1991. HRVATSKU JE BRANILO 263.099 BRANITELJA

1991. HRVATSKU JE BRANILO 263.099 BRANITELJA

18. srpanj, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

Nastojat ćemo pronaći sve nestale, ali i u tome ima mnogo poteškoća. Kontinuirano prikupljamo saznanja, podatke i informacije o osobama nestalim u Domovinskom ratu, tražimo kako pojedinačne tako i masovne grobnice. Sva zaprimljena saznanja se analiziraju i provjeravaju na terenu. Ništa ne prepuštamo slučaju. Na razini države također se neprestano vode razgovori, pregovori i drugo u svezi možebitnih masovnih i inih grobnica u Srbiji, BiH i Republici Srpskoj. Bez suradnje nema rezultata, i stoga se i mi trudimo da do njih dođemo što brže. Nadležna tijela su dužna razmjenjivati informacije o nestalim osobama…

Razgovarao: Maden Pavković

Jedan od najboljih ministara hrvatskih branitelja general Tomo Medved ovih dana, iako je ljeto, ima pregršt posla. A kako i ne bi kad nam već uskoro „kuca na vrata“ obilježavanje još jedne obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja95., odnosno Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

-Središnja svečanost bit će, kao i svake godine, u Kninu – rekao je. Pri završetku smo programa, kojeg ćemo u suradnji s braniteljima, Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova vrlo brzo predočiti javnosti. Zalažemo se da se taj dan obilježi i diljem Hrvatske ili bolje rečeno da u tome sudjeluju braniteljske Udruge, ali i lokalne i područne jedinice. Ministarstvo je do danas, samo u ovoj godini putem natječaja za Udruge proistekle iz Domovinskog rata (javnim pozivom) podržalo, i to izvan Knina, 17 aktivnosti koje će biti vezane uz ovaj značajan blagdan. Raduje nas što ima sve više sredinama u kojima će se svečano i dostojanstveno obilježiti „dan koji se pamti“. Na nama je da sve dobre i kvalitetne programe podržimo.

Kad smo ga pitali, što je sa spomenicima vezanim uz stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, tko ih treba i mora održavati, zašto o njima ne vodi skrb sredina gdje su postavljeni, Medved je objasnio:

-Čuvanje, održavanje i zaštita tih i takvih spomen-obilježja u nadležnosti je pravne ili fizičke osobe koja ih je izgradila ili na čijem području su oni postavljeni, odnosno na čijem se zemljištu nalaze. Ministarstvo hrvatskih branitelja je pokrenulo inicijativu kojom bi se utvrdili zakonski instrumenti uređenja, čuvanja i zaštite spomenika vezanih uz Domovinski rat. To je trenutačno u izradi.

Nestale osobe u Domovinskom ratu

A kakve su aktivnosti vezane uz pronalaženje masovnih grobnica iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata? Ima li tu nekih pomaka?

-Na tome neprestano radimo. To nam je jedna od prvih zadaća. Nastojat ćemo pronaći sve nestale, ali i u tome ima mnogo poteškoća. Kontinuirano prikupljamo saznanja, podatke i informacije o osobama nestalim u Domovinskom ratu, tražimo kako pojedinačne tako i masovne grobnice. Sva zaprimljena saznanja se analiziraju i provjeravaju na terenu. Ništa ne prepuštamo slučaju. Na razini države također se neprestano vode razgovori, pregovori i drugo u svezi možebitnih masovnih i inih grobnica u Srbiji, BiH i Republici Srpskoj. Bez suradnje nema rezultata, i stoga se i mi trudimo da do njih dođemo što brže. Nadležna tijela su dužna razmjenjivati informacije o nestalim osobama… Ovim prigodom ponovno pozivam sve koji bilo što znaju o nekoj nestaloj osobi iz Domovinskoga rata da nam jave.

Propali registar branitelja

Poznato je da je u tzv. „propalom“ Registru branitelja čak oko pola milijuna ljudi. Međutim, neka se nitko ne ljuti, ali ipak su „najznačajniji“ dragovoljci i branitelji iz 1991. Tada je stvarno bilo „ili oni ili mi“, odnosno to je godina u kojoj nije bilo nikakvih kalkulacija, tim prije kad se nije znalo hoćemo li napokon biti svoji na svome. Možemo li znati, koliko je 1991. bilo hrvatskih branitelja?

-Zašto da ne! Prema našoj evidenciji, 1991., Hrvatsku je branilo i obranilo 263.099 branitelja! – istaknuo je ministar Tomo Medved. T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Saša Radović
  #1 Saša Radović 22 srpanj, 2019, 16:07

  Dragovoljac sam 91. do 96. i časnik HV., s još dvojicom časnika, pokušavali smo dobiti broj pravih branitelja. Poznavajući situaciju došli smo do broja blizu 300.000 branitelja (zajedno s logistikom). Iz toga slijedi da je u Domovinskom ratu Hrvatsku branilo jedva 300.000 branitelja – a preko 200.000 su LAŽNI BRANITELJI (Sanader je pukovnik, Kosorica je bojnik i tako dalje…).

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Klarens
  #2 Klarens 19 srpanj, 2019, 21:44

  KPJ MAFIJA
  =====================
  HDZ/SDP + brabonjci
  =====================
  KPJ MAFIJA
  =====================
  Uhljebishe svoje kadrove
  =====================
  Kao “branitelje”
  =====================
  Iz tog broja se vidi
  =====================
  Koja je stvarna tonazha
  =====================
  Tih govana
  =====================
  Pepekova brojka je realna
  =====================
  Okruglo tu negdje
  =====================
  Pizdarija je u razlici
  =====================
  Ma nije KPJ briga za nas
  =====================
  Rade oni marljivo na tome
  =====================
  Da nas nema
  =====================
  Utovishe oni hrpu sala
  =====================
  Neche ti vishe nikad radit
  =====================
  A i nemaju gdje
  =====================
  Love nema za “pemzije”
  =====================
  Tolushich posjekao shume
  =====================
  Neche ni lishcha bit
  =====================
  PASITE TRAVU
  =====================
  AUTOBUSI !!!!!!!!!!!!!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 19 srpanj, 2019, 17:37

  Glup stvarno drug Pepee.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 19 srpanj, 2019, 09:34

  dakle, pepe, stari pravokator, manolićeva škola.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. ividi
  #5 ividi 18 srpanj, 2019, 16:00

  Neznam broj branitelja 1991 niti 2019 godine. Mislim d je u Zakonu o braniteljima bio član koji je počinjao otprilike “Hrvatski branitelj je tko se oružjem uključi… “. tako da tu nema lažnih branitelja kao što je bilo iza II svjetskog rata kada su trebala 2 svjedoka i postao si partizan. U domovinskom ratu su osnivana povjerenstva koja su utvrđivala tko ima status branitelja, pa je tako čistačica kojaa je čistila I kat uprave dobila status branitelja a ona zadužena za prizemlje ne…

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #6 Anonimno 18 srpanj, 2019, 06:35

  ovaj zvani pepe (udbaško ime ili kod) je valjda fulal portal.On surađuje s portalima iz Banja Luke. Glupan. Ajd čovječe pali traktor. Čitaj ovo što pišeš. Tko si opće ti da možeš ovako prosuditi?Debil. Ubaćeni, kao što ih ima na svakom portalu koji hrabro komentiraju ko ovaj mulac.Koliko je u ratu bilo vaših?.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. pepe
  #7 pepe 18 srpanj, 2019, 05:59

  dakle, po udbaško-petokolonaškoj manolićevoj, šeksovoj, gregurićevoj, perkovićevoj, mustačevoj, boljkovčevoj, vukojevićevoj, šuškovoj, medvedovoj, pavkovićevoj, itd., listi to je vjerojatno tako, ali u braniteljskoj krvavoj stvarnosti i oružju na razpolaganju tieh dni objektivno hrvatskih braniteljev 1991. nije bīlo ni u jednom trenutku prëko 100000 (sto tisuć). dapače, niti kada se tomu broju dodaju inonarodni pripadnici HOS-a, HVO-a, blizkoiztočnih i afričkih islamistov, itd. inače, pokucajte na vrata bratskoj srbskoj UDBA-i i sve podatke koje ištete ćete dobīti bez potežkoć.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.