DANI KRŠĆANSKE KULTURE U SPLITU, ŠIBENIKU I DUBROVNIKU

DANI KRŠĆANSKE KULTURE U SPLITU, ŠIBENIKU I DUBROVNIKU

12. ožujak, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

DKK Naslovnica-768

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 12. “Dana kršćanske kulture” svečano je otvoren u subotu 12. ožujka u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati. Manifestaciju će uz sudjelovanje predstavnika organizatora, pokrovitelja i gostiju je otvorio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Nakon prigodnog otvaranja manifestacije u palači Milesi je upriličeno i otvaranje izložbe o utjecaju komunističke promidžbe na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu Stepincu, pritom je izložbu pod nazivom “Alojzije Stepinac u slici i riječi” otvorio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. U glazbenom dijelu nastupili su Marija Bašić Markotić na flauti i Ivanka Prusac na gitari.

Istoga dana u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu u 18 sati započeo je i filmski program manifestacije projekcijom filma “Dominikanci u Hrvatskoj” autora Krešimira Čokolića.

U velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu u 19 sati održan je revijalni koncert Hrvatskog katoličkog radija koji je organiziran u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

U Dubrovniku je 12. ožujka u crkvi sv. Dominika u 20 sati manifestaciju otvorio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, dok je nakon otvaranja uslijedila koncertna praizvedba opere “Diva Grabovčeva” koju je pod ravnanjem Domenika Briškija izveo Akademski zbor Pro Musica, Zbor glazbene umjetnosti, solisti i Dubrovački simfonijski orkestar. 

U Šibeniku je svečani program manifestacije započeo u katedrali sv. Jakova 12. ožujka u 19 sati korizmenim koncertom sakralne glazbe u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora IV. gimnazije “Marko Marulić” iz Splita pod vodstvom prof. Tomislava Veršića, zborova osnovne i srednje glazbene škole “Ivana Lukačića” iz Šibenika pod vodstvom profesorica Ane Gović Blaće i Marica Berić te Gradskog komornoga orkestra Šibenik pod vodstvom prof. Ive Lise.

Ovogodišnji bogat program koji se održava od 12. do 22. ožujka 2016. organizirala je splitska nakladnička tvrtka Verbum, sa suorganizatorima programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, ujedno i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije i županija i gradova u kojima se manifestacija održava. Bogat program koji uključuje šezdeset različitih programskih sadržaja – izložbi, projekcija filmova, koncerata, tribina, muzejskih programa – okupio je više stotina sudionika i petnaestak institucija koje su se uključile u suorganiziranje pojedinih programskih sadržaja, zajednički tkajući program naslonjen na bogatu baštinu koja izričajno postoji u temeljima hrvatskog i europskog identiteta. 

U sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” dodijelit će se prigodna tradicijska nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi. Ovogodišnji je laureat akademski slikar Josip Botteri Dini kojemu će nagrada/plaketa s detaljem vratnice splitske katedrale (koja je djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića) biti progodno uručena pri svečanom zatvaranju manifestacije u Splitu 22. ožujka.

Ulaz na sve kulturske sadržaje na programu manifestacije “Dani kršćanske kulture” posjetiteljima je slobodan.

Ivan Raos T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.