HSS ZATRAŽIO TEMATSKU SJEDNICU O BRODU

HSS ZATRAŽIO TEMATSKU SJEDNICU O BRODU

13. travanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ekološki incident u Slavonskom Brodu, zbog kojega je oko 90 000 stanovnika ostalo bez pitke vode, nije se smio dogoditi te smo mi iz HSS-a zatražili sazivanje tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode na temu ”Stanje i kvaliteta života u Slavonskom Brodu”.

Tražimo odgovore zašto vodovodna mreža na tom području nije bila prioritet (a problemi su odavno prisutni) i što je resorno ministarstvo poduzelo, a što Hrvatske vode da se takva katastrofa izbjegne? Očito je da sustav praćenja kvalitete vode, kao ni puno toga u Slavonskom Brodu ne funkcionira.

Građani Slavonskog Broda imaju najzagađeniji zrak u RH, tako žive već gotovo deset godina. Zrak u Slavonskom Brodu u nekim je trenucima zagađen čak do 40 puta više od dopuštenog, zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu. Jedan je od najzagađenijih u Europi, a dokazano je da stalna izloženost graničnim ili visokim vrijednostima sumporovodika i lebdećih čestica u zraku ima negativan utjecaj na zdravlje. Unatoč Zakonu i direktivama taj problem se ne rješava.

Nas u HSS-u zanima postoji li u Hrvatskoj, odnosno resornom ministarstvu plan kako će se riješiti problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu? Što čine nadležni kako bi se podigla kvaliteta života u Slavonskom Brodu, gradu sa zatrovanim zrakom i donedavno nepitkom vodom?

Predlažili smo da se i na tematsku sjednicu pozovu predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, Građanske inicijative za čisti zrak, Brodsko ekološko društvo-BED i ostale sugovornike relevantne za tu problematiku. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno XX
  #1 Anonimno XX 13 travanj, 2018, 16:28

  Šta će vam tematska – kada će opet kojima paše ovakva situacija dati mišljenja koja njima pašu.
  Da i date neoborive dokaze, oni to ne priznaju.
  Pogotovo tvrtke koje rade s vodom.
  Kako netko pere novac preko njih.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.