HNS: MATKO GLUNČIĆ JE KONTRA PREPORUKE EUROPSKE KOMISIJE

HNS: MATKO GLUNČIĆ JE KONTRA PREPORUKE EUROPSKE KOMISIJE

5. travanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Izbor voditelja Ekspertne radne skupine nije sukob između ministrice Blaženke Divjak i Matka Glunčića, niti je sukob između ministrice Blaženke Divjak i premijera Andreja Plenkovića. Ovdje je riječ o izboru kompetentne i stručne osobe koja zadovoljava propisane kriterije. Kao što je već poznato gospodin Glunčić, pod jedan ne zadovoljava uvjete, a pod broj dva otvoreno govori protiv reforme. Nadalje, kao treće njegovo je imenovanje kontra plana rada vlade i preporuka Europske komisije koja podupire provođenje reforme i naposljetku kao četvrto gospodin Glunčić bio je u vijeću roditelja jedne škole koja se prijavila za sudjelovanje u eksperimentalnom provođenju reforme i otvoreno blokirao da škola bude uključena u eksperimentalnu provedbu reforme. Gospodin Matko Glunčić je dušom i tijelom protiv kurikularne reforme, što je dokazao u nekoliko navrata svojim izjavama da se ne slaže s eksperimentalnim uvođenjem kurikularne reforme. To samo dokazuje da bi njegovim imenovanjem prvo eksperimentalno, a zatim i cjelovito uvođenje kurikularne reforme bilo zaustavljeno.

Možda se zaboravlja, ali tu smo kako bi podsjetili kako su hrvatski profesori radili na kurikulima, a njih su recenzirali stručnjaci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te stručnjaci iz svjetskih obrazovnih institucija. Svi su kurikulumi dobili odlične ocjene, osim povijesti, no to će se vrlo brzo korigirati.

U mandatu ministrice Blaženke Divjak osigurano je više od dvije milijarde kuna za obrazovanje u Hrvatskoj, odnosno 1 milijarda kuna za strukovno obrazovanje (izvor financiranja EU), 500 milijuna kuna za povećanje plaća, 200 milijuna kuna za provedbu reforme (izvor financiranja EU, državni proračun i Europska komisija), 4 milijuna kuna podrška Europske komisije za evaluaciju kurikularne reforme, 370 miljuna kuna za znanstvene centre izvrsnosti i zapošljavanje 101 mladog znanstvenika (izvor financiranja EU), 100 milijuna kuna za reformu postojećih ili izradu novih studijskih programa i programa cjeloživotnog učenja sukladno metodologiji Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira (HKO) (Europski socijalni fond osigurao je 85%, a nacionalno sufinanciranje je 15%) te 121 milijun kuna za strateški projekt „Centar za napredne laserske tehnike“ (financiranje 85% EU).

Nadalje, 72 škole odabrane su iz svih hrvatskih županija za početak pilot projekta kurikularne reforme koji počinje već ovu jesen, 215 škola iz cijele Hrvatske prijavljeno za eksperimentalni program, 8000 dodatnih stipendija za najugroženije, 3400 STEM stipendija po prvi puta u povijesti Hrvatske, 250 mladih znanstvenika dobili su priliku da sa svojim obiteljima ostanu u Hrvatskoj sredstvima EU, 350 reaktiviranih stručnjaka koji su radili na kurikularnoj reformi. Podaci govore više od bilo koje floskule ili konstruiranih činjenica koje se čuju u medijskom prostoru posljednjih dana.

Za HNS obrazovna reforma nema alternative, svojim biračima smo obećali da ćemo reformu provesti i iza toga stojimo. Ministrica Blaženka Divjak obrazovnu reformu provodi zajedno s HNS-om. T

g

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 5 travanj, 2018, 20:20

  Pa šta ga se ne riješite kad vam svima vodu muti.
  E sad se vidi tko za koga navija u koaliciji….
  Ovi dvoje dijele isti kat u plavom neboderu na Donjim Sveticama, a mišljenja različita da boli glava.
  Ovaj NAGLUhi bi i vražju zemlju prodao za poziciju…No cijena prodaje nije poznata…samo neka KURE ide dalje, dajte neku zgodnu mačku na tu poziciju , a ne ovoga jopca..
  Baš žalim one super šofere u Ministarstvu što ga voze i duraju. Prije će oni u penziju nego šta će ovaj zasjest na vrh ekspskupine.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.