ILINJE BOBOVAČKO

ILINJE BOBOVAČKO

24. srpanj, 2018.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Općem slavlju, nakon vikendaškoga sudjelovanja u lovu u Banijskom trokutu i donjoj Posavini, bili prisutni i samopozvani članovi Lovačkoga društva „Požege“. Kraj subotnje svetkovine bio je rezerviran za tradicionalni ogled veterana HNS-a i domaćina. Za „haenesovce“ trenera Roberta Uroića nastupili su i po dva zgoditka polučili Kozniku i Rajko Vidović, a po jedan Marušić i Mumlek. Igrali su i Poldrugač, Županić, Brnas, Čimrak, Dužić, Bane Bizjak… Domaćini iz slavljeničke „Mladosti“ polučili su dva pogotka, i to Dubravko Čunčić i Zdravko Laktašić

Napisao: Josip Frković

Bi li se danas neki seoski nogometni klub – kao i prije devet desetljeća u sunjskoj Posavini – mogao uzdržavati samo prilozima obiteljskih gospodarstava nakon prodaje, kukuruza, žitarica i drugih ratarskih proizvoda, doista je veliko pitanje. Žuljevitih dlanova, ipak, privređujući za tegobnu egzistenciju i mukotrpnom gradnjom desetaka kilometara obalnih zaštitnih nasipa do Jasenovca, tako u obiteljskom poslovičnom zajedništvu, do današnjih dana čine na žalost sve malobrojniji žitelji sunjsko-posavskoga Bobovca teško stradala u Drugom svjetskom, Domovinskom ratu i poraću. Riječ je o izuzetno vrijednim potomcima doseljenika, pred pet stotina godina iz Kraljeve Sutjeske i staroga grada Bobovca, odanih bogoljublju, domoljublju i čovjekoljublju, svojoj katoličkoj vjeri, koja ih je na bosanskim i hrvatskim ratnim vjetrometina održavala stoljećima. Nije stoga čudno što ih je moderator svečane sjednice SNK „Mladosti“ i novinarski prijatelj Bobovca, uz oduševljenje mještana više generacije, osokolio starim katoličkim pozdravom „Hvaljen Isus i Marija!“. Bilo je to prošloga vikenda, drugoga dana slavlja u nazočnosti više stotina mještana i uglednih gostiju, pravom pučkom sportskom svetkovinom, kada su Bobovčani obilježili vrijedan jubilej 90. obljetnice osnutka Sportskog nogometnoga kluba „Tvrtko“, današnje „Mladosti“. Kluba koji je svojedobno s političkim mijenama nosio i ime „Sloge“. Najstariji je to klub među šest društava sisačko-banovinskoga i moslavačkoga područja, današnje Županije sisačko-moslavačke. Nije stoga čudno što su mu rođendan uz županijsko pokroviteljstvo došli čestitati brojni politički, kulturni, javni i sportski radnici, od kojih su brojem prednjačili oni iz središnjeg državnoga i županijskih nogometnih saveza. I sve to u znaku nacionalnoga srebrnoga trijumfa ekipe izbornika Zlatka Dalića na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji i njenoj metropoli Moskvi.

I blagdan Ilinja uz jubilej

Jer, Bobovčani su i „Mladost“ oduvijek bili mali, a čvrst i neraskidiv oslonac svjetskog sportskoga pokreta najvažnije sporedne stvari na svijetu, čije su dresove „na žniranje“ rado za ručno pranje preuzimale mlade snaše, tetke i bake. Podjednako iz obiteljskih zadruga Adamović, Alapić, Car, Crepar, Čičić, Dorosulić, Filar, Gjaić, Grgić, Gućanac, Jajčinović, Jerković, Klarić, Kovačević, Laktašić, Lovreković, Milunić, Somić, Stanić, Štajduhar i Zec. Svetkovina je otpočela 20. srpnja, baš na blagdan Ilinja, nebeskoga sveca zaštitnika sela, polaganjem vijenaca, cvijeća i gorećih svijeća, te molitvama na mjesnom groblju, pod „Križem istine“ i pod spomen-pločom pročelja Hrvatskoga doma. U spomen na zaslužne Bobovčane stradale od osvajačke dušmanske, podjednako velikosrpske žandarske i komunističke ruke tijekom SHS-a i jugokraljevine, te misom zadušnicom u filijalnoj crkvi Uzvišenja svetoga Križa, podignutoj kad počinje stasati i nogometni „Tvrtko“,1928. godine, koju je predslavio sunjski župnik sv. Marije Magdalene, vlč. Ivan Faletar. Drugoga dana slavlja, mnogobrojne sudionike proslave najprije su, uz pozdrav čelnika Mjesnoga odbora i folkloraša, Josipa Mačaka i Renata Klarića, izvornim pjesmama razgalile članice pjevačke sekcije HKUD- a „Seljačke sloge“. Amateri su nedavno proslavili sedam desetljeća ustrajna rada, prisjetivši se poduzetnoga učitelja Ivana Trupkovića, koji je 1947., godine crnih marama i oznaško-udbaške zabrane plača za stotinjak mladih pripadnika domovinske, domobransko-ustaške vojske, branitelja NDH, stradalih na krvavim i zločinačkim „križnim putovima“ nakon Bleiburga.

Hrvatsko gnijezdo na Savi, dični Bobovac

A omiljeni Trupković je u spomenici pučke škole, gdje je učiteljevao i ravnateljevao sa suprugom Zlatom, zapisao: „Kad sam kao mladi učitelj došao u hrvatsko gnijezdo na Savi, dični Bobovac. Došao sam tada i ne znajući da ću ondje naći divne muževe i Hrvatine i žene gorde Hrvatice…“ Trupković je podržavao osnutak Ogranka „Seljačke sloge“ u cilju njegovanja starih pjesama i plesova, te tradicijskih običaja Bobovčana iz bosanske pradomovine i doseljenih u Posavinu. U cilju očuvanja duha našeg hrvatskoga puka i njegova identiteta, temeljem istinskoga životnoga iskustva. U dvorani, pak, nakon pozdrava državnoj himni, skladanoj za klavirom krajiškoga dočasnika Josifa Runjanina u Glini 1848. , nazočne je pozdravio predsjednik SNK „Mladosti“ Zdravko Štajduhar. Svi su se zajedno podsjetili daleke i vrijedne 1987., kad je Bobovac u proljetnom ciklusu „Večernjakove“ kulturno-gospodarske akcije „Zlatni prim“ osvojio vrijedan trofej i naslov najboljega. Od 135 mogućih, Bobovac je jednoglasjem članova ocjenjivačke komisije osvojio 131 poen. Bila je to najbolja, službena potvrda bobovačkoga zajedništva i pregalaštva. Predsjednik organizacijskoga odbora vrijednoga jubileja kluba bio je ovoga srpnja Jura Čičić, koji je zaslužnima podijelio i prigodne zahvalnice. U nastavku je detaljnu kronologiju „Mladosti“, od 28. svibnja 1928., prezentirao nekadašnji igrač „mladostaša“, profesor matematike i fizike, te bivši sindikalni prvak prosvjetara RH u miru, Zvonimir Laktašić, povjesničar amater.

Pobjeda veterana HNS-a 6:2

Uz njega, bio je također bivši „mladostaš“, generalni direktor „Hrvatskih željeznica“, Marijan Klarić, dok su Bobovčani spomen „Večernjakova“ poštovanoga političkoga kolumnista, pok.Milana Jajčinovića, snažno zapljeskali. Savjetnik predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić, dopredsjednik HNS-a Ante Vučemilović i predsjednik HNS-a Sisačko-moslavačke županije, Davor Ivić, predali su slavljenicima komplete nogometnih lopti. Od političara, nakon obraćanja sudionicima svetkovine, pozdravljeni su državni tajnik Ministarstva poljoprivrede dipl. ing.Tugomir Majdak, sisačko-moslavački dožupan dipl. Iur. mr. Ivan Celjak, predsjednik županijske udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, bivši igrač Crnca i časnik 57. bojne ZNG-a, Ante Živković, izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, Vlado Dumbović, načelnik općine Sunja Grga Dragičević i drugi lokalni dužnosnici. Dodajmo da su općem slavlju, nakon vikendaškoga sudjelovanja u lovu u Banijskom trokutu i donjoj Posavini, bili prisutni i samopozvani članovi Lovačkoga društva „Požege“. Kraj subotnje svetkovine bio je rezerviran za tradicionalni ogled veterana HNS-a i domaćina. Za „haenesovce“ trenera Roberta Uroića nastupili su i po dva zgoditka polučili Kozniku i Rajko Vidović, a po jedan Marušić i Mumlek. Igrali su i Poldrugač, Županić, Brnas, Čimrak, Dužić, Bane Bizjak… Domaćini iz slavljeničke „Mladosti“ polučili su dva pogotka, i to Dubravko Čunčić i Zdravko Laktašić. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. zzigho
  #1 zzigho 24 srpanj, 2018, 16:51

  Bije ih glas da su nekada suce tukli ularima.
  jest da su bili oštri u igri, a održali su se zahvaljujući i Nikoli Lončareviću, koji je bio tata mata za sve u selu.
  Kad svemu pridodate i brojne uzgajivače posavskih konja stvar je potpuna.
  Neka se još dugo održe u svim segmentima.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.