca današnjice. Ovaj veliki borac za slobodu govora i ljudska prava trenutno boravi u Sarajevu, gdje će prisustvovati premijeri predstave „Snijeg“, nastale prema njegovom istoimenom romanu za koji je 2006. godine osvojio Nobelovu nagradu.  

Radi se o svjetskom umjetniku, koji je i jučer u razgovoru za „Avaz“ istakao da je veliki prijatelj BiH. Prvog dana posjete bh. prijestonici obišao je nekoliko ratnih muzeja te na taj način, kako je i sam rekao, poslao poruku svim Bosancima i Hercegovcima da nikad ne smiju zaboraviti tragičnu prošlost, ali da ne smiju posustati u traženju veće demokratije i evropskih standarda.

Svjestan je Pamuk da se Sarajevo izgradilo od 2.000 godine, kada ga je prvi put posjetio, i donekle prekrilo ratne ruševine iz dana agresije, ali je i još više svjestan da su mnogi njegovi građani zbog nakaradne politike daleko ispred vrata Evropske unije. One zajednice evropskih zemalja od koje, kako i sam kaže, ne smijemo odustati jer alternative nemamo, baš kao ni turski narod.

Ferit Orhan Pamuk rođen je 7. juna 1952. godine u Istanbulu. Aktivno počinje pisati 1974., a već za prvi roman, „Dževdet-beg i njegovi sinovi“, osvaja prestižne nagrade. Vrhunac Pamukove međunarodne slave označio je izlazak romana „Zovem se Crvena“ 2000. godine, a „Snijeg“ iz 2002. postavio ga je u sami vrh svjetske književne elite.

ZVOR: www.avaz.ba T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Maria Guadalupe/WhatsApp: +16014560144
  #1 Maria Guadalupe/WhatsApp: +16014560144 8 kolovoz, 2019, 13:32

  Pozdrav prijatelji, ja sam Maria Guadalupe, tu sam da pomognem svima informirati o svemu što sam doživio na mreži kada sam tražio zajam. Izgubio sam puno novca tražeci kredit dok nisam upoznao VLADIMIR FINANCIJSKU INVESTICIJU. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamati od 2%. Ako vam treba kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da se savjetujete i obratite joj se putem e-maila: ([email protected]) ili
  Kontaktirajte WhatsApp: +16014560144 za kreditni zahtjev, hvala na vašem vremenu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Maria Guadalupe
  #2 Maria Guadalupe 3 kolovoz, 2019, 02:08

  Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: ([email protected])
  za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.