KIVI IZ JANJE PORED BIJELJINE

KIVI IZ JANJE PORED BIJELJINE

3. siječanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 


Kasim Osmanbašić (59) iz Janje, radnik Fabrike za sušenje povrća “Semberka”, a po zanimanju bravar, angažiran na održavanju mašina, još od 2004. uspješno proizvodi kivi u svom dvorištu. Kasim svake godine proizvede skoro 300 kilograma kivija, od čega 200 kilograma proda. Dosta toga, naravno, podijeli i pokloni komšijama i prijateljima.

Ova priča iz Janje nastala je sasvim slučajno, kada smo, prolazeći kroz naselje Brzava u Janji, vidjeli na jednoj od kapija natpis “Prodajem kivi po cijeni od 1,5 KM”.

Kasim kaže da kivi u njegovom dvorištu rađa skoro svake godine, jer je zaštićen od mraza i vremenskih nepogoda. Jednostavno, ušuškan je i zaklonjem između dvorišnih zgrada.

– Kod komšija su stabla kivija više otvorena i izložena udarima mraza i vjetra. Bilo je kod nas izuzetno niskih temperatura, vipe od minus 20 Celzijevih stepeni. Te sam zime ostavio više grana i izdanaka da bi stablo bilo snažnije i otpornije na te vremenske neprilike. Kod kivija su, kao i kod grožđa, žilice plitke, razvijaju se pri površini zemlje. Da bih zaštitio žile kivija, uoči zime, u novembru, uz stablo stavljam stajsko đubrivo, kreč i otpalim lišćem kivija štitim stablo. Sve ga to čuva od velikih minusa – kaže Osmanbašić.

Kasim kaže da ova mediteranska biljka izdržava temperature do minus 10 stepeni. U 2017. ubrao je skoro 300 kilograma kivija. Kaže da komšije i svi oni koji ga poznaju, rado kupuju njegov kivi, jer znaju da nije tretiran nikakvim hemijskim sredstvima. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.