ODNOS PREMA PODUZETNICIMA JE KAO PREMA KULACIMA NAKON ’45.

ODNOS PREMA PODUZETNICIMA JE KAO PREMA KULACIMA NAKON ’45.

30. lipanj, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

 

U Hrvatskoj je čak 250 raznih parafiskalnih nameta koji teško pritišću poduzetnike. Najnoviji od njih je i tzv. ‘certifikat o energetskoj učinkovitosti koji je bivša ministrica Mrak Taritaš proizvoljno uvela u Hrvatsku, zbog pogodovanja pojedinim interesnim skupinama, smatra Starčević.

Starčevićevu je firmu ‘Pivovaru Ličanka’ prošle godina pohodilo čak 76 raznih inspekcija. Svaka tri dana je neka nova dolazila, objašnjava Starčević i to samo zato jer se ne uklapam u njihove političke formule korupcije.

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=hiifzYYO8_8

Priredio: Franjo Dobrović

U emisiji Markov trg, u utorak 29. lipnja, gostovao je hrvatski poduzetnik Karlo Starčević. Tema je bila stanje svijesti hrvatske nacije po važnijim pitanjima od poduzetništva, politike, odnosa prema svojem identitetu, povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

Bilo je govora o razlozima propasti vlade Tihomira Oreškovića pri čemu je Starčević skrenuo pozornost na događaje iz 1986. godine kada su unutar okvira jugoslavenskih agentura stvoreni temelji za sustavnu pljačku Hrvatske od strane komunističkih nomenklatura i njihovih nasljednika. Spomenuta je grupa ‘dečki iz Henessya’ koja je sredinom devedesetih sudjelovala u prvobitnoj akumulaciji kapitala u Hrvatskoj.

250 nameta

Na pitanje je li poduzetništvo dobrodošlo u Hrvatskoj, Starčević smatra da je danas u sličnom rangu kao inkriminirani status kulaka iza razdoblja prvih petoljetki komunističke Jugoslavije. Poduzetnici u Hrvatskoj su krave muzare koje se cijede do iznemoglosti. U Hrvatskoj je čak 250 raznih parafiskalnih nameta koji teško pritišću poduzetnike. Najnoviji od njih je i tzv. ‘certifikat o energetskoj učinkovitosti koji je bivša ministrica Mrak Taritaš proizvoljno uvela u Hrvatsku, zbog pogodovanja pojedinim interesnim skupinama, smatra Starčević.

Bilo je govora s kakvim se problemima susreću poduzetnici kod pokretanja posla, koje sve dozvole, elaborate, kakvim su sve pritiscima izloženi od lokalnih do državnih vlasti. Starčevićevu je firmu ‘Pivovaru Ličanka’ prošle godina pohodilo čak 76 raznih inspekcija. Svaka tri dana je neka nova dolazila, objašnjava Starčević i to samo zato jer se ne uklapam u njihove političke formule korupcije.

Bilo je govora o odnosu banaka prema poduzetnicima, zašto su kamate za poduzetništvo u Hrvatskoj više nego za kupovinu automobila, primjerice.

Govoreći o odnosu Hrvata prema radu, Starčević je zaključio kako se još uvijek snažno osjeća kontaminacija jugoslavenskog komunističkog sustava na radne navike.

U emisiji je puštena izjava poduzetnik Marka Franovića, Hrvata koji već pedeset godina živi i radi u Sydneyu. Franović je ispričao kako se već pedeset godina šest dana u tjednu diže u četiri sta ujutro i radi po 16 sati svakoga. Te da kakav bi to Bog bio koji bi ga nakon tolikoga truda osiromašio.

Upravo taj rad i trud i odnos prema radu je nešto što nedostaje današnjem hrvatskom čovjeku, smatra Starčević, komentirajući pune kafiće u Hrvatskoj u radno vrijeme.

Javljanje Kazimira Kovačića

U emisiji je pušten dio razgovora s Kazimirom Kovačićem, a nastavak slijedi u narednim emisijama Markov trg. Kazimirom Kovačić je hrvatski emigrant koji živi u Argentini, star je 102 godine, dakle rođen 1914. godine, odlično se sjeća mnogih važnijih povijesnih događaja iz razdoblja kraljevine Jugoslavije, djelomice čak i Austro-Ugarske, vremena Nezavisne Države Hrvatske gdje je bio na službi kao časnik ustaške vojske boreći se na brojnim frontovima, u Hrvatskoj, ali i na tzv. istočnom frontu, odnosno Rusiji i Ukrajini. Kazimir Kovačić ima poseban dar govora kojim slušatelja uvede u ta davna vremena pa su ova njegova prisjećanja, svjedočanstva izuzetno vrijedna, budući dočaravaju neusporedivo snažniji dojam tih vremena od bilo kakvog dokumentarnog filma ili bezličnih povijesnih interpretatora. 
Posebna vrijednost svjedočanstva Kazimira Kovačića jest u tome što je suvremenik svoje vlastite priče, politički nimalo kontaminiran komunizmom i jugoslavenstvom te omogućuje uvid u našu povijest sa jedne drugačije perspektive od one na koju smo navikli. Mogli bi reći s perspektive istine. U ovom je dijelu razgovora Kovačić ispričao svoja sjećanja od stvaranja Kraljevine Jugoslavije, atentata u jugoslavenskoj skupštini, ubojstva kralja Aleksandra u Marseju te o razlozima stvaranja ustaške organizacije.

Vrijednosti hrvatskog identiteta

U nastavku razgovora Starčević je komentirao koliko je život u zajedničkoj državi s narodima drugog civilizacijskog kruga doveo do kontaminacije hrvatskog identiteta njihovim vrijednosnim sustavima. Koliko su te okolnosti dovele do bujanja korupcije, ali i izgradnje podaničkog mentaliteta u Hrvata sa svim posljedicama i povijesnim okolnostima kao što su strah, kukavičluk, rezignacija, neselektivni i neumjereni hedonizam itd. Tu je veliki problem nepostojanje autentične nacionalne, državotvorne političke opcije koja bi pokrenula pozitivne procese. Potreba duhovne obnove, o kojoj je i na kraju svoje vlasti često upozoravao predsjednik Tuđman, o povratku vrijednostima tradicionalnog hrvatskog identiteta. U Hrvatskoj je velika potreba za nacionalnim preporodom koji bi stvorio čvrstu državotvornu strukturu s jasno definiranim strateškim ciljevima hrvatskog naroda i države zaključeno je u emisiji. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jusuf
  #1 Jusuf 6 srpanj, 2016, 12:47

  Belisconi ?? Koji je taj?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Black Jack
  #2 Black Jack 4 srpanj, 2016, 09:28

  Kafići su naš brend kao i tajni računi u stranim bankama.
  Mogu ja razumijeti one koji ne žele raditi za 3000-4000 kuna mjesečno dok u njemačkoj dobiješ 3 puta toliko!

  Ima poduzeća koji ne drže kmetove ali ta su u partizansko udbaškoj banana državi rijekto.

  Države Hrvati nemaju a još manje slobodu!
  Tu je problem i samo to treba riješiti sve ostalo će samo po sebi se srediti.

  Dok god Hrvat nije slobodan i gospodarstvo vode 20.000 udbaša koji su se u privatizaciji dočepali otete imovine neće biti pravde niti prosperiteta.

  250 parafiskalnih nameta ne smetaju tajkunima koji dobivaju poticaje uopće!
  A druge boli briga: unovčili oteto, iznjeli pare van a Slavko Slinić donio Zakon o aboliciji, tj., Predstečajnoj nagodbi.

  U Italiji takve zovu Mafija a Belisconi je donio Zakon da Mafiji neće uzet inešene pare ako ga vrate u ulaže u Italiju.
  Bar nešto kod nas takvo nešto nema na umu a kamoli da državno odvjetništvo pokrenu svoju guzicu!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.