KRIŽ ISTINE U SISAČKOJ BREZOVICI

KRIŽ ISTINE U SISAČKOJ BREZOVICI

17. lipanj, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

 

Prvi “Križ istine”, doznajemo, postavit će se u u petak, 17. lipnja, kraj društvenoga doma Novoga Sela Palanječkoga, na rubu Brezovice. Spomen-križ će blagosloviti mons. dr.Vlado Košić, koji će potom svetu misu za žrtve komunističkoga poraća služiti u župnoj crkvi bl. Kardinala Alojzija Stepinca u Budaševu. Uz represiju, noćna odvođenja i pogubljenja na nepristupačnim mjestima bivših vojnika hrvatskoga domobranstva i sastavnica Oružanih snaga NDH, te uglednih građana nepoćudnih totalitarnom režimu

Napisao: Josip Frković

Ono što su po ljudskoj savjesti i vjerničkoj obvezi obilježavanja bezbrojnih prešućivanih zločina, stratišta i masovnih grobišta bivših pripadnika regularne domovinske vojske i civilnih domoljuba ubijenih u šest godina poraća bez sudski dokazane krivnje od strane Titova jugokomunističkoga režima namjeravali ostvariti sudionici sedme po redu izvještajne godišnje skupštine, u travnju 1999., na cijelom području Sisačke biskupije i Sisačko-moslavačke županije ostvarit će članovi sisačkoga i ogranaka “Hrvatskoga domobrana” u Sunji, Petrinji, Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Novskoj, Kutini i Popovači. Proizlazi to iz moralno-etičkih osjećaja poštovanja čovjeka, ljudske osobe i svake žrtve, čija zašikarena počivališta bez imena i križa treba temeljito forenzički istražiti. Spomenutim skupom prije 17 godina predsjedao je bivši časnik hrvatskoga domobranstva pok. Josip Bulimbašić, a sudjelovali su i brojni do danas preminuli razvojačeni ratni veterani gubitničkih vojnih postrojbi. Namjeravali su tada članovi HD-a, među ostalim, postaviti spomen-ploču žrtvama zloglasnoga zarobljeničkog partizanskoga logora “Viktorovca” i učinili su to 2002. godine na pročelju zgrade Metalurškoga fakulteta. Bilo je u planu i obilježje na Gradskom groblju i u Capraškoj šumi. Među sudionicima davne skupštine bio je i potkraj “olujne” 1995. imenovani predsjednik županijske Komisije za prikupljanje podataka i utvrđivanje činjenica o žrtvama Bleiburga i bezdušnih partizanskih križnih putova, Adam Zahirović. Osim njega, ostali članovi te radne skupine bili su Karlo Lipak, Stjepan Radić, Branko Butković, Mirko Putrić, Bartol Biličić, Zoran Ilić, Damjan Perić I Josip Bjelicki. Odluku o formiranje komisije, u prvom mandatu župana, pok. Đure Brodarca, potpisao je predsjednik Županijske skupštine Ivan Šantek, ratni zamjenik zapovjednika Policijske postaje Glina.

Istine obznanilo Hrvatsko žrtvoslovno društvo

Jedanaest godina kasnije, Zahirović stariji bio je autor i urednik “Sisačkoga žrtvoslova”, najiscrpnijeg i vjerodostojnoga izvora podataka o ratnom-poratnim kolektivnim i pojedinačnim stradanjima više desetaka tisuća hrvatskih ljudi. Zahirovićev sin Darko, dragovoljni hrvatski branitelj, prikupio je kasnije podatke i objavio “Sisački žrtvoslov Domovinskoga rata”. Kako doznajemo iz arhivskih dokumenata, u sisačkom Ogranku “Hrvatskoga domobrana” u vrijeme održavanja izvještajne godišnje skupštine 1999. bilo je 1820 ratnih veterana Drugoga svjetskoga rata. U isto vrijeme na području cijele Hrvatske djelovala su 53 ogranka s 26.000 članova (sada ih je 39 s 18000 ratnih veterana Drugoga svjetskog i Domovinskoga rata, te domoljubnih poštovatelja hrvatske viteške vojničke tradicije. Članovi HD-a spominjali su više desetaka tisuća žrtava, iako je hrvatska policija 90-ih na području 13 općina I šest gradova kasnije županije istražila i evidentirala 119 stratišta – najviše u Hrvatskoj – u kojima je pokopano 45000 ljudi. Ti su podaci obznanjeni i razmatrani na Šestom kongresu Hrvatskoga žrtvoslovnoga društva, 2013. godine u Sisku. Dvije godine kasnije, za lipanjske komemoracije žrtvama čudovišne jame Jazovke kod Sošica na Žumberku, predsjednik Hrvatskoga obrednoga zdruga Boris Prebeg u svom je obraćanju javnosti i tadašnjoj Kukuriku vlasti spomenuo kako “samo u sisačkoj zašikarenoj šumi Brezovici toga 22. lipnja orgijaju sljedbenici crvenih zločinaca, dok u brojnim šumskim predjelima, bez imena i križa, već sedam desetljeća leži nekoliko tisuća tijela čija je sudbina jednaka onima u Jazovki…” Međutim, kompletnu dokumentaciju o žrtvama Bleiburga i križnih putova u roditeljskoj kući na desnoj obali Kupe i sisačkom Pogorelcu sačuvao je sin pok. Adama Zahirovića, Darko, koji je s povjerenjem ustupa i članovima udruga iz Drugoga svjetskog i Domovinskoga rata.

Za Hrvatsku uvijek

Na temelju rezultata petogodišnjega terenskoga rada članova Zahirovićeve radne grupe, odnosno popisivanja poginulih u pojedinim naseljima regije, te službenih policijskih nalaza, na poticaj sisačkoga Ogranka i zagrebačke središnjice “Hrvatskoga domobrana” te komisije Sisačke biskupije za martirologij, u Sisačko-moslavačkoj županiji je 18. svibnja osnovano povjerenstvo za dostojno obilježavanje područja stradavanja kako bi se rasvijetlio jedan dio dugo prešućivane, teške hrvatske povijesti. U drugom dijelu ove humane akcije – kao i u slučaju Maceljske gore – ekshumacijama i forenzičkim istraživanjima dosadašnjih nalaza i spoznaja zaokružit će se puna istina o žrtvama i počiniteljima zločina tijekom šest godina jugokomunističke vlasti. Kad je riječ o Sisku i okolici, članovi povjerenstva evidentirali su mjesta zločina u šumi Brezovici, u Capraškoj šumi Lasinji, na obali Save u Crncu, u Lonji, Kratečkom, sisačkoj Komunalnoj zoni, Sunji… Prvi “Križ istine”, doznajemo, postavit će se u u petak, 17. lipnja, kraj društvenoga doma Novoga Sela Palanječkoga, na rubu Brezovice. Spomen-križ će blagosloviti mons. dr.Vlado Košić, koji će potom svetu misu za žrtve komunističkoga poraća služiti u župnoj crkvi bl. Kardinala Alojzija Stepinca u Budaševu. Uz represiju, noćna odvođenja i pogubljenja na nepristupačnim mjestima bivših vojnika hrvatskoga domobranstva i sastavnica Oružanih snaga NDH, te uglednih građana nepoćudnih totalitarnom režimu, tadašnje vlasti nisu uspjeli izbrisati sjećanja potomaka i bliskih rođaka ubijenih koji ne znaju za posljednje počivalište najdražih. Podno “Križa istine”, od petka već u Brezovici, moći će se dostojanstveno pomoliti, odati počast, uz cvijeće i paljenje svijeće. Prisjetiti se onih čiji je životni i domoljubni moto bio i ostao “Za Hrvatsku – uvijek!” T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 18 lipanj, 2016, 02:06

  ARHI-ĐAKON,SISAČKE EPARHIJE ,NEŽANJA ,ZGUBIDAN ,KOŠIĆ,
  U KOŠU SVOJIH MITSKO-KATOLIČKIH DAVORIJA,SUTRA ILI NEKI SLIJEDEĆI DAN, ORGANIZIRA KRIŽRSKU CEREMNIJU ,U DUHU MITSKIH POSTULATA ,ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA ,KOJOM PRILIKOM ĆE POŠKROPITI VODOM LAŽI I PREVARA ,GROBOVE STEPINČEVIH KRIŽARA ,KRVOLOKA ,KOLJAČA I PLJAČKAŠA IZ II SVJETSKOG RTA ,KOJI SU OSUĐENI I POGUBLJENI OD ANTIFAŠISTIČKIH AUTOHTONIH HRVATA KAO ZLOČINCI NON PLUS- ULTRA.-

  BISKUP KOŠIĆ ŽIVI JOŠ U DEVEDESETIMA ,PROŠLOG STOLJEĆA ,A MISLI NA NIVOU ČULNOG OPAŽANJA, NEŠTO BLIZU ANTROPOIDNOG NAGONA.
  ON I DANAS ŽIVI U KRIŽARSKOJ EUFORIJI IZ DEVEDESETIH GODINA KADA JE KAPTOL IMAO APSOLUTNU MOĆ NAD PUKOM PA JE ,KAKO TO U POVIJESNOJ PRAKSI RIMOKATOLIČKE CRVE I BIVA, DA ONA UPRAVLJA LJUDIMA ,NJIHOVIM DUŠAMA, A SVE U SVRHU ŠIRAENJA DOMINACIJE I PRIKUPLJANJA BOGATSTAVA. TAKO JE DEVEDESETIH GODINA ORGANIZIRALA VJERSKI RAT NA OVIM PROSTORIMA KOJI JE IMAO ZADAĆU DA REINKARNIRA STEPINČEVU BOŽJU DRŽAVU KOJA ĆE BITI OČIŠĆENA OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH. NARAVNO ,NJEZIN OSLONAC BIVAJU POTOMCI, A KOGA DRUGOG NEGO, STEPINČEVIH KRIŽARA ,KOLJAČA IZ II SVJETSKOG RATA KOJI SU ZAVRŠILI SVOJU ODISEJU U CRNOJ RUPI KAO SVI ONI KOJE LJUDSKO DRUŠTVO OSUDI KAO BIĆA KOJA NE PRIPADAJU LJUDSAKOJ SVIJESTI.

  NAŠ KOŠIĆ,KAO I SVAKI KATOLIČKI VJERSKI DŽELAT, NIJE UČIO MISLITI VEĆ SLUŠATI ,PA SE NAŠ ,POŠTOVANI NEŽENJA ,KAO BAK , SADA NA HIJERARHIJSKOJ LJESTVICI NEŠTO VIŠOJ OD KAPLRA U BISKUPSKOJ ALAŠI ,TE KASTINSKE ,ZLOČINAČKE I PLJAČKAŠKE USTROJBE, ZAČAIRIO U DOGMATSKOJ ZATUCANOSTI , I BAŠ U NEDOSTATKU ONOG HEGELOVSKOG MINIMUMA SVIJESTI ,OBIČNOG LJUDSKOG RAZUMA,ČESTO PUŠTA AVAZ KAO DA JE NA PROKLETIJAMA U NEKOM ČOPORU DINARSKO-ŠARSKOPINDSKIH HAJDUKA A NE MEĐU HRVATSKIM GRAĐANIMA KOJI MISLE PROBLEME 21-VOG STPOLJEĆA .
  ZAARLAUČE TAKO , NAŠ NEŽENJA,KAPTOLSKI ZGUBIDAN ,ONAKO BAKOVSKI ,KAO PRAVI SEKSUALNI UZNIK ,HOMO-EREKTUS IZ GEOLOŠKOG RAZDOBLJA DILUVIJA , ONAKO OSORNO ,OSIONO I PREPOTENTNO ,SADA KAO NEKI CERIBAŠA U HIJERARHIJI ZLOČINAČKE RIMOKATOLIČKE EPARHIJE U SISKU, PA PO SVOJIM ARŠINIMA NAGONSKIH HTJENJA, ARALAUČE IZ SVEG SVOGA VAZA,PRAČEN MIKROFONIMA STEPINČEVSKIH NOVINRARA ,KAKAV JE PO SVOM DJELOVANJU I NAŠ ,POŠTOVANI FRKOVIĆ ,PA ZAFRČE KAO JAZAVAC IZ SVOJE JAZBINE ŠALJUČI SIGNALE ,ONE DILUVIJALNE ,URBI ET ORBI, AUTOHTONIM HRVATIMA,ANTIFAŠISTIČKE SVIJESTI, DA JE PRONAŠAO ,GLE NOVOSTI, GROBOVE STEPINČEVIH KOLJAČA ,PLJAČKAŠA ,KOJE NAMJERAVA PROGLASITI ŽRTVAMA . NARAVNO,DOBRO SMIŠLJEN OVAJ POLITIČKI MOMENAT DOK JOŠ EGZISTIRA STEPINČVSKI USTROJENA VLADA KOJA JE VEĆ DANAS DOBILA POVIJESNU PLJUSKU DA JE NJEN HOLOKAUSTSKO-NACISTIČKI DUH JOŠ JEDNOM PRED CRNOM RUPOM KOJA ĆE SVJEDOČITI DA SU AUTOHTONI HRVATI ANTIFAŠISTIČKE SVIJESTI JOŠ JEDNOM SVJESNI SEBE I SVIJETA U KOJEM ŽIVE I DA SE ,JOŠ JEDNOM OBRAČUNAVAJU SA ZLOČINAČKIM AMANETSKIM DUHOM STEPINCA ,ČINEĆI ONO SVE DA SE VIŠE NIKADA NE VRATE SJEĆANJA NA TA VREMENA I NA DUH ZLOČINAČKE CRKVE U HRVATA.
  PREDPOSTAVLJAM DA ĆE MU MIKROFON,PREKO KOJEG ĆE ARALAUKNUTU IZ SVEG SVOGA VAZA , KAO VUK S’PROKLETIJA ,DA GA ČUJE NJEGOVA PASTVA, DRŽATI POŠTOVANI SLJEDBENIK STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA, GOSPODIN ,FRKOVIĆ UVJEK NADAHNUT AMANETSKIM MISLIMA SVOJIH PREDAKA NEKADAŠNJIH STEPINČEVIH SLJEDBENIKA.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 15 lipanj, 2017, 19:13

   Tesko bolestan um napisa ove rijeci. Za svaku osudu. Mislim da je ovo otvorena prijetnja i tu bi institucije trebale odraditi svoj posao….

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. Dušan Silni
  #2 Dušan Silni 17 lipanj, 2016, 16:30

  Da, Pavelić je svojom “ludom” politikom izgubio rat.

  A to što je rvatska gamad nakon 43. (kada su vidjeli tko dobiva rat) masovno išla u četopartizane i rušila Hrvatsku, klala Hrvate i stvarala Jugoslaviju, to nikomu ništa.
  Iza 45. većina (oko 95%) krvnika koji su klali Hrvate, od Dravograda do Vršca, su bili. tzv. etničkji hrvati.
  Dobro se sjećam Jugoslavije i jugoslovenske milicije, hrvati-milicionari su bili daleko gori i okrutniji od srbočetnika u miliciji.
  To treba reći, pa kud puklo da puklo.
  Pogledajte današnji Agram/Zagreb, tako zvanu “hrvatsku metropolu”, nikada – u obje Jugoslavije – nije bilo toliko stravične mržnje prema Hrvatima i Hrvatskoj koliko je danas ima u Agramu. A ti mrzitelji nisu srbi, preko 95% te gamadi su formalno hrvati.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Martin
  #3 Martin 17 lipanj, 2016, 09:03

  Koliko znam i poznajem autora, a to je opće poznato, Josip Frković, novinar “Večernjaka” u miru, odbornik prve višestranačke Skupštine u Sisku i hrvatski branitelj, nema se nikakva razloga bilo koga bojati. Ponajmanje tzv. ovovremenih destruktivnih antifašista koji se šlepaju na ratnim zaslugama iz Drugoga rata i aktivno se antihrvatski udružuju sa sljedbenicima Milorada Pupovca i društva.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ustaša
  #4 Ustaša 17 lipanj, 2016, 07:12

  Josipe Frkoviću, pusti nekakve vonike domoljubne i tako dalje. Radi se o ustašama i dombranima, pa lijepo onda napiši da su partizani ubijali poslije rata ustaše, domobrane i civile. Šta se bojiš napisat riječ ustaša. Bila je to jedna od najboljih vojski u povijesti hrvatskog naroda. A to što je Pavelić svojom ludom politikom izgubio rat, ljude i državu, to je druga stvar.. Ponosam sam što su moji strici, ujci i ćaća bili ustaše.U ovom našemu nedavnom radu ja sam bio dobrovoljac.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.