APATIN ZONA ZARAŽENA PTIČJOM GRIPOM

APATIN ZONA ZARAŽENA PTIČJOM GRIPOM

1. veljača, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Novosadski Veterinarski institut u ponedeljak je potvrdio da je kod dva uginula labuda, pronađena na Dunavu kod Apatina, kod pristana, 24. januara, uzorkovan virus ptičjeg gripa tipa H5M8. Referentna laboratorija Specijalističkog instituta u Kraljevu potvrdila je ovaj nalaz. Grad Apatin je proglašen zaraženom zonom, a sela ove opštine ugroženim. Vlasnicima živine upućen je apel da pooštre mere zaštite kako živina ne bi došla u kontakt sa divljim pticama.

Naime, uginule labudove su veterinarskoj inspekciji prijavile “Vojvodinašume”, a Veterinarska inspekcija Zapadnobačkog okruga odmah ih je poslala u referentne ustanove u Novi Sad i Kraljevo.

– Labudovi nisu prstenovani, što može da ukazuje da su domaćeg porekla, a da su eventualno ptice prilikom migracije u nekom kontaktu prenele zarazu.

Vlasnicima živine, posebno farmi kojih je u opštini dosta, preporučuje se da zaštite živinu od spoljnih uticaja mrežama ili drugom zaštitom, kako živina ne bi došla u kontakt sa divljim pticama, savetuje Georg Gusman, republički veterinarski inspektor za Zapadnobački okrug.

VETERINARSKE ekipe će na zaraženom i ugroženom području organizovati popis svih gazdinstava na kojima se drži i gaji živina i ptice i zatim pratiti njihovo zdravstveno stanje i promet živine, kao i staništa ptica.

IZVOR: www.novosti.rs T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.