ELVERI NA DODAVANJE

ELVERI NA DODAVANJE

15. ožujak, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

Piše: Zvonimir Magdić

Nisam od Valentinova. To je za mene, za  nas Europejce, američka parada. Pa,ipak, ovo, šesnaeste,nikada neću zaboraviti. Bez kolača na stolu, ali s velikom predstavom, na barcelonskom Camp  Nou. Jasno, nogomet. I, kako kažu Brazilci: show da bola. Loptačka predstava. Neviđena ili, rijetko viđena. Liga.Primera (Division). Najjača na svijetu. Kako krate kompjuteraši, FCB protiv Cel. Da, Barcelona i Celta de Vigo. Katalonci i Galijci. Nije ni loše, iako se prvo poluvrijeme razvlači ko’ chwing-gumm. U beskraj. I, ravnopravno 1:1.

Sulamericani su bolji

Jasno, za Barsu je raspalio, gadni ‘raljuz’, s dvadeset, el Pulga, Messi. Lijevi gornji. Neobranjivo. A onda, – simfonija. Uz niz prekrasnih arija. Pjevanja, do zore. I kakvih, glasova! Točka za točkom. Uz pljesak, pa ‘osam banki’, svjetine. Messi je razigran. Gradi i podmeće. Dribla na veliko. Kako je ušao u kazneni prostor, navukao progonitelje, na samu korner-crtu, bilo ih je po ‘kintu’, a onda je srušen. Elver. Zna se, u Barsi, tko drapa te jedanaesterce. Jasno, Messsi. On je i na lopti. Prignuo se, počešao po trbuhu tu crveno-žutu kožurinu napumpanu zrakom, kako je to govorio moj prijatelj Jura, i najvjerojatnije, ide na svoj drugi gol. I dok se narod smješka, jer je već Barsina razlika – tri! Messi polazi na udarac, a onda – šok. Muk. Svima je zapelo u grlu. Htjeli su drečati – gol, a Messi se odriče gola. I, kaj to dela? Skreće, neočekivano, loptu malo udesno, a onda, scena, ekran i uletjeli, ko’ razjareni toro na pamplonskom pijesku, Suarez, i tuče, odmah, u prvi kut. Dole. I kad je prestao taj ‘šokong’, palmar kakav se još nije čuo u ovom svetištu. Gigant se trese u samom korijenu. Bi se najrajše srušil. Ljudi, hombres! Jedanaesterac –  na dodavanje. Messi-Suarez!

Neviđeno. Ludnica. Oduševljenje. Padaju poljupci, Valentin i ne zna kaj se zbiva, zna, da nije za njega. Vele da je takvu bravuru izveo jednom, baš tu, i Johann Cryff. Ali, zna Messi, zna Suarez. A onaj sombrero, petom, preko glave ‘ nekom’, Neymara, izmamio je dugi uuuuu! (nije ustaški!) čitavog stadiona, a sigurno i one polovice kugle zemaljske, koja je piljila na Camp Nou. Čistu peticu zaslužuje i Messijev ‘asist’ a kome drugom, Suarezu, koji ulijeće i  podiže loptu preko vratara u istrčavanju. Golčina. Izvedba. Majstroija. Jedna i druga. Ili, ukošeni pogodak Brazilca, šesti utakmice. I taj ima svoju pjesmu. Mali korača gadno naprijed. Iako ga baš i nije išlo, svojim solo-točkama, navješćuje svoje kraljevstvo. Čim, el Pulga – stane. Drugoga, nema na pomolu. On lovi konce nekadašnjeg ljubimca, virtuoznog Ronaldinha. Nekad se čekalo na rat svjetova Europe i Južne Amerike. Sada je to obračun jedan na jedan. I tu su, opet, Sulamericani – bolji. I da čitava stvar bude po našem ‘guštu’, u to paradiranje uključio se, u nastavku i Hrvat Ivica Rakitić. Pohvatao je tolike konce same igre, da bi jedan fantastični ‘pas’ Urugvajca Suareza, elegantno i uvjerljivo prebacio  preko golmana i zatresao mrežu. Gala-predstava. Uživancija za oči. Nogomet u svom svojem  ‘kristalu’.

Neponovljivi virtuozi

Podsjetnik na stare majstore. Bilo je tu i bobekovštine i vukasovštine i daha jednog Sivorija, najvećeg nogometnog zabavljača, sigurno, svih vremena. A ja sam se sjetio uličica i kućica i vrtova i Kažotićevog ‘šodra’ i nogometa mojih maksimirsko-željezničkih kolonijaša, Dražana Jerkovića i malog Kolonića. Jer su njih dvojica, moji susedi, igrajući za Dinamove juniore, pod Grgom Horvatekom, i prje nogometne škole, znali zabijati golove, baš na ovaj Messi – Suarez način, pucajući elfere, na dodavanje. I ne, jednom. Ja ih pamtim. Na donjem, trećem igralištu, do tramvajskog zavoja na Borongaju. Znači, i Zagreb je znal za svoje Rideamuse i za ‘štosove’  koji su se valjali svijetom. Imala je naša ulica, svoje genijalce. Neponovljive virtuoze. Pune vica i duha. Dražana mi više nema, Kolonića vidim u šetnji s gospođom, ovom mojom kolonijom. Uz pozdrav. Osmijeh. I, sjet.: ‘A oni elveri, na dodavanje….!’ T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.