DORH PROVJERAVA CRVENU GRADONAČELNICU

DORH PROVJERAVA CRVENU GRADONAČELNICU

10. srpanj, 2020.
Print Friendly, PDF & Email

 

U najnovijem slučaju, policija temeljito ispituje javne nabave sisačke gradonačelnice, sumnjajući u lažno prikazivanje stanja (kao za ovogodišnji nacrt proračuna), neadekvatan nadzor izvršenih usluga, te plaćanja nikad obavljenih radova koji bi, pronađe li se trag novca i u imovini, prouzročili visoku štetu gradskoj blagajni. U svakom slučaju, istražiteljima je zapela za oko činjenica da se na četiri natječaja javne nabave za Ledenu dvoranu “Zibel” javila isključivo tvrtka “Palace”. U dva natječaja vrijednost je pojedinačno bila 23,3 milijuna kuna, a u dva ukupno 17 milijuna kuna

Napisao Josip Frković

Još 22. lipnja u mitskoj Brezovici okupila su se, u organizaciji SDP-a Siska i njegove gradske šefice Kristine Ikić Baniček, mnoga komunistička imena iz nedaleke prošlosti, ali i ona koja se usprkos gerijatrijskom životnom statusu uporno ne daju s političke scene. Slavili su obljetnicu nepostojećega sisačkog partizanskoga odreda, “prvoga u pokorenoj Europi na dan napada Hitlerova osvajačkoga stroja na SSSR”. Usuprot povijesnom revizionizmu, glavni govornici i mlađahni samozvani antifašist Franjo Habulin, čelnik SAB-a, poručio je kako nikad ne smijemo zaboraviti da je antifašizam ugrađen u same temelje  neovisne Hrvatske. Slušali su ga mnogi hadezeovci i članovi drugih stranaka matične županije, ali i kradljivi kameleon Stipe Mesić, rigidni udbaš Ivo Josipović, ministar nepravdi Dražen Bošnjaković, Davor Bernardić, Ivan Fumić i druge javnosti nesimpatične osobe koje desetljećima lagodno žive od izmišljena antifašizma i svojih navodnih zasluga u njemu. Pokreta u kojem najčešće (s oružjem u ruci) nisu aktivno sudjelovali. Narod bi kazao – komunistički prirepci.

Deset dana iza bala crvenih vampira, pak, osvanula je vijest da je DORH krenuo u provjeru mogućih kriminalnih radnji očigledno obogaćene gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, sisačke inačice HDZ-ove Josipe Rimac u pljački države.

Sumnje u poštenje gradonačelnice

Pod lupom se našao javni natječaj za izradu izvedbenih projekata rekonstrukcije rekreacijskoga centra (ledena dvorana) “Zibel”, te izvođenje radova do stupnja “ključ u ruke”. U pitanju su dvije tvrtke koje se jedine prijavljuju na natječajne pozive sisačke autokraciji sklone upravne šefice, o čemu su prve nove naznake sumnji u poštenje 45-godišnje miljenice Zorana Milanovića građani dobili u prosvjednom priopćenju HDZ-a.

Istina, Ikić Baničekova je još 2013. na početku prvoga mandata gradonačelnice – zajedno sa SDP-ovom mladeži “Kopa Beacha” – uhvaćena u “legaliziranoj” pljački 10 milijuna kuna. Posredstvom stranačkoga druga, tadašnjega ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića i direktora HŽ-Infrastrukture Darka Peričića, ishodila je odobrenje “skojevcima” za demontažu pruge Sisak-Petrinja-Glina-Vojnić-Karlovac. Pruge koja je kao vrijedna državna baština (građena 1906.), prerano proglašena neperspektivnom mogla još dugo služiti narodu ratom poharane Banovine i Korduna. U krajnjem i kao turistička veza ostatka države s dva stoljeća starim termama Topuskoga, ali se tada upravo diplomirani mudri zagorski doktor turizma Hajdaš Dončić tome uopće nije domislio. Tone čelika i željeza, milijuni tračnica i pragova desetak mostova su rasprodani, a milijuni hajdučki podijeljeni.

Milijuni kuna na raspolaganju

HŽ-u je preostala jedino jalova sudska tužba za pričinjenu štetu. I gradska oporba Domoljubne koalicije i HDZ-ova Željka Krapljana protiv Ikić Baniček uzaludno je podnijela kaznenu prijavu. U DORH-u Bajića i Dinka Cvitana nečasne su radnje i očigledni kriminal – tvrdimo, intervencijom i zaštitom ondašnjega SDP-ova premijera Zorana Milanovića! – jednostavno prešutjeli.

Najistaknutiji članovi SDP-ove mladeži, uhljebi, dobili su radna mjesta u komunalnim tvrtkama (oni iz Mađara u “Komunalčevoj” naplati i nadzoru parkiranja, pa im gradonačelnica zauzvrat obnavlja okupacijom Srba srušenu seosku crkvu – nap. a.) i postali oslonci u Odboru SDP-a i gradskom parlamentu.

U najnovijem slučaju, policija temeljito ispituje javne nabave sisačke gradonačelnice, sumnjajući u lažno prikazivanje stanja (kao za ovogodišnji nacrt proračuna), neadekvatan nadzor izvršenih usluga, te plaćanja nikad obavljenih radova koji bi, pronađe li se trag novca i u imovini, prouzročili visoku štetu gradskoj blagajni. U svakom slučaju, istražiteljima je zapela za oko činjenica da se na četiri natječaja javne nabave za Ledenu dvoranu “Zibel” javila isključivo tvrtka “Palace”. U dva natječaja vrijednost je pojedinačno bila 23,3 milijuna kuna, a u dva ukupno 17 milijuna kuna.

Tvrtke od povjerenja “Palace” i KAP-4 

Spomenuta firma “Palace” 2016. godine uprihodila je 40,6, a godinu kasnije 55,3 milijuna kuna. Većina prihoda, pak, ostvarena je zahvaljujući naklonjenosti gradonačelnice Ikić Baniček. I tvrtka KAP-4 je lanjske godine uspješno jedina sudjelovala u dvama natječajima ukupne vrijednosti 37 milijuna kuna. Ista tvrtka koja je radila na Ledenoj dvorani, pobijedila je i na natječaju za gradnju sportske dvorane “Zeleni brijeg”, jednoga od kapitalnih infrastrukturnih razvojnih objekata gradske uprave  pred nedavne petosrpanjske parlamentarne izbore.

I dok dio internetskih medija procjenjuje da će Ikić Baniček koruptivno-kriminalni model izvlačenja novca iz gradske blagajne primijeniti i u slučaju nove sportske dvorane, netočan je navod da se gradonačelnica prvi puta proziva za malverzacije javnim novcem. Ne treba zaboraviti ni uvodno spomenuti slučaj pljačke 10 milijuna kuna od HŽ-Infrastrukture, u kojem su sporedne uloge imali današnji sramotni predsjednik države Milanović i traljavi Bernardić, te mrljavi SDP-ov buntovnik Hajdaš Dončić. Što se pak zbiva u slučaju kupoprodaje “marofa”, odnosno ladanjske kuće u Čigoću sa zemljištem i voćnjakom od 211 četvornih metara (poslije Domovinskoga rata u obnoviteljskom posjedu petrinjskoga gradonačelnika Josipa Doleneca – nap. a.) koji je Grad Sisak već isplatio 100.000 eura teško je nagađati. Tim prije što se taj zapušten gospodski posjed poznate sisačke obitelji kupuje za potrebe ornitološkoga  rezervata Parka prirode Lonjsko polje. O cijelom slučaju, gradonačelnica se na upit nije udostojila službeno odgovoriti medijima.

Izborni potop SDP-a

Sasvim za kraj, nije naodmet spomenuti i podatak da je SDP Siska, s kojim je Ikić Baniček kopirala autokratski sustav upravljanja gradom sličan onome riječkoga dugovječnoga šefa Vojislava Obersnela, doživio pravi izborni potop. Osvojio je (izgubio) 2500 glasova manje negoli prije četiri godine, dok je pobjednički HDZ zabilježio 2600 glasova u svoju korist. Da je dozlogrdila i Bogu i narodu, uza svu naklonost Zorana Milanovića i Davora Bernardića, u 6. izbornoj jedinici nedostajalo je crvenoj grofici 300 glasova za davno željeni Hrvatski sabor. Odgovarajući na primjedbe zbog kreditnih mućki i neželjenih promjenjivih kamata HBOR-a za investiciju dvorane “Zibel”, mrtva hladna, navodno je rekla: “Baš me briga što će to plaćati generacije Siščana, ja ionako više neću biti ovdje…”. Bilo kako bilo, osobna politička zvijezda Kristine Ikić Baniček, pa i ona ideološka antifašistička crvene petokrake polako i sigurno ipak gubi predugo silom glumljeni sjaj. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Laprdalo Vidović prelazi iz HGK u državni sabor
  #1 Laprdalo Vidović prelazi iz HGK u državni sabor 17 srpanj, 2020, 09:00

  Konačno smo doznali zašto politički tajnik Vidović napušta HGK, bolje mu je i udobnije, jer će u parlamentu lagodno podvaljivati muda pod bubrege. Držati će on i visokoumna predavanja hrvatskom plebsu o tome kako je onaj prvi Josip Broz pošteno i korektno osvanuo na čelu kpj, i to u prebivališnom Samoboru druga Pajsera Beljaka. Burilović je konačno otkrio da u HGK s filijalama nema mjesta za 200 tzv. zaposlenih, jer članski harač ne dospijeva više uredno i u milijunskim kunama. Šta je bilo, tega više ni, jer je sve prisvojio partizanski potomak Nadan Vidošević. Da mu još Nebojša nije maznuo Opančićku…Za dom – spremni!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Vojo Obersnel bez kućnoga i opšteg odgoja
  #2 Vojo Obersnel bez kućnoga i opšteg odgoja 16 srpanj, 2020, 16:12

  Kad već spominjete poštovanoga riječkoga grofa Oberenela, nije suvišno prisjetiti se da je Ikača Pikača od njega preuzela čudovišni Građanski odgoj za osnovce. Autor je, pozato je, veliki komunist i hrvatski domoljub Željko Jovanović, nošen plemenitim idealima lojalnoga građanina, oružjem u ruci branio domovinu. Ipak, čini mi se da iz toga drugarskoga pisma Građanskoga odgoja ni Obrsnel nije ništa naučio, a kućnoga odgoja Vojislav nije prikupio. Što je dobro Frljićevim i inim Riječanima što ih gđa Milinović zove pravim imenom, dobro je i Siščanima.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.