HRVATSKE PRESUDE BEZ UČINKA

HRVATSKE PRESUDE BEZ UČINKA

10. ožujak, 2020.
Print Friendly, PDF & Email

Osim toga, nitko više ne govori i ne piše: gdje su ratni zločinci Vukovara (vukovarske ratne bolnice), Škabrnje, Pakraca, Saborskog i mnogih drugih gradova i mjesta diljem Hrvatske.

Tko je i kada odgovarao za zločine nad Hrvatima u Kninu, gdje je bila „srpska republika“?

Stoga ova i ovakva selektivna ratna suđenja (ovog hoćemo, ovog nećemo), s godinama zakašnjenja, i bez nazočnosti samih aktera nemaju gotovo nikakvu svrhu, osim da se javnosti zamažu oči kao – osudili smo ih!

Jeste, ali gdje vam je „zec“?

Napisao: Mladen Pavković

Je li to pravda i pravica? Naime, Županijski sud u Zagrebu (utorak, 10.3.2020.) osudio je nekadašnjeg predsjednika samozvane SAO Krajine Milana Martića na sedam godina zatvora, dok je general-major Milan Čeleketić, zapovjednik glavnog štaba samoproglašena Srpske vojske Krajine, dobio 20 godina.

Ovi teški ratni zločinci raketirali su Zagreb, Karlovac i Jastrebarsko, odnosno civilne ciljeve.

Obojica su hrvatskom pravosuđu nedostupna, jer Martić već služi kaznu u Estoniji, dok Čeleketić živi u Subotici u Srbiji, koja ga ne želi izručiti.

S obzirom da se ovaj zločin dogodio 1995. i da je riječ o nepravomoćnoj presudi – piši kući propalo je!

Bez učinka

Nakon ove presude Čeleketića će u Srbiji proglasiti „narodnim herojem“, a njegov „komšija“ Martić najvjerojatnije nikada ne će vidjeti hrvatski zatvor, jer će Srbija sve učiniti da se nakon odslužene kazne u Estoniji vrati u – Beograd, gdje će također biti dočekan kao i ratni zločinac Vojislav Šešelj po povratku iz Haaga.

Dugo (predugo) je trebalo hrvatskom pravosuđu da i u ovom slučaju donese tek nepravomoćnu presudu, tim prije što su takvi zločinci trebali biti suđeni odmah nakon raketiranja i ubijanja nevinih ljudi.

Za razliku od njih, hrvatski branitelji koji su okrivljeni i osuđeni za navodne ratne zločine u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu i dalje bez problema „pune“ zatvore u Lepoglavi, Sisku, Osijeku, Lipovici i drugdje.

Ratnog zapovjednika obrane Vukovara i Pakraca Tomislava Merčepa osudili su na sedam godina zatvora, i ne žele ga pustiti ni zbog lošeg zdravstvenog stanja. U Beogradu su svojedobno osudili hrvatskog branitelja Veljka Marića na 12 godina, zbog navodnog ubojstva jednog srpskog civila, itd. i tako redom.

A razni čeleketići nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Zašto nisu i tko je tome kriv?

Kako sa Srbijom možemo imati dobre odnose i „gurati“ je u Europsku uniju, ako oni ne žele izručiti ni ratne zločince?

Ova i ovakve presude, s godinama zakašnjenja, i bez gotovo ikakvog učinka naprosto nemaju smisla.

Kako ćete djeci u školi objasniti da su srpski ratni zločinci „nedostupni“, a oni koji su branili i obranili hrvatsku državu – dostupni?

Gluhi i slijepi

Nakon II. svjetskog rata za ratne zločine nije bilo suđenja poslije tako dugog vremena (tek tu i tamo), niti su suđenja trajala „sto godina“. Najčešće su bila gotova za tjedan-dva, najviše za mjesec dana.

A kod nas se godinama traže dokazi, svjedoci, kao da netko, kao u ovom slučaju, želi da sve nestane u mraku.

Srbi nas i dalje nazivaju „ustašama“ i „koljačima“ čak i za zločine u NDH i traže kolektivu osudu Hrvata.

Nu, kad im samo spomenete ratne zločince iz prošlog rata oni se prave gluhi i slijepi.

Osim toga, nitko više ne govori i ne piše: gdje su ratni zločinci Vukovara (vukovarske ratne bolnice), Škabrnje, Pakraca, Saborskog i mnogih drugih gradova i mjesta diljem Hrvatske.

Tko je i kada odgovarao za zločine nad Hrvatima u Kninu, gdje je bila „srpska republika“?

Stoga ova i ovakva selektivna ratna suđenja (ovog hoćemo, ovog nećemo), s godinama zakašnjenja, i bez nazočnosti samih aktera nemaju gotovo nikakvu svrhu, osim da se javnosti zamažu oči kao – osudili smo ih!

Jeste, ali gdje vam je „zec“? T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Srpska kakaademija krepale krjine
  #1 Srpska kakaademija krepale krjine 16 ožujak, 2020, 19:49

  BEOGRAD – Pored predsjednika, na skupštini, održanoj 29. februara, u sali opštine Novi Beograd, izabrani su i njeni organi Predsjedništvo, Izvršni i Nadzorni odbor, Sud časti, Kadrovska komisija, tri zamjenika predsjednika i generalni sekretar. Donesena je odluka da Skupština ovlašćuje Predsjedništvo da dovrši konstituisanje svih potrebnih organa i ostale neophodne radnje, što bi bilo verifikovano na narednom zasjedanju KSANU.

  Na početku zasjedanja, himnu Srbije „Bože pravde“, izvela je operska diva sopran Tanja Andrijić, minutom ćutanja odata je počast svim žrtvama koje su svoje živote položili na oltar Krajine, a skup je, ispred Srpske pravoslavne crkve, blagoslovio sveštenik Darko Končarević. Predsjedavajući Željko Kukić, predsjednik Kulturne zajednice Krajine, predložio je radno predsjedništvo od šest članova, koje je aklamacijom prihvaćeno i Skupština je počela sa radnim dijelom usvajajući jednoglasno i dnevni red.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Srpska akademija nauka pokojne srpske krajine???
  #2 Srpska akademija nauka pokojne srpske krajine??? 16 ožujak, 2020, 19:45

  Vijećnici oporbe u Skupštini Sisačko-moslavačke županije od sada više neće sudjelovati u radu Skupštine, smatrajući kako ne žele davati legitimitet ponašanju HDZ-ovog vodstva županije kojim im se spriječava demokratsko pravo sudjelovanja i djelovanja u Skupštini, istaknuto je na današnjoj tiskovnoj konferenciji oporbenih vijećnika Sisačko-moslavačke županije.„Oporbe uopće nema ni u jednom odboru županije, ne dobijamo odgovore na naša pitanja, naša izlaganja se uklanjaju iz zapisnika sa sjednica.“ – rekao je Milan Brigljević, predsjednik županijske organizacije MOST-a.Kao primjer su istaknuli i kako već dvije godine predsjednica Županijske skupštine ne uvrštava na dnevni red njihov uredno predan zahtjev o stavljanju na dnevni red točke kojom bi se Vladi uputio prijedlog kojim bi korištenje autoceste Lekenik-Zagreb bude besplatno.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 11 ožujak, 2020, 15:28

  Slažem se. nemaju učinka.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 11 ožujak, 2020, 08:14

  Slažem se. To su presude bez učinka i samo nas bacaju u depresiju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. žrdina
  #5 žrdina 11 ožujak, 2020, 05:54

  Kako očekivati pravednost sudstva koje je sastavljeno od jugoslavenskog nakota koje se okotili u vilama i elitnim stanovima čiji su vlasnici završili u hudim jamama.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Krmak Čeleketić ostavio ražanja nasred auto
  #6 Krmak Čeleketić ostavio ražanja nasred auto 10 ožujak, 2020, 20:33

  Dragi Mladene, dobro si ustvrdio da primitivac zvan čeleketić uživa slobodu četničke srbijice. Neka, sve dok ne stignu hrvatski eskadroni osvetnika. Ipak, genijalno je ono što su vidjeli hrvatski borci: krmak od čeleketića maznuo je napola pečeno prase s ražnju. Uvalio ga je na zadnja sjedišta, ali je automobil zastao nasred auto-ceste. Morao je begajući ka pašaluku pičkoustoga Vukodlaka ostaviti i auto i krmetinu. Krmak pa srbin i srolji

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.