HOK TRAŽI OCJENU USTAVNOSTI PDV-a ZA UGOSTITELJE

HOK TRAŽI OCJENU USTAVNOSTI PDV-a ZA UGOSTITELJE

10. veljača, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Hrvatska obrtnička komora (HOK) je Ustavnom sudu predala Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe članka 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV).
„Razlog pokretanja postupka ocjene ustavnosti je kršenje ustavnog načela jednakosti stavljanjem u nepovoljan položaj onih ugostitelja koji uz uslugu hrane i pića nemaju i uslugu smještaja, u odnosu na one ugostitelje koji uz uslugu hrane i pića pružaju i uslugu smještaja. Time država krši ustavnu zapovijed osiguranja jednakopravnog položaja na tržištu svim poduzetnicima“, smatra Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.
Naime, navedenim člankom 6. ukinuta je odredba kojom je bilo propisano da se PDV na isporuke usluge pripremanja i usluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima obračunava i plaća po sniženoj stopi od 13%. Drugim riječima, porezna stopa PDV-a za navedene usluge je povećana na 25%.
Istovremeno, ostavljena je na snazi odredba prema kojoj se PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi od 13% na isporuke usluge hrane i pića u sklopu smještaja u hotelima ili objektima slične namjene, uključujući smještaj za vrijeme odmora, iznajmljivanje prostora u kampovima za odmor ili u mjestima određenima za kampiranje te smještaj u plovnim objektima nautičkog turizma.
Iz navedenog proizlazi da se usluga prehrane te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, napitaka, vina i piva kao sastavni dio usluge smještaja u ugostiteljskim objektima obračunava po sniženoj stopi od 13%, dok se ta ista usluga bez smještaja obračunava po općoj višoj stopi od 25%.
Smanjenje fiskalne presije jedna je od temeljnih postavki Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine, čiji je prioritet unaprjeđenje razvoja hrvatskog turizma kroz proaktivnu fiskalnu politiku.
Stoga Hrvatska obrtnička komora smatra da se porezni sustav treba temeljiti na načelima jednakosti i pravednosti te da svi ugostitelji trebaju imati stopu PDV-a 13%, kako bi se smanjilo porezno opterećenje. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. EUCHARIA DANIEL
    #1 EUCHARIA DANIEL 13 veljača, 2017, 09:43

    Jeste li u potrazi za uglednog i akreditirani privatni zajam tvrtki koji daje kredite za vrijeme života priliku. Mi pružamo sve vrste kredita na vrlo brz i jednostavan način, Jeste li bili odbijen od strane banaka i ostalih financijskih institucija? Trebate li konsolidacija zajam ili hipoteku? Traži više nema jer smo ovdje da bi sve svoje financijske nevolje stvar prošlosti. Mi kreditnih sredstava iz pojedincima i tvrtkama kojima je potrebna financijska pomoć po stopi od 2%. Ne zahtijeva broj socijalnog osiguranja i bez kreditne provjeriti je potrebno, 100% zajamčeno. Želim koristiti ovaj medij je obavijestiti vas da smo pružiti pouzdan i korisnica pomoći, a mi ćemo biti drago da vam ponuditi kredit.
    Tako nam e-mail danas na: ([email protected]) primijeniti sada za kredit.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.