90 GODINA SESTARA KĆERI BOŽJE LJUBAVI U PETRINJI

90 GODINA SESTARA KĆERI BOŽJE LJUBAVI U PETRINJI

24. svibanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

Družba sestara Kćeri Božje Ljubavi proslavila je, u srijedu 23. svibnja, 90 godina djelovanja u Petrinji. Tom prigodom svečano misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Lovre predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom Sisačke biskupije mons. Markom Cvitkušićem, generalnim vikarom Bjelovarske biskupije mons. Stjepanom Ptičekom, domaćim župnikom i dekanom preč. Josipom Samaržijom i petnaestak svećenika.

U prepunoj crkvi slavlju su uz brojne sestre nazočile i vrhovna glavarica Družbe s. Maria Dulce Adams, provincijalna glavarica Provincije Božje Providnosti s. Gordana Igrec i predstojnica petrinjske zajednice Sv. Križa s. Vesna Lagetar.

Na početku iskrenu dobrodošlicu okupljenima su zaželjeli s. Vesna i g. Marko Lokner istaknuvši kako je ovo slavlje zahvala Bogu za sve dobro koje je činio i nastavlja činiti po životu 120 sestara koje su ovdje djelovale kao odgajateljice u vrtiću, katehistice, orguljašice, voditeljice zborova i sakristanke. Lokner je rekao i kako su sestre oduvijek nastojale biti bliske ljudima i svojim djelovanjem odgovoriti na njihove potrebe. U najtežim vremenima, kao što je bio Domovinski rat, sestre su dijelile sudbinu i podnosile s narodom najstrašnija iskustva, a nakon rata dolazile su iz Zagreba i ohrabrivale ih u vjeri u bolje sutra.

U homiliji govoreći o povijesti sestara Kćeri Božje Ljubavi, biskup je podsjetio kako osim 90 godina od kako su sestre u Petrinju došle 19. svibnja 1928. godine, one ove godine slave i 150 godina od osnutka družbe. Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako nas ova sveta čitanja potiču na zahvalnost. „Knjiga Sirahova govori o mudrosti, koju su u teologiji često poistovjećivali s Marijom, a i mi se danas možemo poistovjetiti s njome: ‘Tako se ukorijenih u slavnom narodu, na dijelu Gospodnjem, u baštini njegovoj, i moj je boravak u zboru svetih’. Zar se nije i ova Družba KBLJ ukorijenila u našem hrvatskom narodu, u našoj Petrinji, da bi njezin boravak ovdje postao ‘boravak u zboru svetih?’ Naše su sestre, kako ih, čuli smo, ocjenjuju prvi izvještaji izazvale oduševljenje naroda. Ljudi su bili zahvalni što su dobili sestre, i doista, one su i danas ures Petrinje. ‘Ja sam majka lijepe ljubavi i straha i spoznanja i svetog ufanja. U meni je milost svakog puta i istine, u meni je svaka nada života i kreposti’. I ove riječi možemo primijeniti na sestre Kćeri Božje ljubavi. One su poput majke Marije ‘majke lijepe ljubavi’ svoj djeci za koju su se brinule i brinu se od početka svoga dolaska u Petrinju. Najprije su imale zabavište pa Marijin vrtić, a danas dom za djevojke… i uvijek se s ljubavlju, poput majki, brinu za djecu i mlade. To čine i kao vjeroučiteljice, katehistice, zvonarice i sakristanke. Bile su i voditeljice crkvenog zbora, orguljašice“, rekao je biskup dodavši kako su se u svom tom radu odlikovale ljubavlju prema Bogu, Crkvi i narodu, a posebnu su ljubav uvijek pokazivale prema malenima.

Nakon popričesne molitve sestrama iz petrinjske zajednice čestitali su vrhovna glavarica Družbe s. Maria Dulce Adams, župnik preč. Samaržija i u ime vjernika gđa Ivana Herceg, odreda ističući duboku i neraskidivu povezanost sestara s ljudima ovoga grada. (SV) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.