HNS: IMAMO ŠETNICU ALI NEMAMO NOVIH ZAPOŠLJAVANJA

HNS: IMAMO ŠETNICU ALI NEMAMO NOVIH ZAPOŠLJAVANJA

10. svibanj, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ovaj naslov iz dnevnih novina, vezan za jedan drugi hrvatski grad, potaknuo me na ovaj osvrt. Listajući prigodnu predizbornu brošuru „Što smo napravili u četiri godine“ financiranu javniim sredstvima naših sugrađana, miješaju mi se u mislima zadovoljstvo i tuga. S jedne strane zadovoljstvo što jer grad ipak prodisao, niz projekata i ideja koje smo kroz zajednički rad sa SDP-om, dok je to bilo moguće te Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU) tokom cijelog mandata, pokrenuli i realizirali, ali i tuga što se i u ovom posljednjem uradku aktualne gradonačelnice ponovo šire neistine, odnosno prešućuju bitni elementi financiranja svih nabrojanih projekta, a o njihovim cijenama, izvedbi, rastu vrijednosoti nekih od njih čak za 6,4 puta u odnosu na izvorni projekt, kao i uključenost Gradskog vijeća i javnosti, ne treba trošiti riječi. Nigdje se u cijeloj brošuri, a posebice u uvodniku gradonačelnice ne spominje da su ovi projekti realizirani najvećim dijelom iz kreditnih sredstava koja će se otplaćivati do 2032. godine.
Brošura je finacirana novcem naših Siščanki i Siščana te je za očekivati da će im se uzvratiti sa točnom i istinitom i objektivnom informacijom. Nažalost to je i ovoga puta izostalo. Mogu razumijeti politiku „hvalite me usta moja“, pa predizborno je vrijeme, no prešućivanje bitnih činjenica kao što su, da je 76,5% svih kapitalnih ulaganja u prošloj godini u našem gradu finacirano iz kredita, te činjenica da se grad zadužio u ovom mandatu za preko 75,0 mln. kuna (gotovo dvostruko višenego u tri prethodna mandata zajedno), i to samo uvažavajući ono što zakon o tome kaže, to je ipak malo previše. Ukupno zaduženje grada i trgovačkih društava u vlasništvu prelazi 100,0 mln. kuna.
Dodamo li činjenicu da niti kuna tog zaduženja nije bila usmjerena na stvaranje uvjeta za zapošljavanje, uređenje poslovnih zona, osnaživanje obtništva, malog i srednjeg poduzetništva te privlačenja novih investitora, vidimo svu pogubnost politike koja je provođena u odnosu na interese naših sugrađana.
Transparentan rad javne uprave, istinito informiranje, uključenost građana, kao i cjelokupne poduzetničke i stručne javnosti u sve razvojne procese te nulta stopa tolerancije političkoj korupciji nemaju alternative.

Vlado Andučić, predsjednik HNS-a Sisak T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Anonimno
    #1 Anonimno 11 svibanj, 2017, 21:03

    Meni nije jasno zašto toliki medijski prostor stranci koja nema 1 % podrške birača

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.