DEMANTI SISAČKIH GORANOVACA – pismo Milana Žugaja iz Siska

DEMANTI SISAČKIH GORANOVACA – pismo Milana Žugaja iz Siska

4. ožujak, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

U članku  “Šest i pol desetljeća sisačkih Goranovaca” novinara Josipa Frkovića  gospodin Damir Karatur iznosi niz neistina vezanih za novoosnovano folklorno društvo Etno Siscia, čime društvu Etno Siscia ruši ugled i članovima imputira djela koja nisu počinili. A to obnašatelju dužnosti predsjednika jednog renomiranog i šest i pol desetljeća aktivnog  Ansambla nikako ne služi na čast.

Istupilo je 40-tak  članova

Dopustite, na početku, izraziti stav  da ovakvi napisi po portalima zasigurno neće poboljšati kvalitetu rada prozvanih društava niti će popraviti donekle narušene međusobne odnose.

Istina je, iz Folklornog ansambla “Ivan Goran Kovačić” Sisak  istupilo je 40-tak  članova. Istupili su zbog svojeg osobnog nezadovoljstva  onim što nisu mogli realizirati u Ansamblu. Nije ni prvi ni zadnji puta da se ljudi, društva, da ne kažem i države, podijele zbog različitih ideja, želja, stremljenja. I nije kraj svijeta. Društvo Etno Siscia ima kvalitetne članove i voditelje, i kao takvo borit  će se za svoj mali komadić neba ispod folklornog  sunca.

Gospodin Damir Karatur navodi kako su uvrede i klevete na račun tadašnjeg vodstva FA IGK nezadovoljni članovi, a sada članovi Etno Siscie, objavljivali u medijima. Tvrdim odgovorno da članovi Etno Siscie u medije nisu izašli i nisu prozivali nikoga od tadašnjeg vodstva FA IGK , niti su Ansambl kao takav bilo gdje spominjali u svojim javnim istupima.  Nadam se da se svi slažemo da je jedno razgovarati i iznositi vlastite stavove, makar oni bili netočni, privatno i unutar članstva iste udruge, a potpuno je druga stvar kada se neistinite tvrdnje iznose u javnost od strane predsjednika Ansambla.

Također, gospodin Karatur optužuje da su, sada već bivši, nezadovoljni članovi FA IGK manipulirali glasovanjem. Vrijeme je da se prestane s time. Jer u protivnom mogu i ja Vama postaviti pitanje: kako to da je  više od 40 osoba, koji u Ansamblu nisu bili aktivni više desetaka godina, učlanjena u sekciju Veterani par dana prije Skupštine i kako to da se tih 40-tak osoba pojavi na Skupštini s napisanim uputama kako i za koga glasovati? Lijepo Vas molim, prestanite sa insinuacijama jer ću u protivnom ja pitati Vas da li je to bila manipulacija glasovima?

Nadalje, gospodin Karatur se pita zašto je 40-tak , uglavnom mlađih članova napustilo Skupštinu, i to bez ikakva obrazloženja.  “Zaboravlja”  pri tome da je obrazloženje prije napuštanja  pročitao gospodin Davor Bakarić pred svim članovima Skupštine.  Ono što su se predsjednik i Izvršni odbor u ovom slučaju trebali  zapitati je “Pa zašto nam je 40 mladih članova, nositelja programa tako nezadovoljno da su odlučili napusiti uspješan Ansambl?”  No, očito je da se nisu pogledali u ogledalo i zapitali jesmo li mi kojim dijelom odgovorni za ovo nezadovoljstvo.

Dalo bi se ovdje još polemizirati o mnogim riječima i konstatacijama izrečenim u članku od strane gospodina Karatura,  poput “zlouporabe”, “zle krvi”, “vrijeđanju” itd., itd.  No javna polemika na toj razini za nas je neprihvatljiva.

Međuljudski odnosi

Nepobitna je činjenica da su Etno Sisciu osnovali bivši članovi FA IGK i da su oni i danas jezgra članstva Etno Siscie. Ali došli su i drugi članovi koji nemaju poveznicu s FA IGK. Odluka o odabiru drugačijeg koncepta djelovanja  i drugačije vizije međuljudskih odnosa i vodstva  jedne udruge naše je neosporivo pravo i za to se ne moramo, niti želimo, bilo kome opravdavati.

Isto tako je nepobitna činjenica  da u svom dosadašnjem djelovanju i istupima nismo narušavali ugled FA IGK niti bilo čime umanjivali njegov rad i značaj. Naša je namjera razvijati se i rasti na bazi našega rada i rezultata, koji su vidljivi i u ovom kratkom periodu postojanja.

Sa svim ostalim dionicima kulturnog amaterizma istupilo je 40-tak  članova, u najmanju ruku odnos u duhu tolerancije i međusobnog uvažavanja,  koji će, s vremenom, nadam se, usvojiti  i sadašnje vodstvo  Folklornog ansambla “Ivan Goran Kovačić” Sisak.

Pozivam na prestanak daljnjeg polemiziranja koje je, složit ćete se svi koji čitate, kontraproduktivno.  Ljepota folklornog izričaja ispoljava  se i njeguje na drugačije načine.

 

Milan Žugaj

tajnik Društva T

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Prokopije
  #1 Prokopije 21 ožujak, 2019, 14:17

  Da Posavec ni mrel, pak bi bili svi ko jedan. CCak bi srbijaner ZZigich, koji kao opegejac, prima honorar narukvicu, vodil klince i bez grcca peval hadezejovu jubileju “Bozze, ccuvaj Hrvatsku!” Lova je lova, makar i mrska kuna. Da Pavlak z voljenom Fumichkom nije “Dunavski lojd” rasfuckal, pretvoril u srbijansko Ladjarstvo, i ZZigich bi plovil sve do Morave. Ovak mora uzgajati chelce i glumatati farmera. Kaj se ticce gospe Galich Ivssich, svaka joj ccast kao ccestitoj Hrvatici, ali medju bagrom reda ni mogla spraviti. ZDS!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Hrvoje
  #2 Hrvoje 17 ožujak, 2019, 10:44

  To je društvo odavno poznato kao “Vujo Banjanin”, navodno po imenu zaslužnoga antife, financirano iz železare i vođeno velikanima revolucije Ljubičice bele. Bilo je ondje svega i svačega, čak i familijarnih svirača-plesača koji su privatizirali ansambl, uz potporu BIK gradonačelnice, zaljubljenice u agresore s istoka. Kad je umro Boro Kašić, nestalo je i onih koji poštuju većinsku volju hrvatskoga katoličkog puka, neovisnu Republiku Hrvatsku. Ali, Etno-Siscia je nadagrada Siska. Bez beogradskih i inih ratnih pobjeglica, koji s grčem u grlu vjeruju u njihovu jugu. Šugoslaviju kojase u Beogradu upravo definitivno gasi,a plamti četnički pokret zločinaca svih fela i zločinaca.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.