KORUPCIJSKO “KLIZANJE” CIJENA SISAČKIH INVESTICIJA

KORUPCIJSKO “KLIZANJE” CIJENA SISAČKIH INVESTICIJA

19. srpanj, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

Policija i tužiteljstvo još uvijek rade svoj posao, čelnik HNS-a opetovano ističe kako za raskid ugovora o radu nije bilo nikakva opipljiva razloga, najavljujući tužbu protiv gradske boljševičke drmatorice zbog podastrtih lažnih argumenata dostavljenih Dorhu. U GTS-u i upravnoj zgradi “Kontrobe” izvanredno je stanje

Napisao: Josip Frković

Zaštitnik udbaških zločinaca komunističke provenijencije, negdašnji slučajni premijer i sebezvani državnik, koji je 1991. bio premlad za pušku i zato uhljebljen u briselskoj birokraciji, daleko od fronte, Zoran Milanović, opet se nudi narodu. Bez obzira na upravo otkrivenu aferu pranja novca preko Hrgarekova “Madisona”, u kojem je direktorica bivša umiljata savjetnica SDP-ova čelnika Zinka Bardić. Poslije (kuku)rikajuće, za rujanske prijevremene izvanredne parlamentarne izbore smislio je tzv. Narodnu koaliciju, s kojom osam mjeseci poslije gubitka izbora ponovo želi na vrh piramide kojega nije dostojan. Okupio je zanimljivo društvo političkih veličina, dužnosnike kalibra Hajdaš-Dončića, Marasa, Jakovine, Dragovana, Bauka, Opačićke, Miralema Mrsića, Beus-Tahirovića, Svastike Ostojića, Matića, Nađove… Nagodbom promaknuta u Ustavni sud, zadarska pravnica poliglot Ingrid Antičević Marinović, na svu sreću, neće s kandidatima za izvršnu vlast. Minule je subote u Zaboku (u zagorskoj kompartijskoj bazi oštroumnoga kreatora prometa i još koješta Siniše Hajdaša Dončića i SDP-u odana župana Kolara – prim. a.) narečeni Milanović potpisao izborno bratstvo s Vrdoljak-Ferenčakovim i Pusićkinim HNS-om koji se od izbora do izbora šlepa uz pobjednike. Potpisao je i koaliciju i s negdašnjim (vrlo mladim – op.a.) kradljivcem automobila Krešom Beljakom, HSS-ovim pogrebnikom i političkim miljenikom Marijane Petir. Ne zaboravimo ni HSU dičnoga Hrelje i druge jake snage stranačke. Trutove i parazite koji su se već jednom dobrano oprobali u Račanovoj vlasti iz 2000. Možda nedodirljivi sljemenski skijaš Srećko Ferenčak (pod dugotrajnom istragom, ostavši na sigurnu mjestu generalnoga tajnika HNS-a – op.a.) smisli novi nanbudo projekt drpanja državnih parcela. Dotični čelnik hrvatske stranke upokojencev, Hrelja, koji se zdušno zalaže za ljude u mirovanju u državnom je parlamentu, zajedno s SDP usedjelicom Dragicom Zgrebec bez ikakva fizičko-intelektualnoga napora dočekao ozbiljne dane treće životne dobi.

Zaboravljeni vojarna i kolodvor

Kako se čini priključit će im se, zbog saborskom odlukom ukinute njegove pisarnice, povrijeđeni Stipe Mesić. Najveći antifašist u orahovičkom kraju, te endehazijski nostalgičar među Hrvatima Australije, vjerojatno se nada novom angažmanu u bjelosvjetskom torbarenju dolarskim čekovima iseljenika za svekoliki oporavak domovine. Hoće li mu u tome pomagati, poslije pok. Boljkovca, i drugi udbaško-milicijski penolog Joža Manolić za sada se još uvijek ne zna. A što se dotle zbiva u nekadašnjem ponosu hrvatske industrije, gradu svih naših pobjeda od 16. do 20. stoljeća? U Sisku gradilišta na sve strane, čak i na zgradi Gradskog Crvenoga križa, gdje vladaju zlata vrijedni djelatnici, dok su kapitalni objekti kulturne baštine, Domobranska vojarna i Željeznički kolodvor iz 19. stoljeća, razvaljeni i SDP-u nevažni. U poznatu autokratskom stilu omiljene joj diktature proletarijata i njihovih nezamjenjivih drugova zastupnika, ishodila je Ikić Baniček 50-milijunski, ona tvrdi poticajni HBOR-ov kredit promjenjive kamate za svakovrsne infrastrukturne i ine investicije. Pa i za kompartijsku korupciju. Poput Vukovarca Željka Sabe, koji je izdržao kaznu zatvora zbog nemoralnih novčanih ponuda HDZ-ovoj Mariji Budimir, Ikić Baničekova je pokupovala sve novozaposlene i politički upotrebljive. Bivši suparnici i neprijatelji, za SDP i njen osobni probitak, brzo postaju saveznici i suradnici od povjerenja. Dakako, cilj opravdava sredstvo. Dobro su znani slučajevi namještanja natječajnih uvjeta u Domu kulture i pravaša Ivankovića, Korena i Trgovčevića, gradonačelnici vjernoga bez ostatka laburista Ivice Rendulića, čija supruga na stalnu radnom mjestu odnedavno zarađuje plaću u upravi GTS-a. Ali i šefice “Euroherca” koja zbrinjava interesno-rodbinski zanimljive osobe etc. Oni duljega pamćenja podsjećaju i na slučaj supruge Vladina brata Josipa, Nataše Andučić, koja je – dok je koalicijska ljubav SDP-a i HNS-a trajala – bila imperativno željena ravnateljica za Dječji vrtić Sisak Stari. Ponavljali su se natječaji, predsjednici i sastavi upravnoga vijeća, a sada je uza šogora Vladu Andučića persona non grata na popisu za odstrel.

Odbijena korupcijska ponuda vijećniku Žamariji

Kruna dobro uhodane korupcijske prakse u Sisku ipak je slučaj oporbenoga gradskog vijećnika Miljenka Žamarije (HSLS). Njemu je – valjda da bude blaži u javnim istupima i da ne prezentira kriminalne dionice – pred dva svjedoka Tina Ikić Baniček ponudila otkup parcele i zapošljavanje supruge u gradskom sustavu. Iznio je to pred novinarima HDZ-ov Darko Žak, koji u svakoj prilici ne propušta spomenuti i tipično kumovsko mafijaštvo s “Kopa Beachem”, kojega se dosje kiseli negdje u ladicama tužiteljstva. Obilazeći gradilišta, gradske četvrti i mjesne odbore, otpočela je Ikić Baničekova i predizbornu kampanju. Drži i javno ističe da je “prvim, vrlo uspješnim mandatom”, zaslužila još jedan tijekom kojega se može domoći i Trga sv. Marka. Uostalom, uz “SF-SN!”, opet će oblatiti nekoga od dokazanih domoljubaca, primjerice ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Poput Pupovčeva “srbobrana” što se tiska i održava novcem hrvatskoga državnog proračuna. Taj bilten protuhrvatske mržnje, u kojem dužnost glavnoga urednika obnaša poznati “pesnik” HV-panzera i kroatomrzitelj, Nikola Bajto, a izvršne urednice Tamara Opančić, zapisničarka SNV-biltena o slučajevima mrkih pogleda nesrba spram pupavcima, u podnaslovu obznanjuje kako je “Hasanbegović u k..cu”. Svaka čast slobodnomislećim neuljuđenim primitivcima. Isti ti i takvi autori “Novosti” senzacionalno najavljuju “napad na sisački pravoslavni hram i žurnu podršku napadnutom parohu Veselinu Ristiću”, zbog kojeg je u sjedište parohije doputovao i samozvani vođa pravoslavnih Hrvata, Milorad Pupovac. Laž do laži i napuhivanje najobičnije provalničke avanture nepoznatih u objektima parohije sv. Petke koja u Sisku djeluje puno stoljeće. Paroh Ristić može se svih kritičnih i kasnijih dana, živ i zdrav, vidjeti na gradskim ulicama. Što li će tek biti nakon serije parastosa za žrtve iz 1941.

S groba i zadušnice izostali prevrtljivci

Da velikosrpstvo i četništvo u javnom prostoru, prema analizama obavještajne zajednice, sve više otvoreno nagriza naše demokratsko društvo, neka posluži i primjer iz jedne sisačke trgovine. Spomenuvši da pri eventualnoj kupovini elektroničkih pomagala svakako treba famozni R-1 račun, predstavniku hrvatske veteranske udruge ubrzo je stigao neočekivan komentar prodavača: “Tih su mi domoljubnih sranja već pune uši i glava…” Istovremeno, velik broj poštovatelja imena i djela nazočio je polaganju vijenaca, sv. misi zadušnici i tribini uz petu obljetnicu smrti generala Đure Brodarca. Kao po pravilu, izostali su oni koji su Brodarcu kao domoljubnu čovjeku i vođi obrane Siska i Banovine dugo zagorčavali život i pozicije… Izostanak takvih nitko od relevantnih i čestitih Siščana, koji su se još 2011. čudili kameleonštini licemjera što su predlagali potrebu gradnje Brodarčeva spomenika, nije ni primijetio. Post mortem Đuri Brodarcu na najbolji je način, međutim, izrekao sisački biskup Vlado Košić, a potom i povjesnik Jakša Raguž. Na Viktorovcu i u sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa – uz izaslanika predsjednice RH Grabar Kitarović, generala HRZ-a Josipa Štimca i HNS-ova Zorislava Srebrića – vidjeli smo i pozdravili Brodarčeva zamjenika i ratnoga junaka Vladu Milankovića, bolešću uzdrmana uznika glinske Kaznionice. Na dugotrajnu je zatvorsku kaznu zbog njemu nedokazanih zločina, ali po zapovjednoj odgovornosti osuđen u vrijeme vlasti istaknutih “domoljuba” nasljedne premijerke Jadranke Kosor i resora pravde koji su generalu Brodarcu “teško zdravstveno stanje u osječkom zatvoru olakšali dodjelom ventilatora…”. I dok u lokalnoj politici Siska traje bespoštedni rat esdepeovaca Tine Ikić Baniček i narodnjaka Vlade Andučića, s pisanim i usmenim suspenzijama gradskih dužnosnika iz HNS-a i HSU-a, neočekivano se ipak otkrilo da su predračunske tri najvažnije stavke aktualnih komunalnih investicija u međuvremenu namjenski (čitaj kriminalno!) poskupjele gotovo 14 milijuna kuna?! No, Tina ikić Baniček – ne valjda namjerno – nigdje ne spominje njoj tajnoga, a Siščanima od 2014. dobro znanoga izvođača radova, belajskog i dugoreško- karlovačkoga “Mežnara”. Da umiri sugrađane, u eter pušta specijalnu vijest o polugodišnjem višku prihoda od 8 milijuna kuna u gradskoj blagajni. Priopćenje više ne potpisuje odsutna dipl. iur. Gordana Karapandža Prica, koja ovlasti nije prenijela ni na koga.

Oglasi, proglasi i naredbe boljševičke drmatorice

U Gradskoj tržnici Sisak, ponekad i prekomjerno hvaljena direktorica Adelina Ivković ostaje bez posla, bez ikakva radnoga mjesta u GTS-u. Policija i tužiteljstvo još uvijek rade svoj posao, čelnik HNS-a opetovano ističe kako za raskid ugovora o radu nije bilo nikakva opipljiva razloga, najavljujući tužbu protiv gradske boljševičke drmatorice zbog podastrtih lažnih argumenata dostavljenih Dorhu. U GTS-u i upravnoj zgradi “Kontrobe” izvanredno je stanje. Staro-novi direktor Marko Bionda iz redova HSS-a , javljaju nam rijetki dobrodošli posjetitelji čarobnoga hodnika i brojnih ureda na katu, odavno je popunio oglasnu ploču odlukama, proglasima, zabranama i sličnim A-4 dokumentima. Najprije je “svojoj krvopiji” Ivkovićevoj za njene suspenzije oglasom zabranio istupanje u javnosti u ime poduzeća, a potom dokinuo i adresu elektroničke pošte. Navodno je bivša direktorica u stvaranju pozitivna ozračja oko “Kontrobe”, kao multifunkcionalne trgovačko-estradne gradske pozornice i popularnosti svoje osobe, znala na TV-medije i prekomjerno posegnuti u blagajnu. Sada je i tome kraj, pa je cjelokupan fond za reprezentaciju, informiranje i marketing GTS-a namijenjen isključivo Radio-Sisku. Tini Ikić Baniček lojalnoj kući medijske šefice i savjetnice za kulturu i graditeljstvo Vlatke Basarić Jurašinović. Direktoru Damiru Pintariću iz “Sisačkoga tjednika”, koji već dugo proživljava financijsku krizu, stoga ne pada ni na kraj pameti nešto od ugovornih usluga ponuditi gradskoj upravi. Bez obzira na ranija negativna iskustva s otpuštanjem djelatnika gradske uprave i komunalnih poduzeća, te presudama u njihovu korist, svemoćna gradonačelnica ne žali proračunskoga novca. Sudski slučaj Adeline Ivković povjerit će kao i dosad skupim zagrebačkim fiškalima, poput Anta Nobila, odana zaštiti udbaških likvidatora i jugonostalgičara.

Rika placmajstorice na “Kontrobi”

U nastavku iste te GTS-ove priče je i zabrana napuštanja radnoga mjesta tijekom radnoga vremena (pre)ostalih zaposlenika i njihova okupljanja bez direktorova dopuštenja?! Istina, nigdje se ne spominju izvanredne okolnosti fiziološko-zahodskih potreba trudbenika. Bar u trenucima direktorove (opravdane) odsutnosti. Od ponedjeljka, 11. srpnja, Siskom uza svjedočenja građana kruži i vrlo neugodna epizoda o skandaloznom postupku GTS-ove placmajstorice prema siromašnoj bakici iz Staroga Pračna. U odjelu mliječnih proizvoda, očekujući prve novozarađene kune, pripremila je tri sira, kad je nasrnula “nabrušena” djelatnica naplate. Zaiskala je žurnu naplatu 20 kuna placovine(?) za tri sira?! Baka poznata imena i prezimena i u osmom desetljeću života, k tome, molila je službenicu poznata identiteta za strpljenje “dok nešto proda”, ali ova nije odustala. Divljačkim grlenim glasovima Tarzana, na užasavanje gnjevnih slušatelja, u jednom je trenutku uzviknula neprimjereno i neočekivano “Van!”. Žena koja je do 1990. iz Staroga Pračna na biciklu iz obiteljskih potreba trideset godina dovozila mliječne proizvode do stare tržnice na obali Kupe, a otad i na “Kontrobu” postiđeno je napustila trbuh grada. Ne zna placmajstorica da je bakina seljačka mirovina 800 kuna. Što ćemo, oduvijek je bilo tako: sit gladnu ne vjeruje…Hoće li se netko u ime GTS-a, bez obzira na stranačku pripadnost goropadne placmajstorice, Pračnjanki bar ispričati pokazat će sljedeći dani. Iz drugoga gradskog poduzeća, “Sisačkoga vodovoda”, u javnost su dospjele neugodne informacije o optužbama na račun direktora Srđana Marića. Negdašnji se perspektivni cestar Žužićeve mitom kupljene firme navodno usprotivio okupljanju razvojačenih hrvatskih branitelja u krugu vodovoda i kanalizacije.

Branitelji prozvani ustašama

Očito ozbiljno uzbuđen, u jednom ih je trenutku primitivno nazvao i ustašama?! Srđan Marić je – usprkos uzdržane šutnje velikih pravaša u vodovodu i Gradskom vijeću lojalnih potpornjaka gradonačelnici – odlučno opovrgnuo istinitost skandalozne informacije. Je li tu kraj slučaja s Pogorelca, baš kao i afere s jubilarcem “Segestom”, teško je predvidjeti. Najvažnije je ipak da skandale, suprotstavljanja i nerazumnosti uvijek izazivaju SDP-ova gradonačelnica Ikić Baniček i njeni puleni. Na kraju, stopostotno smo sigurni da drugaricu gradonačelnicu vijest neće (iskreno) obradovati . Na blagdan sv. Benedikta, 11. srpnja, mons.dr. Vlado Košić – imajući u vidu potrebe stanovnika Stupna, Odre, Jazvenika, Sela i Žažine – dekretom je osnovao Dječji vrtić “Sveta Marija Magdalena” sa sjedištem u istoimenoj župi u Selima. Ova će predškolska ustanova djelovati u temeljito obnovljenoj zgradi Pastoralnoga vijeća župe sv. Marije Magdalene, odakle se nedavno iselio područn vrtić Siska Staroga. Navodeći kao razloge previsoku cijenu najma, utroška vode i struje, odvoza otpada i drugih troškova, gradonačelnica je izračunala da je isplativije urediti dio školske zgrade u susjednoj Gredi, negoli rad vrtića iza 15. travnja nastavljati u sjeni velebne crkve iz 18. stoljeća. Kad se zna za sve njene “vladarske nepodopštine” – da je pri otvorenju središnjega vrtića Zeleni Brijeg odbila ponudu župnika za blagoslov moderne i predugo očekivane zgrade, da je sa svečane sjednice Gradskoga vijeća izbacila i spomen nebeskoga zaštitnika grada, županije i Biskupije, sv. Kvirina, a osobito sudjelovanje u blagdanskoj procesiji – sve je bistro i jasno. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.