BLAGAJNICA PRIJAVILA PROVALU U RAČUNALNI SUSTAV PBZ-a,  JE LI UGROŽENO MILIJUN RAČUNA?

BLAGAJNICA PRIJAVILA PROVALU U RAČUNALNI SUSTAV PBZ-a, JE LI UGROŽENO MILIJUN RAČUNA?

6. kolovoz, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

 

Ta službenica je navodno dva mjeseca na bolovanju, što se poklopilo s ovim predmetom, te je dosad imenovana u brojnim istragama kaznenih djela. Da stvar bude čudnija, dijete te službenice je teško ozlijeđeno od strane nepoznatog počinitelja, nakon čega je policiji dala brojne konfliktne izjave u kojima je svaki dan mijenjala opis osobe koja je ozlijedila njeno dijete. Naravno, ni tu nije pronađen počinitelj

Priredio: Franjo Dobrović

rj_PBZ – Copy

Dobili smo anonimnu dojavu od jednog zabrinutog građanina da se na Općinskom sudu u Varaždinu vodi kazneni predmet vezan uz provalu u računalni sustav Privredne banke Zagreb. Broj predmeta je Kov-138/2016. Ako je stvarno došlo do provale u računalni sustav kao što to tvrdi državno odvjetništvo, tada su ugroženi računi preko milijun građana.

U privitku dojave (kliknite na rj PBZ-copy iznad teksta) dobili smo imate zasad jedino anonimizirano rješenje iz tog predmeta. U dojavi su nas uputili na zamjenicu općinskog državnog odvjetnika u Varaždinu Ani Sekovanić koja pokušava dokazati da je do provale došlo. Iz rješenja možete vidjeti o kojem se kaznenom djelu radi, broj optužnice, ime suca, da je obavljeno vještačene u institutu Ivan Vučetić itd. Navodno je istraga napravljena vrlo traljavo, te je sud vratio optužnicu državnom odvjetništvu.

Ono što je pomalo neobično u ovom slučaju je činjenica da kaznenu prijavu nije podnijela Privredna banka Zagreb, nego ju je izgleda neovlašteno podnijela jedna obična šalterska službenica RM (36) koja radi u Varaždinu, te da državno odvjetništvo skriva tu informaciju od banke, što je vrlo neodgovorno prema građanima RH.

Ta službenica je navodno dva mjeseca na bolovanju, što se poklopilo s ovim predmetom, te je dosad imenovana u brojnim istragama kaznenih djela. Da stvar bude čudnija, dijete te službenice je teško ozlijeđeno od strane nepoznatog počinitelja, nakon čega je policiji dala brojne konfliktne izjave u kojima je svaki dan mijenjala opis osobe koja je ozlijedila njeno dijete. Naravno, ni tu nije pronađen počinitelj. U dojavi se navodi da ista već imenovana zamjenica državnog  odvjetnika vodi taj predmet.

Privrednoj banci Zagreb u ponedjeljak ćemo uputiti dopis i provjeriti podatke iz anonimne dojave zabrinutog građanina. Upitat ćemo zašto PBZ šuti, te kojim pravom je navedena službenica RM podnijela kaznenu prijavu u ime banke, radi li se o tome da ona koristi banku radi nekih privatnih interesa ili službenica stvarno nešto zna?

U primljenoj dojavi još piše da državno odvjetništvo nije službeno obavijestilo Privrednu banku Zagreb o mogućem upadu u njihov sustav. Nisu im poslali čak ni kratki dopis da je njihov sustav, odnosno računi milijun građana ugroženi. Iako je ta službenica na lošem glasu, ostaje činjenica da je državno odvjetništvo zaista podiglo optužnicu na temelju njene prijave.

U privitku dojave je sudski dokument u kojemu piše da je nepoznati počinitelj, ime prekriženo crnim flomasterom, počinio kazneno djelo upada u računalni sustav PBZ-a na zasad nepoznati način i zbog toga se protiv njega na Općinskom sudu u Varaždinu vodi kazneni postupak, kazneni predmet je KOV-138/16, K-D-11/16, što ukazuje da je problema sa sigurnosti računalnog sustava PBZ-a ipak, te da dojava ima ozbiljnih indicija. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.