MINISTAR KUJUNDŽIĆ JE REKAO ISTINU

MINISTAR KUJUNDŽIĆ JE REKAO ISTINU

26. ožujak, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Osobno sam vidjela boraveći u toplicama, koliko radosti, sreće i spokoja u bolesničku sobu donosi svećenik. Za taj sat ili dan se posebno priprema i čeka s velikim nestrpljenjem. Neki misle kako svećenik dolazi na kraju i nagovještava da je smrt blizu, pa se bolesnici uznemire i na taj način se direktno suoče sa smrću. To nije tako i to nije točno. Oni koji to tako doživljavaju nemaju pojma o tome što je svećinik, odnosno, što bi trebao biti i što on bolesniku donosi i znači

Napisala: Ankica Benček

Nije mi namjera braniti ministra Milana Kujundžića. Iskreno rečeno, u više toga me razočarao, kao stručnjak i političar. Međutim, njegova izjava kako nekad, ističem NEKAD, za bolesnika može učiniti više jedan svećenik, nego 20 liječnika, je istinita i točna. Pri tom nije uzvišen svećenik, niti povrijeđen niti jedan liječnik.

U danoj situaciji, kad više nema nikakvih izgleda za ozdravljenje, sumnja se u ozdravljenje, postoji tračak nade, postoji minimalni pozitivni pokazatelj k ozdravljenju, puno toga ovisi o bolesniku, njegoj volji, shvaćanju, motivaciji i usmjerenju. Dobar, human, pravi, stručan svećenik sa znanjem, iskustvom, empatijom i nesebičnom ljubavi, prema bratu čovjeku, može puno učiniti u smislu ozdravljenja, smirenja, pomirenja sa sobom i drugima buđenju svih mehanizama i borbe protiv bolesti ili pak mirnog odlaska, nakon spoznaje zašto si živio, što si doprinio, čime si zadužio ovaj svijet i što još možeš učiniti, da bi otišao s ovog svijeta kao čovjek.

Mnogi vjernici, ateisti i agnostici u teškoj bolesti, ili kad osjećaju kraj svojeg života trebaju i zovu svećenika. Nije to nikakav hir, prenemaganje, običaj, već nužna potreba, u danom času.

Dolazak svećenika

Osobno sam vidjela boraveći u toplicama, koliko radosti, sreće i spokoja u bolesničku sobu donosi svećenik. Za taj sat ili dan se posebno priprema i čeka s velikim nestrpljenjem.

Neki misle kako svećenik dolazi na kraju i nagovještava da je smrt blizu, pa se bolesnici uznemire i na taj način se direktno suoče sa smrću. To nije tako i to nije točno. Oni koji to tako doživljavaju nemaju pojma o tome što je svećinik, odnosno, što bi trebao biti i što on bolesniku donosi i znači.

Sasvim je u redu, što neki ne žele svećenika. Njihovo je to pravo i nitko im ne smije silom nametatiposjet svećenika, ali je dobro onako uz put, uz iskren razgovor, “ponuditi” svećenika.

Istraživanja pokazuju kako postoje mnoga svjedočanstva, da se dolaskom svećenika bolesniku, puno toga dobroga i lijepoga dogodilo. Ne mora to biti ozdravljenje tijela. Ostale dimenzije čovjeka se mogu osvijestiti i doprinijeti poboljšanju općeg stanja i racionalnom sagledavanju trenutne situacije.

Da ne duljim. Ova izjava aktualnog ministra je krivo interpretirana i ne daje nikakve osnove za “pljuvanje” po njemu.

Javno prepucavanje

Ima sasvim dovoljo drugih tema iz zdravstva, zdravlja i politike, na kojima se ministar može kritizirati, može mu se prigovarati, može mu se zamjerati i može mu se dobronamjerno savjetovati.

Mene recimo jako smeta stalno njegovo isticanje narodnosti, kao na primjer Hrvatice i Hrvati ne moraju brinuti da će njihovo zdravlje reformom doći u pitanje, to radim na korist Hrvata i Hrvatica,…Što je previše, previše je.

Smeta me i njegovo javno prepucavanje s njegovim kolegom iz Kliničke bolnice Dubrava, kojeg je smijenio. Najblaže rečeno, to nije profesionalno, kolegijalno, lijepo ni humano. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.