HODOČAŠĆE U VUKOVAR

HODOČAŠĆE U VUKOVAR

20. listopad, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

Četiristo članova Marijine legije i prijatelja Legije iz cijele Sisačke biskupije hodočastilo je u subotu, 18. listopada, na zavjetno hodočašće u Vukovar, simbol stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

Posjet je počeo u Memorijalnom centru Ovčara te obilaskom stratišta gdje su žrtve mučki ubijene. Tu su hodočasnici od lokalnog mještana koji se tu zatekao čuli sve do u detalje o hladnokrvnim i zvjerskim ubijanjima. Kroz plač je govorio o tim događajima. Hodočasnici su se potom uputili prema Memorijalnom groblju gdje im je vodič objasnio kada i kako je napravljeno groblje te koja je simbolika na pojedinim njegovim dijelovima.  Uslijedio je obilazak samostana sv. Filipa i Jakova gdje je nakon gledanja prigodnog dokumentarnog filma domaći župnik fra Ivica Jagodić je pozdravio hodočasnike te im približio stradanje samostana i crkve u Domovinskom ratu te proces njegove obnove. „Kroz 87 dana u opsadi grad je doživio najteže. To je grad koji je imao 44 tisuće stanovnika, a danas nema niti 20 tisuća. Vidjeli ste popis žrtava. Većina ih je bila od 20 do 40 godina.“, rekao je.

Također je istaknuo kako su Vukovarci prvi Božić nakon povratka u grad misu polnoćku slavili u crkvi noseći kišobran jer su od crkve ostale samo vanjske zidine. Danas posjetitelji grada obavezno dođu i u samostan na obali Dunava gdje su ispisana imena stradalih i gdje je misno slavlje služio je vlč. Marijan Štingl župnik u Voloderu.

U svojoj je propovijedi usporedio Isusove patnje s patnjama stanovnika Vukovara ističući kako je istina o ovim događajima važna za budućnost naroda.  Poslije misnog slavlja pozvao je predsjednika Komicija b.  Vladu Sučeca da se obrati okupljenima. „Kaže Isus: „Nema veće ljubavi nego položiti život za svoje prijatelje.” Što više reći, sve smo čuli i vidjeli i da se ne zaboravi. Mi smo ovdje došli na zavjetno hodočašće Majci Božjoj. Predajmo stradanja tih ljudi i naša stradanja Majci Božjoj da ona to sačuva za vječnost. Kaže naša narodna poslovica: „Onaj koji svoje mrtve ne štuje, budućnost si ne kuje.” Ti mrtvi, nisu mrtvi, oni su s Isusom. Oni su nam putokaz i svjetlo kako biti hrabar i kako biti čovjek. Ponosan sam što sam u ovom gradu i što sam u ovoj zajednici i što sam danas pred vama i što to mogu reći za svakoga od vas. Hvala vam na vašoj hrabrosti jer hrabrost je biti ovdje. Vidite što smo doživjeli na Ovčari kako čovjek plače dok govori, a nema javnog wc-a za tako nešto. Ne bojmo se našeg dolaska ovdje i rekao bih potičimo ljude na dolazak u Vukovar, da se ne zaboravi. Hvala bratu Marijanu što je ovdje s nama. Bez svećenika ne bi mogli biti ovdje, hvala vodstvu i svima koji ste ovdje. Sretan sam što vas vidim u ovolikom broju.“, rekao je uz ostalo b. Vlado.

Na kraju, uslijedio je i  obilazak Vukovarske bolnice gdje smo saznali o načinu na koji je dr.Vesna Bosanac spašavala ranjene vojnike i civile. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 20 listopad, 2019, 14:05

  VUKOVAR NIJE MIT ON JE DOGOVORENI ZLOČINAČKI PLAN IZMEĐU KATOLIČKE CRKVE I ONE ISTOČNE –RASKOLNIČKE.
  -TO JE KRVAVA UJDURMA IZMEĐU TUĐMANA I MILOŠEVIĆA-

  GOSPODO,OTRIJEZNITE SE OD TOGA KATOLIČKO- ZLOČINAČKOG SUKOBA KOJEG JA NAZIVAM KRIŽARSKIM RATOM PROTIV ONIH TAMO KRSTAŠA ,RASKOLNIKA ,KRVOŽEDNIH ATAVISTIČKIH PREDRASUDA IZ VREMENE RASKOLA. KAKVO TO HEROJSTVO SPOMINJETE NEKIH ZATUCANIH KATOLIKA DINARSKOG OSOJA I PRISOJA ,POTOMAKA STEPINČEVIH ANTROPOIDNIH KRIŽARA,KOLJAČA? . KAKVIM TO MJERILIMA VI MJERITE ZLOČINAČKE URATKE, I NAZIVATE IH HEROJSKIM,SVOJIH KATOLIKA ,POTOMAKA KRVOŽEDNIH OSVETNIKA PROTIV ONIH TAMO, ORTODOKSNIH RASKOLNIKA, ANTROPOIDNIH-SVETOSAVSKO-ČETNIČKIH KOLJAČA , A JEDNA I DRUGA STRANA ,PO INSTRUKCIJAMA SVOJIH CRKAVA ,ORUŽJEM RAZMEĐAVAJU TERITORIJE I ČISTOĆU SVOJIH VJERSKIH PREDRASUDA. I JEDNA I DRUGA STRANA SE OTPUTILA DA DOVRŠE ZAPOČETE ZLOČINE IZ 1941 GODINE ,SA URLIKOM ,ONIM VUČJIM, ANTROPOIDNIM. UZELI ORUŽJE I NA ISTI NAČIN , KAO I NJIHOVI DJEDOVI I OČEVI KRENULI U OSVETU SVOJIH ANTROPOIDNIH OČEVA I DJEDOVA KOJI SU ZAVRŠILI, KAKO SU ZAVRŠILI ,ALI SVAKAKO SU NAM OSTAVILI VELIKE DUHOVNE I MATERIJALNE POSLIJEDICE. I ŠTO JE NAJGLAVNIJE,CRKVA ,U PRVOM REDU KATOLIČKA,KAO GLAVNI ORGANIZATOR SVIH KRVAVIH RATOVA U EVROPI ,PA TAKO I ONAJ 1941,JE BIO NJEN BLAŽENI ZLOČINAČKO- PLJAČKAŠKI POHOD ZA OČIŠĆENJE EVROPE OD SVIH PRIMJESA,NARAVNO NEPOŽELJNIH NACIJA,VJERA ,RASA I KULTURA ,A POSEBNO SVJETONAZORA.U TOME JE KATOLIČKA CRKVA GLAVNI INICIJASTOR SVIH ZLOČINAČKIH SUKOBA KROZ CIJELU SVOJU POVIJEST,TO JE U SV OJOJ IZJAVI POTVRDIO I PAPA U OSTAVCI ,KARDINAL BENEDIKT XVI-TI I UVJEK IZLAZILA BOGATIJA, A NJENI SLJEDBENICI SIROMAŠNIJI, ČANDALE !!!! A OVAJ RAT ,U REŽIJI I DOGOVORU STOŽERNIKA, MALOUMNOG I SAMOUKOG POVIJESNIČARA, OVOZEMALJSKOG PROZELITA I NACIŠOVENA ,KRUPNOZUBOG DOKTORA TUĐMANA , SA SVOJIM PAJDAŠOM, ZATUCANIM SVETOSAVSKIM VELIKOSRBINOM I CERIBAŠOM , MILOŠEVIĆEM, IMAO JE ISTI PROGRAM KAO I ONAJ IZ 1941 GODINE ,ČIŠĆENJE TERITORIJA OD DRUGIH I DRUGAČIJIH, PA IM NIJE BIO NEPRIHVATLJIV ONAJ ISTI PROGRAM PO KOJEM JE ZAPOČELA –SLAVITE I UZDIŽETE-KATOLIČKA CRKVA ? SLAVITE KRVAVI VJERSKI RAT KOJI JE BIO DOGOVOREN ZA PODJELU TERITORIJA I NARODA ,PO UZORU NA ONE KOJE SMO 1945 GODINA POBIJEDILI I SUDILI IM KAO ZLOČINCIMA NON PLUS ULTRA. ISTINA NISMO SUDILI I NAJGLAVNIJIM KRIVCIMA ,KATOLIČKOJ I PRAVOSLAVNOJ CRKVI KAO GLAVNIM INSPIRATORIMA TIH NAJOKRUTNIJIH ZLOČINA U POVIJESTI LJUDSKE RASE.
  GOSPODO ,AKO SE UPUŠTATE U SLAVLJE OVAKVE JEDNE EPIZODE , POVJESNE SRAMOTE ZA LJUDSKI UM, NA KRAJU 2O-TOG STOLJEĆA,ONDA SE TREBA ZAPITATI ,PO KOJIM TO POVIJESNIM ARGUMENTIMA BAULJATE .
  ONDA BI MORALI ,POŠTOVANA GOSPODO, NA PRVOM MJESTU GOVORITI O ZLOČINIMA TUĐAMANOVE KATOLIČKO- NACISTIČKE FALANGE KOJA JE SA PUŠČICAMA I KALŠNJIKOVIMA VEĆ 9O-DESETIH ISTJERIVALA SRBE SA RADNIH MJESTA,ODVODILA IH U RUKAVCE SAVE I KUPE PA UBIJALA BEZ IKAKVOG RAZLOGA OSIM ŠTO SU SRBI, A NJIHOVU IMOVINU PLJAČKALI.
  TA FALANGA HODA PO NAŠIM GRADOVIMA I UCJENJUJE SRPSKE GRAĐANE NA PREDAJU SVOJIH UŠTEĐEVINA ,AUTOMOBILA I DRUGIH VRSTA IMOVINE ,GARANTIRAJUĆI IM DA IH NITKO NEĆE DIRATI DA BI SUTRA ZAVRŠILI U RUKAVCIMA SAVE, KAO ONIH NEKOLIKO SRBA IZ ŽELJEZARE SISAK I IZ INE. I.T.D. TO NIJE MOJA IZMIŠLJOTIN.O TOME SE VODE SUDSKI POSTUPCI U ZAGREBU ,U SPLITU U BJELOVARU I OSIJEKU. O TIM ZLOČINIMA PISALA JE ,PROŠLE GODINE ,JEDNU KOLUMNU ,POZAMAŠNIH PODATAKA ,POŠTOVANA I CIJENJENA NOVINARKA SANJA MODRIĆ. A GRAĐANSKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA,NA ČIJEM JE ČELU ,GOSPODIN PUSIĆ I GOSPOĐA SARNAVAKA OBJAVILI SU PODATAK,ALI SADA SLUŽBENO, IAKO SE TO ZANALO JOŠ DAVNIH 1994 GODINE ,DA JE NA TERITORUJU SISKA ,GDJE UOPĆE NIJE BILO RATNIH DJELOVANJA ,IZVEDENO IZ KUĆA I LIKVIDIRANO, 635 SRPSKIH GRAĐANA KOJI NISU BILI NI NAORUŽANI NI OSUMNJIČENI IZ BILOKOJEG ASPEKTA A NJIHOVA IMOVINA OPLJAČKANA.
  DRAGO HEDL IZDAJE KNJIGU O ZLOČINIMA U SLAVONIJI I BARNJI OD TUĐMANOVE FALANGE ,PRIJE NEGO SE NA RAT I POMIŠLJALO. DRAGO,ŽIVI SVJEDOK ,STANOVNIK OSIJEKA I GRAĐANIN HRVATSKE ,PIŠE DA JE MERČEP U VUKOVARU ,PO SVOM IZBORU , UBIJAO I PLJAČKAO SRPSKE GRAĐANE A DA NITKO IZ KATOLIČKE TUĐMANOVE FALANGE NE REAGIRA. DRAGO PIŠE DA JE MERČEP,HTIJUĆI SE POKAZATI DA JE CERIBAŠA U VUKOVARU ,ŠUŠKU I NJEGOVOJ PRATNJI,VICI VUKOJEVIĆU, ČOVJEKU ČETVRTINE MOZGA ,REKAO BI HEGEL, POKAZAO NEKOLIKO SRPSKIH MRTVIH GRAĐANA ,KOJE JE NJEGOVA FALANGA LIKVIDIRALA I OBJESILA IH NA ČENGELE U VUKOVARSKOJ KLAONICI .
  DRAGO PIŠE DA SU MERČEP I GLAVAŠ BILI GLAVNI CERIBAŠE U SLAVONIJI I BARANJI KOJI SU ODLUČIVALI KOJE ĆE SELO OSTATI BEZ SVOJIH STANOVNIKA U NOČNIM POHODIMA KATOLIČKIH KRVOLOKA. A KAVOG LI PARADOKSA , ŠEKS IM JE BIO VOJNO I POLITIČKI NADLEŽAN???
  DAKLE ,VUKOVAR JE KRVARIO SKORO GODINU DANA PRIJE ZLOČINAČKE EPOPEJE KOJU SU DOGOVORILI DVOJICA RATNIH ZLOČINACA ,TUĐMAN I MILOŠEVIĆ,KOJI SU PO SVIM VLADAJUĆIM I DOGOVORENIM KONVENCIJAMA TREBALI DA VISE NA GLAVNOM TRGU U VUKOVARU KAO MUSOLINI 1945 GODINE. NE ZBOG OSVETE NEGO ZBOG LJUDSKE SRAMOTE KOJU SU ONI SMISLILI I KOJOJ SU KUMOVALI.
  DRAGO HEDL PIŠE DA JE ZA ZLOČINE U BOROVU SELU KRIV ŠUŠAK I VICE VUKOJEVIĆ , KOJI SU NOĆ PRIJE ,SA DVA HICA IZ RUČNIH BACAČA ,U NOĆNIM SATIMA,KADA GRAĐANI MIRUJU,BOMBARDIRALI SELO I POBJEGLI . PA TKO SE TO IGRAO PROVOKACIJE RATA NA NAŠIM PROSTORIMA??? PA TKO JE TO AGRESOR????
  I DOK VUKOVAR GORI ,DOK SE U NJEGOVOJ UTROBI RAZRAČUNAVAJU DVA KRŠĆANSKA EKSTREMA ,U NAJKRVAVIJOJ MRŽNJI, DOTLE ZAGREB , KARLOVAC ,PETRINJA, SISAK, RIJEKA, DELNICE,GOSPIĆ,SLAVONSKA POŽEGA UDOMLJUJU REGULARNU VOJSKU JOŠ NE SRUŠENE SOCIJALISTIČKE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE.
  PA TKO TO TAMO VRŠI AGRESIJU KADA JE VOJSKA TE SOCIJALISTIČKE DRŽAVE U SVOJIM KASARNAMA U NAJVEĆIM GARNIZONIMA I NIJE U RATNOM STANJU????.
  RAT PROVOCIRAJU TUĐMANOVA FALANGA ,A VUKOVAR JE ŽRTVOVAN KAKO BI SE MOTIVIRALI GRAĐANI HRVATSKE NA MRŽNJU I OSVETU.A ZA OSVETU SU SE SKUPILI SVI DINARSKI HAJDUCI, ZATUCANI KATOLICI I SVI ORGANIZIRANI PO KATOLIČKIM MISIJAMA PO EVROPI ,POTPOMOGNUTI OD ZAPADNIH OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI ,KAKO RUŠITI KOMUNIZAM.
  A DANAS ,U VUKOVARU,KAKVOG LI PARADOKSA ,KAKVE LI HIPOKRIZIJE DUHA SLAVE SE NEKI HEROJI KOJI SU TOBOŽ DALI SVOJE ŽIVOTE ZA SLOBODU HRAVTSKE ,KOJIMA JA PORUČUJEM;VI STE U ZABLUDI GOSPODO ;VI STE UNIŠTILI SVAKU LJUDSKU POMISAO NA SUŽIVOT RAZLIČITIH , POPLJUVALI SVE ONO ŠTO SAM JA I MILIJUNI HRVATA STICALI I GRADILI. UNIŠTILI STE PRAVEDAN SUSTAV,SOCIJALISTIČKI I USPOSTAVILI KATOLIČKO-KAPITALISTIČKO-PLJAČKAŠKI, NASILNIČKI ,KAKO GA NAZVA I PAPA U OSTAVCI U SVOM PREDAVANJU U TALIJANSKOM GRADIČU
  ASSISSIU ,NA MEĐURELIGIJSKOM SKUPU. PA REZULTATI VAŠE BORBE POKAZUJU DA JE HRAVTSKA PODIJELJENA NA ONAJ NAJVEĆI DIO SIROMAŠNIH ,REKAO BIH GLADNIH, I ONAJ NAJMANJI DIO BOGATIH ,KOJI SU NAJVEĆOM PLJAĆKOM ODUZELI RADNIČKOJ KLASI ONO ŠTO JE ONA 35 GODINA STVARALA.
  A JOŠ JEDAN JAVNI I SRAMOTNI ČIN SE DESIO U VUKOVARU KADA SE ŠTIMAC POKLANJA NA VUKOVARSKOM TRGU ,POGINULIM A MISLI DA SMO MI ČITATELJI ZABORAVILI NJEGOVU RABOTU ,BAŠ U DOBA RATA ,KADA SE ON NA JEDAN OSUĐUJUĆI NAČIN BOGATIO. O TOME JE PISAO FERALTRIBUNE.
  POŠTOVANA GOSPODO ,PAMET U GALAVU I OSTAVITE SE VELIČANJA KATOLIČKIH I SVETOSAVSKO-ČETNIČKIH ZLOČINA KAO HEROJSKIH DJELA.!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.