GDJE SI GOSPODINE ILI DRUŽE JAKOVINA BIO 1991.?

GDJE SI GOSPODINE ILI DRUŽE JAKOVINA BIO 1991.?

26. kolovoz, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

S obzirom da je Hrvatska bila napadnuta i da je agresor bila Srbija, uz Crnu Goru, zločinačku JNA i domaće izdajnike, (povjesničar bi to morao znati) onda je prijeko potrebno da prvo Srbija prizna svoju ulogu u Domovinskome ratu, da se ako ništa drugo ispriča, zatim da plati ratnu odštetu, vrati opljačkano te da razotkrije gdje se još nalaze masovne i ine grobnice Hrvata. To je minimum minimuma

Napisao: Mladen Pavković

Povjesničar Tvrtko Jakovina nastavlja sramotiti sebe i instituciju u kojoj je zaposlen. Naime, objavio je tekst „Je li vrijeme za trajnu pomirbu Hrvata i Srba“ (Globus, 25. kolovoza 2017.) te još jednom pokazao i dokazao da „ništa ne razumije“.

Taj članak više liči na „kuhanu kašu“ nego na ozbiljno štivo. Kao prvo, kad ga pročitate, imate dojam da ga je pisao neki srbijanski povjesničar, a drugo, nema ni rep ni glavu. Ovom nadobudnom člankopiscu profesori bi sigurno rekli – Sjedni- jedan!

Jakovina se zalaže da se toliko godina nakon hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata Hrvatska i Srbija pomire, kao što su to nekada učinili Njemačka i Francuska. Zatim u ovom zbrčkanom članku navodi da bi „pomirenje trebalo biti takvo da se svako proljeće, jesen i ljeto ne pune žestokim izjavama vezanim uz prošlost, Jasenovac, Vukovar ili Oluju“.

Srbija se prvo treba ispričati

Dakle, drugim riječima sve bi to i slično trebalo zaboraviti, podvući crtu i krenuti ispočetka, kao da se od 1990.-1995. ništa nije dogodilo. Ovaj nazovi povjesničar očito nema blage veze što Hrvatima znači Vukovar, a poglavito Vojno-redarstvena operacija Oluja, odnosno da se preko toga ne može i neće prijeći, prije svega zbog nevinih žrtava. Da je ovaj čovjek sudjelovao u Domovinskome ratu, a mogao je (rođen je 1972.) vjerojatno bi drugačije razmišljao i ne bi „prodavao“ maglu. A da drugačije razmišlja nikada ne bi mogao biti suradnikom jednog Ive Josipovića.

Za pomirbu, najmanje su važne riječi, odnosno pojedine izjave. S obzirom da je Hrvatska bila napadnuta i da je agresor bila Srbija, uz Crnu Goru, zločinačku JNA i domaće izdajnike, (povjesničar bi to morao znati) onda je prijeko potrebno da prvo Srbija prizna svoju ulogu u Domovinskome ratu, da se ako ništa drugo ispriča, zatim da plati ratnu odštetu, vrati opljačkano te da razotkrije gdje se još nalaze masovne i ine grobnice Hrvata.

To je minimum minimuma.

Jakovina potom ističe da je „pomirenje Srba i Hrvata važno i zato što će u tome slučaju Hrvatska biti stabilnija iznutra“, da „pomirenje treba biti takvo da se ne zatrese svakih nekoliko tjedana, da ga ne zaljulja priča o uhićenju branitelja, da se ne tužakaju u Europi“…Onda navodi da bi „Hrvatska i Srbija mogle krenuti od činjenice da su naša glavna otvorena pitanja zatvorena“ te da „nevraćene umjetnine, nestali i nepokopani, izbjegli i obnova imovine, pa i vojna imovina, sve bi se to 22 godine nakon rata moralo moći razriješiti, a da se ne opterećuju odnosi na najvišoj razini“.

Ovo samo taj i takav povjesničar razumije. Kako se to može razriješiti a da se „ne opterećuju odnosi na najvišoj razini“? Ma, odi spat, Jakovina!

Izjenačavanje žrtve i agresora

Člankopisac sugerira da se pomire Srpska pravoslavna i Katolička crkva u Hrvata ta da „društvo osudi one biskupe koji ljube ruke ratnim zločincima ili čine ono što s vjerom nema veze“. S obzirom da piše u množini, na koje je to biskupe mislio i na koje ratne zločince?

Ovaj čudni povjesničar dijeli lekcije i hrvatskim braniteljima, pa ih uči, kao vjerojatno i svoje studente na fakultetu, da „nitko tko se borio na hrvatskoj strani ne smije vjerovati da se u obrambenom ratu ne mogu počiniti zločini“.

Zamislite da je to ili nešto slično ovaj „pizdun“ rekao Josipu Brozu Titu nakon II svjetskog rata! To, da se u obrambenom ratu ne mogu počiniti zločini razne jakovine se ne usude reći ni danas za NOB-e, a kamoli da se usude reći da je nakon toga rata bilo strašnih komunističkih zločina.

Ova njegova „umna misao“ nije ništa drugo nego izjednačavanje žrtve i agresora!

U biti, to je i cilj njegove „pomirbe“, to je ono za što se taj i takav (godinama) zalaže!

Jakovina je također mišljenja da „stvarne promjene neće biti dok je ploča „Za dom spremni“ u Jasenovcu, dok se pokušavaju postaviti nove ploče, kada se ministri u vladi slikaju na koncertima koji započinju ustaškim usklicima“.

Opet i opet ne govori istinu. Spomen ploča koju naziva „Za dom spremni“ je spomen-ploča poginulim pripadnicima HOS-a u Domovinskome ratu, a nikako ne poginulim borcima NDH-a. To bi barem morao znati. A koncert o kojem govori, a odnosi se na Marka Perkovića Thompsona, ne počinje s „ustaškim usklicima“ već onim usklicima s kojima su se borili hrvatski branitelji 1991. Što tada ovaj i ovakav nije rekao hrvatskim dragovoljcima, recimo u Vukovaru, Osijeku, Voćinu, Pakracu, Vinkovcima, Kninu i drugim gradovima i mjestima, da na rukavima ne nose oznaku HOS-a na kojoj piše „Za dom spremni“ ili bolje da pod tom oznakom ne ginu za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu?

Dakle, gdje si, gospodine ili druže Jakovina, bio 1991.? T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 27 kolovoz, 2017, 00:30

  KADA ĆE ,OVAJ PRIMITVNI BLENTO,OVAJ SKRIBOMAN ,STEPINČEVSKI ZATUCANI KATOLIK,PRESTATI VRIJEĐATI UMNE LJUDE ,ANTIFAŠISTE I OPTUŽIVATI IH ZA NEKO NE DOMOLJUBLJE KOJE SAMO ON OSJEĆA I ZNA ZA NJEGA, OVAJ DRIAPC ,ZATUCANI KATOLIK ,KOJI NIKADA NIJE SA SOBOM NI PO SEBI,REKO BI HEGEL,UVIJEK JE ONOSTRANO BIĆE,ČIJA SVIJET STOLUJE NA STUPNJU HOMO-ERKTUSA IZ GEOLOŠKOGRZDOBLJA DILUVIJA, ČIJI JE RAZUM UVIJEK SPREMAN NOGAMA GAZITZI KORIJENE LJUDSKE HUMANOSTI. OVAJ PAVKOVIĆ JE, ZAISTA ,ZATUCANI KATOLIK,KOJI VJERUJE U KATOLIČKU DOGMU KOJA GA UČI DA SVI DRUGI I DRUGAČIJI NISU ONI KOJI KATOLIČKA DOGMA VJERE I VJEROVANJA UČI SVOJU PASTVU.PREMA TOME ,POŠTOVANI ,ZATUCANI ,HOMO EREKTUSE,IZ KOPRIVNICE,NE SAMO JAKOVINA NEGO NAJVEĆI DIO HRVATSKIH GRAĐANA ,ONIH ,ANTIFAŠISTA SE NIJE PRIKLJUČIO TVOJOJ KRIŽARSKO-STEPINČEVSKOJ HOLOKAUSTSKOJ POMAMI I ZLOČINIMA KOJE STE PONOVILI PO UZORU SVOJIH OČEVA ,STEPINČEVSKIH DRAKULA I AMPIRA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. klarens
  #2 klarens 26 kolovoz, 2017, 21:23

  Mali blento se uoche nije upitao
  ========================
  A kad to Srbi namjeravaju
  ========================
  Vratiti oteto i pokradeno ????
  ========================
  Bar o tome ima dovoljno
  ========================
  Informacija u vlastitoj struci
  ========================
  Bleno !!! , zini sad ????

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Velebit
  #3 Velebit 26 kolovoz, 2017, 14:42

  Jakovina je bolestan njemu treba pomoc sa njim u LUDNICU.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Šime
  #4 Šime 26 kolovoz, 2017, 14:09

  Jel taj studentima predaje Druga Tita kolo?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. ante
  #5 ante 26 kolovoz, 2017, 14:07

  Takvih je većina hr povjesničara kao što je ovoj Jakovina.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. navijala
  #6 navijala 26 kolovoz, 2017, 11:30

  Svi ama bas svi koji na bilo koji nacin sramote.podrivaju,podmecu,izmisljaju lazi,openjkavaju,zbiraju,denunciraju,imputiraju,relativiziraju i protive se svemu sto je hrvatsko,moraju biti kaznjeni,da kaznjeni.
  To vrijeme dolazi ZDS.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Anonimno
  #7 Anonimno 26 kolovoz, 2017, 07:59

  to je smeće od ćovika,tu nema ljudskosti

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.