KIVI IZ JANJE PORED BIJELJINE

KIVI IZ JANJE PORED BIJELJINE

3. siječanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 


Kasim Osmanbašić (59) iz Janje, radnik Fabrike za sušenje povrća “Semberka”, a po zanimanju bravar, angažiran na održavanju mašina, još od 2004. uspješno proizvodi kivi u svom dvorištu. Kasim svake godine proizvede skoro 300 kilograma kivija, od čega 200 kilograma proda. Dosta toga, naravno, podijeli i pokloni komšijama i prijateljima.

Ova priča iz Janje nastala je sasvim slučajno, kada smo, prolazeći kroz naselje Brzava u Janji, vidjeli na jednoj od kapija natpis “Prodajem kivi po cijeni od 1,5 KM”.

Kasim kaže da kivi u njegovom dvorištu rađa skoro svake godine, jer je zaštićen od mraza i vremenskih nepogoda. Jednostavno, ušuškan je i zaklonjem između dvorišnih zgrada.

– Kod komšija su stabla kivija više otvorena i izložena udarima mraza i vjetra. Bilo je kod nas izuzetno niskih temperatura, vipe od minus 20 Celzijevih stepeni. Te sam zime ostavio više grana i izdanaka da bi stablo bilo snažnije i otpornije na te vremenske neprilike. Kod kivija su, kao i kod grožđa, žilice plitke, razvijaju se pri površini zemlje. Da bih zaštitio žile kivija, uoči zime, u novembru, uz stablo stavljam stajsko đubrivo, kreč i otpalim lišćem kivija štitim stablo. Sve ga to čuva od velikih minusa – kaže Osmanbašić.

Kasim kaže da ova mediteranska biljka izdržava temperature do minus 10 stepeni. U 2017. ubrao je skoro 300 kilograma kivija. Kaže da komšije i svi oni koji ga poznaju, rado kupuju njegov kivi, jer znaju da nije tretiran nikakvim hemijskim sredstvima. TNema komentara

Komentari tjedno.hr

Još nema komentara!

Možeš biti prvi sa svojim komentarom.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.