NAGRADA ANĐELKO NOVAKOVIĆ URUČENA ŽELJKU BOŽIĆU

NAGRADA ANĐELKO NOVAKOVIĆ URUČENA ŽELJKU BOŽIĆU

3. veljača, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u četvrtak 1. veljače, je svečano uručena Nagrada Anđelko Novaković za 2017. godinu mladom pjesniku Željku Božiću za pjesnički rukopis „Mir utrobe i neki promišljaji“.

Nagradu Anđelko Novaković već četvrtu godinu dodjeljuje Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Nagrada se sastoji od objavljivanja zbirke pjesama, plakete i novčanog iznosa u visini od 10.000,00 kn.

Ove je godine na natječaj pristiglo čak 90 zbirki pjesama. Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Nagrade, u čijem su sastavu uz Davora Šalata bili Ervin Jahić i Dobrila Zvonarek, osim nagrađenoga pjesničkog rukopisa pohvalilo je i rukopise „Inače volim more“ Branimira Dropuljića, „Apofonije kulture“ Jasmine Bosančić, „Razglednica od soli“ Borisa Kvaternika i „Istina, ne laž“ Kristine Silaj.

Članica povjerenstva Dobrila Zvonarek najavila je da će zbirka pjesama Željka Božića biti predstavljena u Mjesecu hrvatske knjige. Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dosad je izdala zbirke „Moja pjesma“ Frančeske Liebmann te „Ptica na ušću smoga“ Marine Katinić u suradnji s Društvom hrvatskih književnika i zbirku „Paralaksa“ Ivane Čagalj s Književnim krugom Split.

Nagrada Anđelko Novaković nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnoga kritičara, dugogodišnjeg dopredsjednika Društva hrvatskih književnika i djelatnika Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji je svojim predanim radom zadužio hrvatsku književnost i kulturu u cjelini. Utemeljena je s namjerom poticanja pjesničkoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih pjesnika. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 11 veljača, 2018, 01:27

  Taj minorni ništavni pjesnik Novaković. Dobiti njegovu nagrfadu je ponižavajući isto onako kako su neke budale ustanovile nagradu koja nosi njegovo bezvrtijedno ime.U poplavi raznih čaasnih i nečasnih nagrada, pčoplava izbacila na zagađenu obalu hrvatske književne močvare i nagradu druga pjesnika Novakovića.Vala mašala!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 3 veljača, 2018, 21:42

  Meni nije baš neki poznat.
  A i nagrada nije prevelika.
  zato se kod otkupa knjiga novci dijele kapom i šakom.
  da ih barem široki krug osoba čita.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.