BEČKI FESTIVALI, VINOGRADI, KRASTAVCI, PATLIĐANI I FEFERONI

BEČKI FESTIVALI, VINOGRADI, KRASTAVCI, PATLIĐANI I FEFERONI

5. ožujak, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

Herbstliche Tradition: Häupl bei Weinlese am Schwarzenbergplatz

Herbstliche Tradition: Häupl bei Weinlese am Schwarzenbergplatz


Svima je već poznato da je Beč svjetski grad kulture u kojem se aktivno govori 250 jezika, ali mnogi će se začuditi da u Beču trenuto živi i 95 goveda, 200 svinja, 174 ovaca i 114 koza. Osim toga u Beču je registrirano 548 poljoprivrednih dobara, a u samom središtu grada, na trgu Schwarzenbergplatz, nalazi se i najmanji bečki vinograd, gdje se godišnje proizvede oko 160 kilograma grožđa, a njegovu berbu svake godine predvodi sam gradonačelnik Beča. Beč je osim toga s 27.750 ubranih krastavaca i glavni austrijski grad krastavaca. Šest od deset krastava proizvedenih u Austriji potječe iz Beča

Napisala: Ivana Ćosić

Tradicionalni bečki blues festival Vienna Blues Spring ove će se godine održati od 20. ožujka do 30. travnja na nekoliko gradskih lokacija – klub Reigen, Kuća glazbe (Haus der Musik), kazalište Akzent te RadioKulturhaus.
Ovogodišnje dvanaesto izdanje festivala obuhvaća čak 38 koncerata austrijskih i internacionalnih blues izvođača, a glazbeni raspon seže od Delta i Chicago bluesa, preko rock i soul bluesa sve do boogiea.
Otvorenje festivala pod motom A Soulful Journey from New Orleans to Chicago održat će se 20. ožujka u kazalištu Akzent koncertom skupine Mojo Blues Band.
Publika će pak većinu nastupa ovogodišnjeg Vienna Blues Springa moći pratiti u klubu Reigen. Tako će tamo nastupiti i bluzer Larry Garner iz Louisiane (22.3.), Rob Tognini Trio (25.3.), Natascha Flamisch (1.4), austrijska blues legenda Norbert Schneider (8.4.), Conny Lush iz Velike Britanije (13.4.) te Britanac Ian Siegel i američki glazbenik Jimbo Mathus (25.4.).
Više informacija o programu ovogodišnjeg Vienna Blues Springa potražite na www.viennabluesspring.org

Glavni austrijski grad krastavaca

Zanimljivi podaci Bečkog ureda za statistiku potvrđuju da kultura i poljoprivreda mogu ići rame uz rame. Bečki ured za statistiku svake godine izdaje godišnjak sa zanimljivim, manje poznatim, a često i skurilnim podacima o glavnom austrijskom gradu.
Svima je već poznato da je Beč svjetski grad kulture u kojem se aktivno govori 250 jezika, ali mnogi će se začuditi da u Beču trenuto živi i 95 goveda, 200 svinja, 174 ovaca i 114 koza.
Osim toga u Beču je registrirano 548 poljoprivrednih dobara, a u samom središtu grada, na trgu Schwarzenbergplatz, nalazi se i najmanji bečki vinograd, gdje se godišnje proizvede oko 160 kilograma grožđa, a njegovu berbu svake godine predvodi sam gradonačelnik Beča.
1.326 hektara gradske površine poljoprivredno je zemljište. Na ukupno 735 hektara proizvodi se povrće, dok 588 hektara čine vinogradi. Protekle je godine u Beču tako proizvedeno 14.128 hektolitara bijelog i 3.218 hektolitara crnog vina.
Beč je osim toga s 27.750 ubranih krastavaca i glavni austrijski grad krastavaca. Šest od deset krastava proizvedenih u Austriji potječe iz Beča. No to nije sve. Osam od deset austrijskih patlidžana proizvedeno je Beču, a i svaki drugi austrijski feferon uzgojen je u nekom bečkom vrtu.
Biokompost za zbrinjavanje otpada najkvalitetniji u Europi
Sezona vrtlarenja samo što nije počela, što znači da su i bečki hobi vrtlari započeli s prvim pripremama. Bečka služba za gospodarenje otpadom također je spremna za nadolazeću vrtlarsku sezonu, te od sredine veljače na svim odlagalištima otpada nudi mogućnost kupnje biokomposta iz vlastite proizvodnje.
Kompost koji građani mogu kupiti po pristupačnim cijenama od 3 eura za vreću od 18 litara i 5 eura za vreću od 40 litara potječe od 100.000 tona biološkog otpada koji se diljem grada prikuplja u preko 80.000 kontejnera za biootpad te od lišća i drugog zelenog otpada prikupljenog u bečkim parkovima.
Bečki kompost ne sadrži treset koji je najveći neprijatelj močvara, a u najvećoj europskoj kompostani na otvorenom u Lobau godišnje se proizvede između 40.000 i 45.000 tona takvog komposta vrhunske kvalitete.
O kvaliteti proizvedenog komposta svjedoči i činjenica da je bečkoj kompostani 2015. godine dodijeljena europska oznaka kvalitete ECN-QAS, čime je Beč postao prvim europskim glavnim gradom koji proizvodi kompost u skladu s ECN smjernicama i uzor je svim europskim postrojenjima ovog tipa.
Strojeve koji se koriste u procesu proizvodnje komposta također pokreće ekološki prihvatljivo gorivo tj. biodizel za čiju se proizvodnju koriste ostaci starog ulja i masti koje građani zbrinjavaju na bečkim odlagalištima. Osim toga proizvodnjom i prodajom komposta u istom gradu skraćuju se i transportni putovi, što dodatno smanjuje zagađenje okoliša.
Drugi pokazatelj kvalitete bečkog komposta je i velika potražnja za njim. U Beču je tako prošle godine prodano 40.000 vreća ove zemlje, što je u usporedbi s 2014. godinom porast od 7 %. Od 2009. godine do sad prodano je pak ukupno 170.000 vreća ovog visokokvalitetnog komposta.

Bečki zoološki vrt

Bečki zoološki vrt „Tiergarten Schönbrunn“ 2015. je godine bio druga najposjećenija turistička atrakcija u Austriji. Prvo je mjesto kao i već dugi niz godina zauzela omiljena ljetna rezidencija Habsburgovaca, dvorac Schönbrunn, koji se nalazi u neposrednoj blizini zoološkog vrta.
Uprava bečkoj zoološkog vrta protekle je godine zabilježila preko 2,2 milijuna posjetitelja, a o kvaliteti vrta svjedoči i činjenica da je 2015. prodano čak 100.000 godišnjih ulaznica, čiji su vlasnici imali mogućnost svoje omiljene životinje posjećivati 365 dana u godini.
Prošla 2015. godina ostala je zapamćena i po tome što je bečki zoološki vrt po četvrti put proglašen najboljim europskim zoološkim vrtom, a i prvi je austrijski zoološki vrt koji je dobio ISO certifikat.
Osim toga, kako ističe direktorica vrta Dagmar Schratter, protekle su godine ostvareni i vrlo dojmljivi zoološki uspjesi. Nakon punih devet godina bečki je zoološki vrt dobio podmladak risova, prvi je u svijetu kojem je pošlo za rukom razmnožavanje gigantske meduze te afričkog guštera gastropholis prasina.
Ukupni prošlogodišnji broj posjetitelja premašio je rezultate iz 2012. i 2013. godine, dok uspjeh iz 2014., kada je otvorena nova nastamba polarnih medvjeda, nije mogao biti premašen.
Kako bi se i u buduće zadržala ista razina atraktivnost, ali i životinjama pružio što veći komfor, u planu je izgradnja dodatnih sadržaja. Tako će ove godine biti otvoren bazen za slonove, a u proljeće 2017. bi trebao biti završen i park za žirafe.

U korizmi odricanje vožnje automobilom

Ove godine već po jedanaesti put za redom katolička i protestantska crkva pozivaju pripadnike svoje vjerske zajednice, ali i sve ostale građanke i građane Beča da se za vrijeme korizme odreknu vožnje automobilom i umjesto toga svakodnevne obveze obavljaju pješice, javnim prijevozom ili biciklom.
Pri tom se ne radi samo o odricanju od svakodnevnog komfora, nego i o promišljanu o vlastitom ponašanju u prometu te o razvijanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša.
Težište ovogodišnje akcije prije svega leži na izgradnji svijesti o štetnosti automobilskog prometa u djece.
„Važno je da obitelji zajedno promisli o tome je li stvarno neophodno djecu svakodnevno automobilom voziti u školu. Možda se mogu iznaći i neke alternative“, poručuju predstavnici dviju bečkih crkava.
Kako bi se postigla dodatna motivacija na službenim stranicama projekta www.autofasten.at postoji i kalkulator uz pomoć kojeg građani mogu izračunati svoju uštedu CO2, a prijavljenim se sudionicima smiješi i nagradno putovanje.T

6 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.