AKO BARCELONA POSTANE DOMAĆIN ZOI 2030. U SARAJEVU ĆE BITI SKIJAŠKI SKOKOVI

AKO BARCELONA POSTANE DOMAĆIN ZOI 2030. U SARAJEVU ĆE BITI SKIJAŠKI SKOKOVI

13. siječanj, 2020.
Print Friendly, PDF & Email

 

Tri grada izrazila su želju da organiziraju Zimske olimpijske igre 2030. godine, saopćio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), prenosi AFP.

Oktavijan Morariju (Octavian Morariu), šef Evaluacijske komisije MOK-a, potvrdio je da su Solt Lejk Siti (Sjedinjenie Američke Države), Saporo (Japan) i Barcelona (Španjolska) zvanično objavili interes za domaćina Igara.

Dva od tri potencijalan organizatora već su ugostili ZOI, Solt Lejk 2002. i Saporo 1972. godine. Barcelona je bila domaćin Ljetnih igara 1992., a ZOI bi ovaj put organizirala u suradnji sa Andorom, gdje bi se održala natjecanja u skijanju.

Ono što je nama posebno zanimljivo, a što je objavila agencija AFP, pozivajući se na svoje izvore, je informacija da bi natjecanja u skijaškim skokovima, u slučaju da organizaciju ZOI-ja dobije Barcelona, bila organizirana u Sarajevu!

Time bi se najveća svjetsko sportsko takmičenje vratilo u glavni grad Bosne i Hercegovine, koji je još 1984. bio organizator do tada najuspješnijih Zimskih igara.

Prema nedavno uvedenim pravilima MOK-a, gradovi domaćini imaju veću fleksibilnost u organizaciji Igara i imaju podršku u tome da koriste postojeću infrastrukturu, kako bi smanjili troškove.  T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.