DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA 2016.

DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA 2016.

27. lipanj, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

Posljedni dan manifestacije Dani hercegovačkog ustanka 2016, u nedjelju 19. lipnja, na dan kada je započeo ustanak daleke 1875. god, započeo je utrkom čamaca “Neretvom i Krupom kao naši stari”. Start utrke je bio ispod Kule na rijeci Krupi, gdje je unatoč kiši startalo 5 čamaca. Prvi do cilja ispod mosta na rijeci Neretvi su došli Nikola Matić i Nikola Jurica, čime su osvojili novčanu nagradu od 150 KM

Napisao: Nikola Šimić Tonin

Povodom obilježavanja 141.- e obljetnice Hercegovačkog ustanka 1875. – 1878. god Udruga mladih sela Dračevo „Hercegovac“ organizirala je četverodnevnu manifestaciju mota „Da se ne zaboravi naša povijest slavna“.

Pobuna katoličkog puka protiv neizdrživih višegodišnjih turskih nameta i poreza, pod vodstvom don Ivana Musića koja je započela u Dračevu 19. lipnja 1875.god. završena je Berlinskim kongresom 1878. god. kada je upravljanje Bosnom i Hercegovinom povjereno Austro – Ugarskoj, čime je završena višegodišnja vladavina Osmanskog Carstva.

Munja od Gabele

Manifestacija je počela u četvrtak, 16. lipnja 2016 god. promocijom romana “Don vojvoda” , autora Nikole Šimića Tonina. Prva promocija romana koji govori o životu vođe Herceovačkog ustanka 1875. – 1878. održana je na zaštićenom nacionalnom kulturnom spomeniku Rt Kula ili kako je mještani nazivaju Kulina u Dračevu.

Roman napisan na 250 stranica pored autora predstavila je urednica romana, gđa. Žaklina Glibo. Promociju romana su uveličali članovi HKUD-a „Zora“ Gorica – Struge zapjevavši hercegovački bećarac. Autor romana, gosp. Šimić-Tonin je napravio hvale vrijednu gestu kada je odlučio svim posjetiteljima darovati roman, umjesto prodavati po cijeni od 20 KM.

U petak, 17. lipnja 2016 god., na istom mjestu održana je pjesnička večer “Munja od Gabele”. Na platou iznad rijeke Krupe, a ispod Kule govorili su hercegovački pjesnici: Jozo Jakiša, Srećko Marijanović, Anita Martinac, fra Miljenko Stojić, Ružica Soldo, Mario Knežević, Dušan Musa, Ivan Baković, Marina Kljajo,Grgo Mikulić, Stanko Krnjić, Ivo Raguž i Ljubo Krmek.

Po prvi puta je dodijeljena nagrada za najbolju izvedbu, skulptura “Kula”, rad akademskog kipara Stjepana Skoke otišla je u ruke gđe. Anite Martinac, književnice iz Mostara. Imali smo prilike poslušati i pjesmu „Nostalgija“, predsjednika HKUD Višići iz Višića, gos. Dragana Ivankovića, nakon čega su i ostali članovi Društva pjesmom razveselili okupljene posjetitelje.

Trećeg dana manifestacije je održano natjecanje u skokovima slobodnim stilom sa platoa podno Kule u rijeku Krupu. Nakon tri serije skokova, tročlani žiri je odlučio da pobjedu odnosi Nikola Jurica. Nikola je osvojio simboličnu novčanu nagradu od 50 KM. Preostali skakači bili su: Andrej Raič, Neđo Jurica, Marko Mrvalj, Bruno Jurica i Mario Jurica.

Posljedni dan manifestacije Dani hercegovačkog ustanka 2016, u nedjelju 19. lipnja, na dan kada je započeo ustanak daleke 1875. god, započeo je utrkom čamaca “Neretvom i Krupom kao naši stari”. Start utrke je bio ispod Kule na rijeci Krupi, gdje je unatoč kiši startalo 5 čamaca. Prvi do cilja ispod mosta na rijeci Neretvi su došli Nikola Matić i Nikola Jurica, čime su osvojili novčanu nagradu od 150 KM.

Nakon utrke čamaca uslijedila je biciklistička utrka “Od kule do kule”. Na startu pokraj spomenika žrtvama hercegovačkog ustanka izredala su se 22 biciklista, što je bio odličan odaziv po kišnom vremenu. Rutu utrke dugu 17 km ( Dračevo-Gabela-Struge-Ćapljina-Čeljevo-Višići-Dračevo) najbrže je odvozio biciklist iz Širokog Brijega, Toni Odak. Drugo i treće mjesto zauzeli su biciklisti iz Metkovića, Žarko Miličević i Josip Kiridžija.

Program na spomeniku žrtvama

Naposljetku, glavni program manifestacije DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA 2016. započe je svetom misom za žrtve ustanka, koju je u župnoj crkvi u Dračevu predvodio don Tomislav Ljuban.

Nakon mise, program se nastavio na spomeniku žrtvama Hercegovačkog ustanka na Kulini. Okupljene je u ime organizatora pozdravio predsjednik Udruge mladih sela Dračevo „Hercegovac“, Boško Raič.

Osvrt na značaj Hercegovačkog ustanka za hrvatski narod u BiH dao je fra Andrija Nikić, autor više knjiga na temu ustanka i jedan od najkompetentnijih govornika na ovu temu. Još 1975 god., povodom 100-e obljetnice od početka ustanka, na simpoziju u Sarajevu, fra Andrija je jedini zagovarao ispravnost povijesne činjenice o početku ustanka na rijeci Krupi u Dračevu.

Nazočne je pozdravio i Goran Babić, predsjednik Zajednice Hrvata BiH, Šibensko-Kninske županije.

Svijeće su zapalili i vijence položili predstavnici Udruge „Hercegovac“ Dračevo i izaslanstvo općine Čapljina, na čelu sa načelnikom dr. Smiljanom Vidićem.

Posjetitelji u Dračevu su imali prilike vidjeti članove povijesne postrojbe, Hajdučke družine Mijat Tomić iz Tomislavgrada, te poslušati nastup hercegovačkog guslara Jure Miloša.

U zabavnom dijelu programa nastupili su: HKUD „Zora“ Gorica Struge, HKUD „Višići“ iz Višića, te ženska klapa „Travertin „ iz Čapljine.

Organizator se zahvaljuje generalnim sponzorima manifestacije, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, na čelu sa gđom. Zorom Dujmović, te Općini Čapljini- uredu načelnika dr. Smiljana Vidića. Takošer, zahvala sponzorima svadbenom salonu „Dalmata“ Jurashop, pogrebnom poduzeću „Dugandžić“ Čapljina, te trgovini „Nada“ iz Dračeva.

Posebna zahvala voditelju četverodnevne manifstacije gosp. Anti Benderu. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.