NAJNOVIJE NA PORTALU

 • BISKUP KOŠIĆ I SPC

  BISKUP KOŠIĆ I SPC

  Na tvrdnje iznijete u govoru mons.dr. Vlade Košića, koje su u hrvatskoj javnosti dobile širok odjek, priopćenjem se preko “Novosti” …Opširnije »
 • KORUGA: HRBA I ANDREAS HELM

  KORUGA: HRBA I ANDREAS HELM

    Piše: Igor Koruga Općenito uzevši, različitim glazbenim djelima nemoguće je odrediti zajednički konkretni glazbeni sadržaj, zajedničku razinu invencije, to …Opširnije »
 • IVO I PRIJATELJI

  IVO I PRIJATELJI

  Ivo Josipović skladatelj je i pravnik, bivši predsjednik Republike Hrvatske koji je dosad napisao šezdesetak skladbi od kojih su Zagrebački …Opširnije »
HRVATSKI SOCIJALNI PROJEKTI U KONKURIRAJU ZA NAGRADU U BEČU

HRVATSKI SOCIJALNI PROJEKTI U KONKURIRAJU ZA NAGRADU U BEČU

12. ožujak, 2015.
Print Friendly, PDF & Email

Button nominated 2013

Natječaj za nagradu pod nazivom „SozialMarie“ koja se u Beču već 15. godinu za redom dodjeljuje socijalno angažiranim projektima završio je 27. siječnja. Na natječaj su se mogli prijaviti prvenstveno projekti iz Austrije, Mađarske i Češke, ali i zemalja poput Hrvatske, Slovačke, Poljske, Slovenije i Njemačke.

Pri dodjeli nagrada prednost se daje projektima, čija je inovativnost i kreativnost već iskušana u praksi. Na taj se način želi potaknuti umrežavanje socijalnih projekata i pojačati svijest o važnosti socijalnih inovacija.

Na natječaj se ove godine prijavilo oko 300 projekata, pri čemu čak šest iz Hrvatske. Dva su hrvatska projekta ušla i u uži izbor od 33 projekta od koji će stručni žiri u narednom krugu odabrati 15 dobitnika. Riječ je o projektima Zeleno Zlato Društva za socijalnu ekologiju iz Siska i Zelena košarica Socijalno poljoprivredne zadruge Domaći vrt iz Čakovca.

Domaći je vrt socijalna poljoprivredna zadruga koja proizvodnjom kvalitetnih organskih proizvoda na principima pravednog poslovanja utječe na održivi razvoj lokalne zajednice, a u okviru svog projekt Zelena košarica jednom tjedno na dogovorenu adresu kupcima dostavlja košaricu zdravog sezonskog voća, povrća i ljekovitog bilja, lokalnog uzgojenog na organski način.

Ideja koja stoji iza projekta Zeleno zlato vrlo je jednostavna: najmanje razvijeni dijelovi Hrvatske u većini su slučajeva i najmanje zagađeni. To se posebno odnosi na ratom zahvaćena ruralna područja koja su i prije rata bila ekološki čista. Nakon rata, minskih polja i nestanka gospodarske djelatnosti ta su područja dosegla gotovo neviđenu razinu bioraznolikosti. Samim time, riječ je o najzdravijim staništima za samoniklo bilje koje se oduvijek koristilo kao hrana i lijek. Istovremeno, stanovništvo koje živi na takvim teritorijima u posebno je teškom socijalnom položaju.  Za lokalne obitelji uključene u projekt, sakupljanje samoniklog ljekovitog bilja predstavlja značajni dodatni izvor sredstava jer im Društvo omogućuje cijene otkupa koje su u prosjeku 5 puta veće od tržišnih.  Od svježe ubranog, samoniklog, ljekovitog bilja naposljetku se proizvodi biljna mješavina Zeleno zlato. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.