FRA. ANDRIJA KAČIĆ MIOŠIĆ I SKENDERBEG

FRA. ANDRIJA KAČIĆ MIOŠIĆ I SKENDERBEG

4. studeni, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

U subotu 3. studenoga, na Trgu fra. Andrije Kačić Miošića na križanju Ilice i Mesničke ulice Društvo albanskih umjetnika Hrvatske – DEA, i veleposlanstvo Republike Kosovo u RH organiziralo je manifestaciju pod nazivom: „fra. Andrije Kačić MiošićSkenderbeg u hrvatskoj književnosti“  povodom 550.- te obljetnice smrti Gjergj Kastrioti–Skenderbega i 262.-obljetnice izdanja djela „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“ fra. Andrije Kačića Miošića u kojem je opjevan albanski narod i najveći albanski nacionalnog  heroj Gjergj Kastrioti – Skenderbeg.

Sudionici ceremonije polaganja spomen vijenca bili su Nj.E. Gëzim Kasapolli-Veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj,  N.E. Gjergj Dedaj – Veleposlanik Kosova u Makedoniji, Nazif Xhaferi – Otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Makedonije u Hrvtaskoj, veleposlanstvo Republike Albanije, Marijan Grakalić – Ravnatelj međunarodnog književnog festivala i  Ljiljana Koci – Predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske – DEA, a pismo podrške uputio je i Xhevat Limani – Osnivač i ravnatelj albanskog kazališta u New Yorku. Manifestaciju su vodile Gentiana Lleshdedaj i Valentina Mrijaj. Manifestacija je organizirana uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Društvo albanskih umjetnika Hrvatske – DEA, publiciralo je zbornik odabranih pjesama i proza u sklopu manifestacije „fra. Andrije Kačić MiošićSkenderbeg u hrvatskoj književnosti“ iz djela  „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“ a pjesnikinje Lidija Puđak i Ljiljana Lipovac pročitale su ulomke.

Gospođa Koci istaknula je da su prijateljski odnosi između Albanaca i Hrvata jedinstveni u povijesti te je dužnost da se u svakoj prilici istaknu osobe koje su ova dva naroda zbližavali kroz stoljeća a fra. Andrija Kačič Miošić bio je jedan od njih. Gospođa Koci je takođe istakla da je grad Zagreb odobrio imenovanje ulice ili trga Skenderbega prije dvije godine na inicijativu Hrvatsko –albanskog društva prijateljstva, no na žalost do danas nije realiziran. Na riječi gospođe Koci nadovezali su se veleposlanici Gëzim Kasapolli i Gjergj Dedaj i gospodin  Nazif Xhaferi koji su istakli da se u gotovo svim svjetskim metropolama nalazi spomenik Gjerg Kastriota Skenderbega, najvećeg branitelja zapadne civilizacije, te da bi realizacija imala višestruku dobit kako za grad Zagreb, tako i za Albance koji žive u njemu. Na ovu temu osvrnuo se istaknuti albanski umjetnik iz New Yorka Xhevat Limani u dopisu.

Marijan Grakalić istaknuo je važnost suradnje i cirkuliranje književnika između hrvatskog i albanskog etniteta i naglasio da se zbog neprevođenja albanskih autora na hrvatski jezik i obratno, u poslijednjih dvadesetak godina na žalost ova dva povjesno prijateljska naroda gotovo uopće ne poznaju kroz  stvaralaštvo.

Manifestaciji su prisustvovali građani grada Zagreba, Vijeća albanske nacionalne manjine u R Hrvatskoj iz gradova Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Pule te albanske udruge i njihovi predstavnici, kao i hrvatske udruge koje poromiču umjetnost, književnost i razvoj civilnog društva. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.