FOTOGRAFKINJA IVA LULIĆ IZLAŽE U NINU

FOTOGRAFKINJA IVA LULIĆ IZLAŽE U NINU

11. kolovoz, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

U ponedjeljak, 13. kolovoza u 21 sat u Galeriji Višeslav – ninskoj Baroknoj kući otvara se izložba fotografkinje Ive Lulić pod nazivom Mitska bića Hrvatske.

Iva Lulić, poznata po svojim bajkovitim fotografijama nadnaravnih bića u Ninu predstavlja fotografije inspirirane hrvatskim narodnim vjerovanjima, mitovima i legendama. Na izložbi će tako biti izloženi radovi iz dva autoričina ciklusa: “Krk-otok vila” i “Podravina između mitova i legendi” objedinjeni pod nazivom “Mitska bića Hrvatske”.

U ciklusu „Krk-otok vila“ autorica je oživjela krčku legendu o naseljavanju otoka Krka i susretu došljaka Matana sa zlatnom vilom Divÿcom. Riječ je o projektu nastalom u suradnji autorice i Centra za kulturu grada Krka koji osim što nas uvodi u svijet legendi, ukazuje i na raznolikost otočnih krajolika koji su kao kulisa vilinske predstave odabrani u suradnji s Javnom ustanovom Priroda, otočnim općinama i njihovim turističkim zajednicama.

Ciklus „Podravina između mitova i legendi” obrađuje vile, vještice, vodenjake, more kao i druga nadnaravna bića Podravine i rezultat je autoričinog četverogodišnjeg rada u Podravini. Snimanja su se odvijala diljem Podravine, a nadnaravna bića uprizorilo je lokalno stanovništvo ovog kraja.

Po struci povjesničarka umjetnosti i etnologinja, Iva Lulić u svojim projektima uspješno spaja fotografski medij i tradicionalne ikonografske elemente vezane uz nadnaravna vjerovanja, a svijet u kojem se susreću realno i bajkovito postignut je znalačkom razradom koncepta, promišljenim likovnim korištenjem svjetla i boje u fotografiji te pronicljivom igrom očišta – odozgo, odozdo.

Fotografkinja je dosad realizirala nekoliko umjetničkih projekata i značajan broj samostalnih izložbi kojima je zajedničko da prilikom njihova stvaranja, ova umjetnica ne koristi moderne mogućnosti računalnih efekata, već poput starih majstora analogne fotografije stvara svoja djela koristeći svjetlo. Ono je osim elementarne oblikovne uloge u fotografiji i sredstvo stvaranja atmosfere i značenja, naglašavajući prirodu paralelnog, oku nevidljivog svijeta. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.