HSP: U GODINU DANA NESTALO JE 14 MILIJARDI KUNA IZ AGROKORA

HSP: U GODINU DANA NESTALO JE 14 MILIJARDI KUNA IZ AGROKORA

11. svibanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

E-mailovi kojima je potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić komunicirala prilikom donošenja zakona „Lex Agrokor“ interesantni su na više razina.

Jedna  razina je  vezana  za samo donošnje Zakona i ljudi koji  sudjelovali  u izradbi Zakona, pa potom bili i u upravljačko-savjetničkim strukturama Agrokora nakon 10. travnja 2017. godine, te tako raspolagali s povlaštenim informacijma  koje su obilato koristili za izvlačenje  novaca.  Ovo  je u „normalnim“ državama kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti,  a nakon takvog skandala nijedan ministar ne može ostati na svojoj poziciji. S obzirom na stratešku važnost kompanije pitanje je da li bi se i premijer mogao održati  na svojoj dužnosti.

Druga razina priče leži u činjenici da  je  cjelokupna komunikacija između ministrice Dalić i ostalih vršena  preko osobnog e-maila (hotmaila) što je nedopustivo za razinu na kojoj se  ministrica nalazi. Naglašavamo ovdje se radilo o spašavanju kompanije koja je proglašena strateškim nacionalnim interesom. Ako je nešto strateško i od nacionalnog interesa, osobe koje odlučuju o tomu  moraju  i komunicirati na zavidnoj sigurnosno zaštićenoj razini. Iz ovog primjera zaključujemo da sigurnosne zaštite komuniciranja  naših najviših  dužnosnika nema i da svaki  informatičar početnik može doći do informacija značajnih i bitnih za državu Hrvatsku. Pitanje je i odakle portalu Indeks.hr prijeporni mailovi. Dobivaju li oni i sa koje razine povlaštene pa i manipulativne informacije?


Nakon ovog skandala postavljamo pitanja Vladi RH:

Kako je moguće da se ovakvi sigurnosni propusti događaju?

          Ne možemo, a da se ne upitamo koliko je još ovakvih  povlaštenih informacija  „iscurilo“ i došlo u  neželjene ruke, budući ministrica Dalić zbog pozicije na kojoj se nalazi pregovara i oko reotkupa INA-e, privatizacije HEP-a i dr.

          Je li ovakav način komunikacije razlog da gubimo sve  sporove sa susjedima oko spornih gospodarskih i političkih pitanja – uz izuzetak spora oko Savudrijske vale i snimke o kontaminaciji procesa, što je bio „dar s neba“, a upravo zbog podjednako naivne komunikacije?

          Postoje li u  Vladi RH  ikakvi sigurnosni protokoli ili upute  najvišim državnim  dužnosnicima o načinu komunikacije??

          Ima li RH službe, stručnjake ili institucije koje se bave sigurnosnim poslovima ili smo i to prepustili susjedima?

          Kako je moguće da su strane tvrtke sa sjedištem u RH, dva zaposlena i prosječnom neto plaćom od 5.500,00 kuna mogle odlučivati o najvišim nacionalnim interesima i o sudbini desetaka milijardi kuna.

          Kako je moguće da u godini dana „LEX AGROKORA“ nestane iz tvrtke 12 – 14 milijardi kuna i gdje su one završile?

HSP zahtjeva da se ovo pitanje HITNO riješi, dakako da se potanko i istinito izvijesti javnost, korigira „kontaminirani“ sustav  državne sigurnosti, kako  bi se bar u budućnosti  spriječile štetne posljedice.

Iz dana u dan smo svjedoci ne snalaženja i ove Vlade, a posebice pojedinih njezinih članova, stoga HSP od premijera Plenkovića traži da konačno skupi hrabrost i povuče jedini mogući potez i smijeni jednu od najslabijih karika u svojoj Vladi – ministricu gospodarstva Martinu Dalić. T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. klarens
  #1 klarens 12 svibanj, 2018, 22:33

  Voćka poslije kiše
  Gle malu voćku poslije kiše:
  Puna je kapi pa ih njiše.
  I bliješti suncem obasjana,
  Čudesna raskoš njenih grana.

  Al nek se sunce malko skrije,
  Nestane sve te čarolije.
  Ona je opet kao prvo,
  Obično, jadno, malo drvo.

  Dobriša Cesarić

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.