HSP: NEKA NOVOIZABRANI PREDSJEDNIK POKAŽE KARAKTER I ZAŠTITI GENERALE HVO-a

HSP: NEKA NOVOIZABRANI PREDSJEDNIK POKAŽE KARAKTER I ZAŠTITI GENERALE HVO-a

11. siječnja, 2020.

 

Ne prođe ni jedan katolički blagdan, a da službe represivnog aparata BiH ne “čestitaju” taj blagdan uhićenjima ili podizanjem optužnica protiv istaknutih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Božićne i Novogodišnje blagdane “čestitali” su ovaj puta podizanjem optužnice protiv heroja obrane hrvatskih prostora općine Brčko tijekom velikosrpske agresije, generala Martina Frančeševića i Ive Anđelovića zbog navodne zapovjedne odgovornosti.

Hrvatska stranka prava najoštrije osuđuje ovakav čin jer ne postoji ni jedan valjan argument i dokaz za postojanje bilo koje razine odgovornosti spomenutih bojovnika HVO-a, budući je iz svih dosadašnjih istražnih radnji jasno kako Tužiteljstvo nema dovoljno pouzdanih elemenata za podizanje optužnice, a pravi dokaz je zapravo imao i dostavio general Frančešević iz kojega se posve razvidno stoji da on i Anđelović nisu zapovjedali nikakvim postrojbama niti su bili odgovorni po zapovjednoj dužnosti za područje borbenih djelovanja za koje su Frančešević i Anđelović optuženi

Optužnicu državnog Tužiteljstva BiH, koja podsjeća na sustav i način funkcioniranja pravosuđa koje se primjenjivao na Hrvate u prošlom sustavu i državi, držimo činom zastrašivanja i izjednačavanja agresora i žrtve. Žele se amnestirati agresori i izjednačiti osvajači s braniteljima koji su u datom vremenu samo branili goli život i opstanak Hrvata na svojim stoljetnim ognjištima na području općine Brčko kojima je jedini interes i cilj bio očuvanje teritorija na kojem su živjeli oni, njihove obitelji i hrvatski narod Bosanske Posavine.

Podizanje optužnice protiv Generala Frančeševića zapovjednika 108. brigade HVO-a, jednog od najzaslužnijih za obranu prostora Brčkog pod smiješno fabriciranim optužbama još je jedan u nizu napada na Hrvate Bosanske Posavine s ciljem unošenja nemira u hrvatski narod ovog kraja, izazivanje opće nesigurnosti i njegovim konačnim raseljavanjem s njihovih stoljetnih ognjišta.
Nedopustivo je najčistiju obranu hrvatskih prostora u obrambenom ratu nazivati zločinom i omalovažavati čelne ljude obrane koji su u najtežim vremenima dali sve za obranu općine Brčkog. Optuženi zapovjednici niti jednog trenutka nisu izdali ni jednu zapovijed koja bi ugrožavala pripadnike drugih naroda, pa se bilo kakva zapovjedna odgovornost ne može primijeniti na njih. Dokaz tomu je i činjenica očuvanja korektnih odnosa i veza s Bošnjacima koji su živjeli na ovom području, s kojima je HVO pod vodstvom optuženih zapovjednika branio područje općina Brčko, ne napadajući druga područja u Bosanskoj Posavini.

Od Vlade Republike Hrvatske tražimo da ovaj puta umjesto verbalne potpore pruži svu moguću pomoć optuženim časnicima, od pravne, diplomatske do materijalne pomoći. Podsjećamo da se radi o ljudima koji su Hrvati i državljani i Republike Hrvatske. Tražimo da otkloni špekulacije koje se javljaju u javnom prostoru da je podizanje optužnica „druga prodaja Posavine“, te da se pošalje jasna poruka da Hrvatska stoji iza Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Pozivamo i novo izabranog predsjednika Republike Hrvatske  Milanovića,  koji je u kampanji zastupao stajališta zaštite hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini da pokaže “karakter” i neka mu slučaj Frančešević/Anđelović bude prvi predsjednički potez kada stupi na dužnost.

Hrvatska stranka prava
Drago Marković, član predsjedništva T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code