IN MEMORIAM MILENA DRAVIĆ

IN MEMORIAM MILENA DRAVIĆ

14. listopad, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

U 50 godina glumačke karijere, osebujna i neponovljiva glumica snimila je 90 filmova, a u većini njih tumačila je glavne uloge. S ulogama su dolazile i brojne filmske nagrade, a tu su i uloge u brojnim televizijskim serijama te kazališnim predstavama pa će Milena svakako biti upamćena kao jedna od najvećih srpskih i jugoslavenskih glumica.

Osim bogate biografije, Milena je imala i brojne životne anegdote po kojima ćemo ju pamtiti, a jedna od svakako najpoznatijih dogodila se u francuskom Cannesu na filmskom festivalu još za vrijeme Jugoslavije kada se glumica družila s filmskim i glazbenim legendama poput Jacka Nicholsona te Johna Lennona i Yoko Ono

Napisao: Nikola Šimić Tonin

Povlače se slova, da se ne uobličila u tu vijest, iščekuju da se vijest poništi, da je nije, da nije istina, čekaju, sa željom da se ne napišu, da ne zacrne bjelinu papira, da se kao kakav oblak težak ne natvovare na lijep dan. Tužna da tužnije ne može niti biti, vijest je na žalost svih ljubitelja ove nenadmašne filmske dive ostala neopozvana.

Legenda jugoslavenske kinematografije Milena Dravić preminula je noćas u beogradskom KBC-u Bežanijska kosa u dobi od 78 godina, doznaje Blic.

Milena se liječila u bolnici, ali joj je posljednjih dana bilo loše. S bolešću se borila otkako je prije dvije i pol godine ostala bez supruga Dragana Nikolića s kojim je bila u braku 45 godina. Ovoga ljeta je boravila u Puli, Herceg Novom i na Paliću gdje je promovirana monografija o njoj.

Nagrada u Cannesu

Milena Dravić rođena je 5. listopada 1940. u Beogradu.

Filmska, kazališna i televizijska glumica, odigrala je dvadeset kazališnih uloga u predstavama raznih produkcija od kojih su mnoge višestruko nagrađivane. Također, ostvarila je 159 filmskih i televizijskih uloga. Milena Dravić osvojila je glumačku nagradu na prestižnom festivalu u Cannesu, jedina na ovim prostorima, koja joj je pripala za ulogu u filmu ‘Poseban Tretman’ Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića.

Dobitnica je i specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i “Žanka Stokić” za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade “Joakim Vujić”, nagrade “Pavle Vuisić” na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

U 50 godina glumačke karijere, osebujna i neponovljiva glumica snimila je 90 filmova, a u većini njih tumačila je glavne uloge. S ulogama su dolazile i brojne filmske nagrade, a tu su i uloge u brojnim televizijskim serijama te kazališnim predstavama pa će Milena svakako biti upamćena kao jedna od najvećih srpskih i jugoslavenskih glumica.

Osim bogate biografije, Milena je imala i brojne životne anegdote po kojima ćemo ju pamtiti, a jedna od svakako najpoznatijih dogodila se u francuskom Cannesu na filmskom festivalu još za vrijeme Jugoslavije kada se glumica družila s filmskim i glazbenim legendama poput Jacka Nicholsona te Johna Lennona i Yoko Ono.

Tablete za kontracepciju

Mileni je tamo prišla jedna američka novinarka te ju pitala: “Znate li vi Jugoslovenke za kontracepciju?” U to vrijeme Jugoslavija je bila zatvorena prema Zapadu, a glumicu je pitanje razbjesnilo.

“Oduševljena u takvom društvu, dobivam pitanje te novinarke. A kako sam se tih dana mučila s migrenom, umjesto odgovora, sjetila sam se tableta protiv migrene. Izvadim ih iz torbe i gađam je njima. Sve novine su pisale o tome, a ruska ‘Literatura gazeta’ je napisala da sam se neprimjereno ponašala. To me umalo stajalo i uloge u čuvenom filmu “Bitka na Sutjesci”, jednom je prilikom otkrila za Kurir.

Prenose mnoge novine i portali sjećanje na Milenu, crtice iz njenoga života, anegdote… a Milena prelazi u naša sjećanja, u kojima će živjeti besmrtno i trajno. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.