MI SMO OBITELJI ZA KOJE RAT NIJE PRESTAO, JOŠ SMO U ’91.

MI SMO OBITELJI ZA KOJE RAT NIJE PRESTAO, JOŠ SMO U ’91.

16. prosinac, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Svake večeri liježemo i svkoga jutra budimo s istim pitanjem hoćemo li saznati istinu. Knjiga koju presdstavljamo govori o ljudskoj patnji. Doprinos je širenju istine o Domovinskom ratu, istovremeno još jedan apel onima koji nešto znaju o nestalima da olakšaju svoju savjest i ublaže patnje obiteljima koje još uvijek čekaju odgovor na njima jedino važno pitanje: Gdje su naši najmiliji?

Napisao: Josip Frković

DSC01876Našu smo djecu s ponosom, ali i strepnjom ispraćali pri odlasku u obranu hrvatske domovine, kazala je u uvodu sisačkoga predstavljanja monografije „Tihim koracima do istine“ predsjednica udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja „Hrvatski Feniks“, Jasna Jug. A prvi čovjek hrvatske metropole, gradonačelnik Milan Bandić, čije ime s poštovanjem izgovaraju čelnici svih stradalničkih udruga – pa i zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić – napisao je u predgovoru spomenute knjige da su naši mladići kretali u rat po pozivu savjesti, braneći svoj dom, narod, obitelj i domovinu. Skromnim naoružanjem i srcem punim ljubavi prema istini i pravdi, znajući da slobodnu Hrvatsku stoljećima sanjaju preci, njihovi roditelji i oni sami. Prvo izdanje monografije „Feniksa“ omogućio je Gradski ured zdravstva i branitelja Zagreba, a tiskanje drugoga izdanja Ministarstvo hrvatskih branitelja. Podsjetimo, međutim, što je nadalje kazala neutješna majka Jasna Jug. DSC01877

930 žrtava strašnoga rata

Tada smo strahovali da će nam ih vratiti mrtve, stradale u borbama, a nismo ni slutili da nam ih uopće neće vratiti. Da će ih neprijatelj ubijati i njhova tijela skrivati po šumama i poljima, da će im biti uskraćeno pravo na dostojanstven pokop, na ime i križ, a nama pravo na istinu. Na žalost, više od dvadeset godina mi tapkamo u mraku, tražeći te dvije stvari i temeljna ljudska prava. Pravo na istinu i pravo na pokop posmrtnih ostataka. Od 930 osoba, žrtava velikosrpske agresije, gotovo je tri stotine hrvatskih branitelja kojima se ne zna posljednje počivalište.

To je teret čitava društva, a ne samo nas obitelji. To je kalvarija koja nas je ujedinila u udruzi i odredila naš put i naše djelovanje. Već godinama smo aktivni i nazočni posvud gdje bi se na bilo koji način moglo pokrenuti pitanje nestalih osoba. Tražili smo i žive, pa smo s nestrpljenjem očekivali vijesti o svakoj razmjeni zarobljenih. Međutim, razmjene su tijekom vremena postajali sve rjeđe, iako se sudbina velikog broja nestalih još uvijek nije znala. Većina članova obitelji nestlih bila je tada već svjesna da su gotovo svi nestali mrtvi. Više nije bilo pitanje kako ostvariti razmjenu zatočenih, nego kako što prije doći do saznanja o mogućim grobištima, kako što prije ekshumirati i identificirati hrvatske branitelje i civilne žrtve tog strašnoga rata. Katkad smo znali sami sebi reći zar smo uzalud tražili gdje su naši najmiliji? Danas, poslije četvrt stoljeća, taj slogan vrijedi još za 930 hrvatskih branitelja i civila, čiju sudbinu kriju brojne masovne i pojedinačne grobnice.

Ljudska patnja

Akcije „Hrvatskoga Feniksa“ traju i dalje i neće prestati dok se i posljednja žrtva rata za slobodnu Hrvatsku ne otkrije i ne sahrani. Mi smo obitelji za koje rat još nije prestao, još smo u 91. Svake večeri liježemo i svkoga jutra budimo s istim pitanjem hoćemo li saznati istinu. Knjiga koju predstavljamo govori o ljudskoj patnji. Doprinos je širenju istine o Domovinskom ratu, istovremeno još jedan apel onima koji nešto znaju o nestalima da olakšaju svoju savjest i ublaže patnje obiteljima koje još uvijek čekaju odgovor na njima jedino važno pitanje: Gdje su naši najmiliji? Tekstove, odnosno dijelove knjige čitale su u Sisku Mirjana Tonković, Marija Katić, udovica Blage Zadra, Kata, i Jasna Jug. Mnogo se spontanih suza toga prijepodneva prolilo u hotelu „Panoniji“, nakon interpretacije zapisa Ružice Harča, Vere Jurčević, Danijele Urban i drugih autorica ranjena majčina srca. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.