BM 365 RIS: BEZ VOJSKE NEMA DRŽAVE

BM 365 RIS: BEZ VOJSKE NEMA DRŽAVE

27. ožujak, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

O ugrožavanju nacionalne sigurnosti i mogućoj prijetnji terororizmom govorio je, u subotu 25. ožujka, dr.sc. Pavle Kalinić u Hrvatskom Leskovcu na javnoj tribini na temu “Nacionalna sigurnost i terorizam koju je organizirala GČ Novi Zagreb – Zapad Stranke rada i solidarnosti. Ustvrdio je da Hrvatskoj granice sa svim susjedima nisu do kraja riješene te da je vojna oprema zastarjela. Zalaže se za obvezni vojni rok, po ‘švicarskom modelu’ za muškarce i žene jer država ne može postojati bez vojske.

Smatram da je dovoljno četiri mjeseca nakon srednje škole i da se dvaput tjedno svake godine obnovi znanje. Na vojsku ne treba gledati kao trošak, već kao ulog. Vojska nije čuvanje kasarni, vojni rok bi služio da se prepoznaju kadrovi za različite segmente vojske. Hrvatski vojnik treba nositi domaću opremu, a to bi potaknulo industriju. Primjerice, informatička sigurnost, kojoj je opasnost napad virusa, u Hrvatskoj se ne može ni prepoznati, a kamoli spriječiti” – istaknuo je dr.sc. Kalinić podsjećajući kako je nekada Brodarski institut bio jedan od pet u svijetu koji je proizvodio podmornice.

Napomenuo je također da je sustav civilne zaštite u Zagrebu razvijen za razliku od nacionalne razine. Osim osigurane logistike Zagreb ima preko osam tisuća pripadnika civilne zaštite od čega ih je više od 700 u obučenoj specijalističkoj postrojbi. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. mss
    #1 mss 27 ožujak, 2017, 20:20

    Gosp. Kalinic, nesto kratko ste proveli u vojsci (i ranjeni-svaka cast), poznate i teoriju, ali to vas jos uvijek ne cini strucnjakom za nac. sigurnost…vidim da imate volju, ali trebalo bi i malo vise iskustva….

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.