BISTA FRANJE TUĐMANA U SUNJSKOM ŠAŠU

BISTA FRANJE TUĐMANA U SUNJSKOM ŠAŠU

27. lipanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Za bistu dr. Franje Tuđmana, najzaslužnijega u našem narodu za pobjedu nad Srbijancima, prvoga predsjednika demokratske i neovisne Republike Hrvatske?! Događaj je to za koji u press-najavama županije i Hrvatske medijski djelatnici nisu ni načuli i u čijoj realizaciji i otkriću spomenika službeni dužnosnici lokalne sunjske vlasti nisu sudjelovali niti nazočili, izuzme li se sudjelovanje u slavlju Dana državnosti bivšega načelnika Josipa Kozarića, danas sunjskoga povrtlara opegeovca

Napisao i snimio: Josip Frković

Više od stotinu stanovnika Mjesnoga odbora Slovinci-Šaš, sela sunjske općine, u Banovinskom trokutu i granici s Cerovljanima i općinom Hrvatske Dubice, gdje je sve do „Bljeska“ plamtio požar zločina i divljačke velikosrpske agresije, pobune i odmetništva , okupilo se u subotu, dan iza svakako dvojbenog i mitskoga praznika antifašizma, na svečanosti kod raskršća između ratom devastiranih zgrada bivše opskurne krajinske četničke birtije i trgovine. U Šašu, gdje su u ljeto 1991. bivši komunisti jednom nogom na strani Miloševićeve pogubne politike osnovali zločinački SDS. Čelnik mu je postao unuk djeda partizana Obrena, mladi Mića Obrenović, sin Ankice rođ. Čekić i Miloša (umro u Beogradu tijekom ratnoga izbjeglištva Slobinih „zečeva“ – op.a.), bračnoga para doratnih trgovačkih obrtnika zagrebačkoga „Uniona“. Još u petak, 22. lipnja, 27 godina kasnije, užurbani djelatnici, Hrvati, Srbi i Romi, starosjeditelji i doseljeni hrvatski prognanici, Bosanci, trajala je akcija betoniranja platoa ispod postamenta poprsja stvarnoga oca domovine. Da, dobro ste pročitali, za bistu dr. Franje Tuđmana, najzaslužnijega u našem narodu za pobjedu nad Srbijancima, prvoga predsjednika demokratske i neovisne Republike Hrvatske?! Događaj je to za koji u press-najavama županije i Hrvatske medijski djelatnici nisu ni načuli i u čijoj realizaciji i otkriću spomenika službeni dužnosnici lokalne sunjske vlasti nisu sudjelovali niti nazočili, izuzme li se sudjelovanje u slavlju Dana državnosti bivšega načelnika Josipa Kozarića, danas sunjskoga povrtlara opegeovca?!

Imendan Ivana Krstitelja i rođendan predsjednika Ivezića

Uglavnom, stotine tranzitirajućih hrvatskih i stranih automobila s brojnim znatiželjnim putnicima, iznenađenih prizorom, smanjivale su od subote, 23. lipnja, brzinu kretanja. Sutradan, 24. lipnja slavio je Ivica Ivezić svoj imendan Ivana Krstitelja i 48. rođendan. Rat i okupacija, međutim, učinili su svoje, ali i odavno su za nama, opustjela su sela i porušena gospodarstva. Voćnjaci i pašnjaci dva i pol desetljeća vape za dolaskom otišlih i doseljenih većinaca i manjinaca. Druga su, mirnodopska vremena i želja postojećih stanovnika da se poradi na preobrazbi mišljenja i životne stvarnosti, nimalo afričkoga standarda. Tako je prije devet godina razmišljao i umirovljeni hrvatski branitelj, pripadnik „Tigrova“ u Rakitju i visoki kriminalist MUP-a, Ivica Ivezić (48), potomak prije stoljeća i pol doseljenih ličkih soldata austrougarske Vojne krajine u Slovince.Uz prugu Sunja-Novska, te nadomak naselja slovinačkoga Pičakovca i šumskoga kompleksa Evina budžaka koji se proteže sve do Bobovca, Strmena, Crkvenoga i Ivanjskoga Boka u sunjskoj Posavini. Ivezići su i u Drugom svjetskom ratu bili manjinski Šokci katolici, pa su stradavali od ruku srpskopravoslavnih. Ivičin stric hrvatski domobran nestao je bez traga. Poput svih Ličana tvrdoglavi Ivica Ivezić, čije su boričevačke prezimenjake kod Donjega Lapca pobili i domove im spalili Titov general i kasniji narodni heroj Đoko Jovanić i drugi četnici, prije devet godina donosi odluku o napuštanju obiteljske kuće u sisačkoj Ulici pjesnika Josipa Pupačića. Više nije mogao podnositi vikendaške odlaske do obiteljske protokom vremena propadajuće prapostojbine Ivezićevih. Premalo je bio vremena za sve poslove.

Tuđmanovo poprsje tri godine na čekanju

Bez ijedne pomisli na otpor takvoj ideji, u stopu ga do danas prati vjerna rođena Siščanka, po ocu Slavonka, po majci Posavka iz Palanjka, Anđelka rođ. Markota (44), blizanka Tihanina iz obitelji slavonskoga Hercegovca i željezarca sa Zelenoga Brijega. I, baš zbog selidbe u Banovinski trokut, stariji je sin Ivezićevih, Silvestar (20), srednju školu završio u ne baš odveć blizoj Hrvatskoj Kostajnici uz rijeku Unu i utvrdu Zrinskih, dok je drugi potomak Domagoj (18) učenikGraditeljske tehničke škole u Zagrebu. Obojica su sinova prošli temeljno glazbeno obrazovanje. Sasvim dovoljno da ocu mogu zasvirati „Vilu Velebita“, „Ličku kapu“ i „Rane devedesete“. Da, Anđelka Ivezić je administrativna djelatnica u sisačkom uredu vodeće političke stranke u Sisačko-moslavačkoj županiji, pa je i ona osuđena na ranoraniteljstvo. „Vekerica“ je svakoga radnoga dana budi u cik-zore, u 4.30 sati, kada hita do postaje vlaka u Šašu, a iz ureda se, ponovo vlakom i uz sunjsko presjedanje u vlak za Novsku, vraća u predvečerje. Za to vrijeme, cijeloga dana, o novim programima privređivanja na selu i u OPG-u „Ivezić“, razmišlja i učinkovito djeluje suprug Ivica, koji s godinama postaje predsjednik HDZ-a Slovinci-Šaš, Mjesnoga odbora i KUD-a „Slovinci“. Prije tri godine, nadajući se uspješnoj realizaciji razvojnoga programa u Šašu, Ivica Ivezić, kupuje četvrti odljevak brončanoga poprsja dr. Franje Tuđmana (HDZ Zagreb, Vukovar i Hrvatska Dubica), rad akademskoga kipara Antuna Jurkića, i smješta ga u svom slovinačkom domu. Na boku kamenoga obeliska su imena Slovinčana, ubijenih Ivice i Željka Mikulčića, te njihova prijatelja, poštenoga Srbina Milana Ivanića.

Novi početak za Hrvate, Srbe i Rome

Kao izložak u cvijeću obiteljskoga interijera, Anđelka kip prvoga predsjednika Tuđmana oslobađa prašine i čeka. I dok joj sestra Tihana živi s roditeljima u Ulici nadbiskupa Posilovića, a oni trenutno sami uživaju u vikendici na obali Kupe u Starom Brodu, podsjetimo da vlasnica OPG-a Ivezić u Slovincima raspolaže desecima obradivih i plodnih oranica i livada Slovinaca, da uzgaja ovce, koze , konje, 60 krava u sustavu krava-tele, desetke svinja, jelena i srna, te stotine kokoši. Nije stoga čudo što je brojne goste lipanjskoga slavlja podvorila s janjetinom, odojkom i piletinom s vlastita imanja, dok je Ivica Ivezić u dosadašnju realizaciju obnove budućih društvenih objekata i kip predsjednik Tuđmana uložio oko pola milijuna kuna. Ne žali. Svojim će radom, veli, zaraditi nova sredstva, ali je važno da njegova obitelj i sumještani Banovinskoga trokuta postupno mijenjaju životnu realnost. Pohvaljuje želju Ivezićevu za pomacima i bivši načelnik Josip Kozarić. Kazuje da su općinari pomogli ishođenje vlasničke dokumentacije. Do prve trgovine u Stazi i Sunji ili pak u Hrvatskoj Dubici, više neće koristiti bus ili dobrohotne vozače spremne na usluge stoperima. Imat će žitelji Papića, Kostreša, Slovinaca, Timaraca, Šaša i Živaje okupljalište za putnike, pred dolaske vlakova i buseva. Neće više biti sela „na kraju svijeta“. S prijeratnih 13.500 ili 52 posto većinskih Srba, općina Sunja pala je na 7300 žitelja.

Glazbenik Ivica Išek s ratnog Radija Sunje

Na sljedećem popisu, predviđa Kozarić, ukupan broj stanovnika mogao bi biti nešto preko četiri tisuće autohtonih i doseljenih u budućem Schengenu. U obnovljenom prostoru buduće trgovine Ivezićevih, na sam Dan državnosti, sudionike radnih akcija zabavljao je za orguljama popularni ratni djelatnik udarom groma uništena odašiljača Radija Sunje Ivica Išek, univerzalni svirač i sjajni pjevač. Njegova su trojica sinova također uspješni glazbeni zabavljači. Tu su zidari Danijel Kerkez i Zdravko Kerkez, naseljenici u Šašu, sunjski zidar Marijan Govorčinović. Tri mjeseca su uporno radili i dogotovili zamišljeno.“ Što Ivica zamisli, to i ostvari uz pomoć gospođe Anđelke!“, rekoše nam, dodajući da su jedan pogon gradili i u pounjskoj Hrvatskoj Kostajnici. Iako je žurio u WC, upoznali smo u dresu Šimića i Stevu Kukrića, nekad bojovnika i stanovnika Komareva, izvorno iz Capraških Poljana. Šaška obitelj Roma ima četvero djece, radi za dobro sela i dobro se slaže sa svima. Da u to bolje sutra vjeruju i prolaznici kraj Tuđmanova spomenika, svjedoče i oduševljeni povici mladih Šašana „Živjela slobodna Hrvatska!“. T

9 komentara

Jump into a conversation
 1. Germogen
  #1 Germogen 6 srpanj, 2018, 21:59

  Kad se spominje pravoslavlje, uvijek valja precizirati srbijansko svetosavlje i izmišljena srpska pravoslavna crkva svetoga save. To je nametnuta crkva varalica iz srbije koja je mjesto autohtone Hrvatske pravoslavne crkve prigrabila masovnim četničko-partizanskim ubojstvom svećenstva s poglavarom Germogenom i cjelokupne milijardama teške imovine. Na znanje nepismenima ili slabo obaviještenima o još jednoj podvali i nasilju čopora s istoka. Ratnoga zločina pupavca treba suditi za ubojstvo u Bučju dr. Ivana Šretera, a Plenkoviću dati da pokupi prnje i nestane u svojoj briselskoj junkerijadi. Hrvatima je dosta stoljetnih švajneraja i mafije todorićevsko-dalićevske i andrejevske. ZDS!

  Reply this comment
 2. Ivica
  #2 Ivica 29 lipanj, 2018, 08:11

  Samo polako i pribrano. O mrtvima sve najbolje, pa i u slučaju – kako graničari zbore – sunjske piljane. Modernizirana je novcem fonda nerazvijenih područja juge, a s potporom Marijana Cvetkovića. Kako pravoslavni glumci bratstva i jedinstva nisu čekali pretvorbu RH, domogoše se iza Svrabe Svrabića i Masnoga pok. sindikalka Jela i Vlado, pa šmrkljivci Ivo i družba. Nisu znali ništa i lijepo su petljali, ne zna se duguju li radnicima, ali vrijedan industrijski pogon u Sunji ipak treba opstati. “Vajdu” i “Jedinstvo” uništili su bradati i dugoprsti, pučanstvo se rasulo i svaki je pomak dva decenija potom dragocjen.

  Reply this comment
 3. grunf
  #3 grunf 29 lipanj, 2018, 07:27

  Krivousto đubre je “zaslužnik” samo samo za kretene, koji su se nadrpali love u njegovo doba.

  Reply this comment
 4. Eugen
  #4 Eugen 28 lipanj, 2018, 15:08

  Tko li si, bijedniče grunfe, kad tako zboriš o prvom hrvatskom zaslužniku? U svakom si slučaju ljudska ništarija i niškoristi dvonožac. Stani pred ogledalce da ti sve to ponovi, pozadinče i pederu. najbolje ti je da preseliš u četnički BG-pašaluk, Rumunjsku i Bugarsku.

  Reply this comment
 5. grunf
  #5 grunf 28 lipanj, 2018, 07:41

  Kakvi to kreteni podižu bistu ovom krivoustom đubretu, saboteru obrane, primitivčini, lopini i titoistu.

  Reply this comment
 6. Grga
  #6 Grga 27 lipanj, 2018, 14:33

  Kad neće općina Sunja, jer se njen (na)čelnik kao šumar počeo baviti i preradom drveta. Suprotno odredbama zakona o sukobu interesa. Možda je u sprezi s Maslovarinim Dušanom, malim čovjekom i velikim Srpčetom iz BG-pašaluka. Grga nije Čvarak, ali je bolji od Vlade i maloga Klasića, rudlavoga Pavlekovića i drugih drparoša i bezveznjaka u preradi (često ukradena) hrvatskoga drveta. Kako li su se samo razvlačile i švercale planjke….

  Reply this comment
  • Anonimno
   Anonimno 27 lipanj, 2018, 19:37

   Zaboravili ste da su Posavci rođeni na drvu i uz drvo.
   Koriste prirodna bogatstva, a da previše ne ulažu.
   najbolji primjer bogaćenja, primitivizma i iskorištenja drveta je Darko Požgajec iz Željeznog desnog koji ima profesionalne vozače.
   samo oni nisu pravi, jer rade katastrofalne greške koje im gazda ne priznaje unatoč dokazima.
   Zato što ima novce i misli da je u njima sve.

   Promatramo kako u određeno doba dana idu prazni kamioni i vraćaju se puni klada.
   Sve to do osam sati ujutro je ispiljeno i ne podliježe kontroli.
   Stoga angažirajte neovisne inspektore i pokažite kako da se ne vara država kroz porezni sustav.
   Međutim njemu nitko ništa ne može, jer sve drži u šaci upravo stoga što je”pun love kao drva”.
   Da je barem on to stvorio već je imao nasljeđenje od pokojnog oca Jože.
   Koji je imao puno više u glavi od sina, koji je školovaniji.
   badava Vam diploma kadda nemate široka gledanja.
   Zato ga narod i dura, jer misli da s novcima može sve.
   Kao i njegov općinski načelnik i pomoćnik.
   Dečki pazite da se ne nasanjkate na pijesku i blatu.

   Ovima u sunjskoj općini svaka čast.
   Samo što je i kod njih slaba naseljenost, a objekti zarasli u travu i drveće.
   Po malom Klasiću nemojte pljuvat, imao je od koga naučiti kako oploditi kapital.
   Samo što ne želi peruškom gladiti rit ovim plavim ulizicama.

   Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.