OJAČAJMO ODNOSE S NAŠIM ISELJENICIMA

OJAČAJMO ODNOSE S NAŠIM ISELJENICIMA

9. listopad, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Gotovo 260 milijuna ljudi živi izvan zemlje u kojoj su rođeni, a u svoju domovinu godišnje šalju više od 625 milijardi dolara u novčanim sredstvima. Među njima su i oko 4 milijuna Hrvata izvan Domovine, cijela jedna Hrvatska izvan službenih granica, koja ostvaruje udio od oko 2,5 do 3 posto BDP-a u hrvatskom gospodarstvu. Upravo te brojke govore o socijalnom i ekonomskom potencijalu investicija iseljenika, zbog čega će se 10. i 11. listopada u Zagrebu održati Međunarodna konferencija „Dijaspora i Domovina“.

Glavni cilj konferencije pod organizacijom Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva, uz suorganizatore International Metropolis Project te Centra za kulturu i informacije Maksimir, je upoznavanje različitih strategija i vrsta programa koji će osnažiti povezanost hrvatskog iseljeništva i Domovine te istražiti i definirati postojeće odnose između dijaspore i njihovih zemalja podrijetla i obrnuto. „Dijaspora danas može igrati još značajniju ulogu nego prije u izgradnji mosta između nje i domovine“, ističu organizatori.

Stoga će se na konferenciji kroz 4 izdvojena dijela govoriti o temama kao što su analiza postojećih programa i državnih politika prema integraciji dijaspore u svakodnevni život Lijepe naše, potencijalima iseljeničkog turizma, direktnim gospodarskim ulaganjima iseljenika, ulozi dijaspore u diplomatskim odnosima i osnaživanju međunarodne sigurnosti, iseljeničkoj književnosti, mogućnosti povratka iseljenika i njihove integracije u hrvatsku svakodnevnicu te na kraju ulozi raznih medija kao glavnim kanalom održavanja odnosa Hrvata izvan RH prema domovini. Kao posebna stavka konferencije izdvaja se i prikaz pozitivnih primjera zemalja s tradicionalno razvijenim državnih politika prema iseljenicima kao što su Izrael, Indija, Grčka, Poljska i druge. Navedene teme izlagat će predavači veleposlanici, predstavnici institucija, znanstvenici, sveučilišni profesori i urednici medija radom povezanih s hrvatskim iseljeništvom uz dostupan simultani prijevod.

Konferencija će se održati prostorima Stare gradske vijećnice u Zagrebu s početkom u četvrtak, 10. listopada 2019. u 8 i 30 sati ceremonijom otvaranja i pozdravnim govorima. Cjelokupan program i popis izlagača moguće je pronaći na poveznici. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.